Lobby Overloon vindt gewillig oor

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Lobby Overloon vindt gewillig oor

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 21 januari 2005

Door JOOST AERTS

DEN HAAG - Oud - minister Stemerdink van Defensie weet hoe Tweede - Kamerleden overtuigd moeten worden. De grootschalige vernieuwingsplannen van het Nationaal Oorlogs - en Verzetsmuseum Overloon, zo legt bestuursvoorzitter Stemerdink uit, kosten een slordige 4 miljoen euro. Uit particuliere bijdragen (met name een injectie van 1,3 miljoen euro van de Zwijndrechtse verzamelaar De Groot), fondsen en Europees subsidiegeld kan dat opgebracht worden. Daar hoeft 'Overloon' dan ook geen rijkssteun uit Den Haag voor. Wel voor het plan om het huidige documentatiecentrum aan te passen aan de eisen van de tijd.

Dit expositiegebouw toont achtergronden van de Tweede Wereldoorlog en maakt enkele bescheiden uitstapjes naar de Eerste Wereldoorlog en de huidige vredesrol van de Verenigde Naties. Het omvat het hart voor de voorlichting aan jonge generaties over de wereldoorlog en gevolgen daarvan. Die taak acht de Tweede Kamer van nationaal belang. Voor de bouw van een hal van 10.000 vierkante meter met een extra collectie legervoertuigen uit de jaren veertig loopt de nationale politiek niet warm.

De museumleiding krijgt voor de educatieve taak geen gehoor meer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit ministerie verstrekte in de jaren negentig nog een vaste subsidie voor voorlichting over oorlog en vrede. Sinds 1998 kan het oorlogsmuseum alleen nog voor projectsubsidies aankloppen voor wisseltentoonstellingen of boekuitgaven. Bijna de helft van de tachtigduizend tot honderdduizend museumbezoekers zijn scholieren, afgelopen jaar afkomstig van 619 scholen. Het ontbreekt het Overloons museum aan eigen vermogen om de voorlichting voor deze groepen aantrekkelijker te maken.

"Het gaat alle perken te buiten", zegt voorzitter Stemerdink, als beleidsambtenaren van Welzijn eerst melden dat de vernieuwingsplannen op het ministerie goed vallen en later dat daar geen waardeoordeel aan gehecht mag worden en dat het ministerie niet meer aan musea doet. "Heel vreemd", kenschetst VVD-Kamerlid Rijpstra. "Als dit ministerie het subsidiestelsel afbouwt, zal een bedrag overgeheveld moeten worden naar het ministerie van Onderwijs en Cultuur zodat die de educatieve taak kan ondersteunen."

Op aangeven van PvdA-parlementariër Verbeet sommeert de Kamer de staatssecretarissen Ross (Welzijn) en Van der Laan (Cultuur) binnen een maand aan te geven hoe het Overloons museum voortaan ondersteund wordt.

Bron: De Gelderlander
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Bericht door Brianlinden »

Het is te hopen dat er flink wat verbeterd gaat worden
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

idd er moet veel veranderen wil ik erheen gaan
Gebruikersavatar
de ernstige man
Lid
Berichten: 192
Lid geworden op: 08 jun 2004, 14:19
Locatie: Haarlem

Bericht door de ernstige man »

Lijkt me toch belangrijk zo'n subsidie!
Het gaat ten slotte ook over De leer van oorlog en vrede, zoals ook in het artikel staat
ik ben ik, jij bent jij en hij is hij, maar wie zijn wij?
Plaats reactie