102.000 namen voorgelezen op herdenking Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

102.000 namen voorgelezen op herdenking Auschwitz

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 22 januari 2005

AMSTERDAM - In de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam is zaterdagavond een begin gemaakt met het voorlezen van 102.000 namen van alle Nederlandse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse concentratiekampen de dood vonden.

Ook de namen van 215 Sinti en Roma worden voorgelezen. Het lezen van de namen met leeftijd gaat 112 uur onafgebroken, dag en nacht, door tot donderdagmorgen 11.00 uur. Met het leesproject willen het Nederlands Auschwitz Comité en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de 60-jarige bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz herdenken.

Die bevrijdingsdatum, 27 januari, staat voor de moord op 6 miljoen joden. Daarvan kwamen er 102.000 uit Nederland.

Na de officiële start in de Hollandsche Schouwburg met burgemeester Cohen van Amsterdam ging het voorlezen zaterdagavond verder in het Verzetsmuseum. Daar worden de namen gelezen van alle slachtoffers die in Amsterdam zijn geboren. Onderduikoverlevende en auteur Ida Vos begon met het lezen van de eerste namen. Zij kwam met het idee voor deze herdenking.

Westerbork

In de nacht van maandag op dinsdag gaat het lezen verder op het terrein van het voormalig kamp Westerbork. Hier worden in alfabetische volgorde alle namen genoemd van degenen die buiten Amsterdam waren geboren, van de Sinti en Roma en van de joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Staatssecretaris Ross-Van Dorp en Fia Polak, die als jong meisje in Auschwitz werd bevrijd, zullen de laatste namen voorlezen. Zanger Maarten Peters sluit het project af met het speciaal gecomponeerde lied 'Namen'.

Zevenhonderd mensen lezen de namen op, waaronder vele kamp- en onderduikoverlevenden en nabestaanden, vroegere buren, scholieren, politici, vertegenwoordigers van overheden en personeel van de Israëlische ambassade.

Bron: ANP
Plaats reactie