Wereld herdenkt bevrijding Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Wereld herdenkt bevrijding Auschwitz

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 23 januari 2005

OSWIECIM - Talrijke prominenten uit de hele wereld herdenken donderdag in het Poolse Oswiecim de bevrijding van het concentratiekamp dat in het Duits naar dit plaatsje is genoemd, Auschwitz.

Soldaten van het Rode Leger stuitten 27 januari 1945 op het complex van kampen en de ruïnes van bouwwerken waarvan de functie hen niet onmiddellijk duidelijk was.

Staatshoofden

Onder de staatshoofden die de herdenking bijwonen zijn de Nederlandse koningin Beatrix, de Belgische koning Albert II, de Franse president Chirac en de Duitse president Köhler. Londen stuurt prins Edward en Washington vice-president Cheney. De EU wordt in Auschwitz vertegenwoordigd door Europese Commissievoorzitter Durao Barroso.

Naar de traditie van Auschwitz-herdenkingen voeren van de prominenten naar verwachting alleen de leiders van Polen, Rusland en Israël, respectievelijk de presidenten Kwasniewski, Poetin en Katsav, het woord. Namens de zigeuners spreekt Romani Rose, voorzitter van de Duitse raad van Sinti en Roma.

Moordmachinerie

Zeker 10.000 genodigden en belangstellenden zijn donderdag op de beruchtste plek uit de moderne Europese geschiedenis bijeen. Onder hen zijn zo'n tweeduizend overlevenden van het kamp en hun bevrijders.

Zaterdag 27 januari 1945 bereikten Sovjet-Russische soldaten de kampen rond Auschwitz. Ze vonden er slechts circa 7650 zieken of stervenden. Naar schatting 56.000 anderen uit deze 'fabriek van de dood' waren door SS-ers tussen 17 en 21 januari gedwongen naar het westen te lopen. Die dodenmarsen overleefden weinigen. De daaropvolgende drie dagen deed de SS pogingen de sporen van de moordmachinerie uit te wissen.

Bron: ANP
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Verontrustende berichten:
German MPs walk out over Auschwitz silence
21/01/2005 - 17:34:28

Extreme right wing MPs walked out of a German state parliament today in protest at a minute’s silence honouring victims of Nazi aggression.

All 12 members of the National Democratic Party stood up and headed for the door after Saxon state parliament president Erich Iltgen called on MPs to “join me in remembering the victims of National Socialist violence in a dignified way".

Iltgen called the moment of silence to mark the 60th anniversary of the liberation of the Auschwitz concentration camp next week, as well as those who died in the Allied bombing of Dresden, the capital of the eastern state.

The parliament in Dresden will be in recess during both anniversaries on Thursday and February 13, respectively.

The party, known by its German initials NPD, won 9.2% representation in Saxony’s state parliament in elections last year, capitalising on discontent with Chancellor Gerhard Schroeder’s drive to cut social programmes.

A government attempt to outlaw the NPD, accused of fomenting hate crimes against foreigners and Jews, failed in 2003. Germany’s supreme court threw out the case after it emerged that the government’s evidence was partly based on statements by paid informants.

The party has no national presence, but it said earlier this month that it had signed a cooperation deal with the right-wing German People’s Union aimed at rallying voters for national parliamentary elections next year and beyond.
http://www.breakingnews.ie/2005/01/21/story185806.html
BERLIJN, 7 AUG. De aankondiging van de rechtsradicale NPD om bij de Brandenburger Tor in Berlijn een demonstratie te organiseren tegen het Holocaust-monument heeft in Duitsland een golf van protesten losgemaakt.

Vakbonden, politieke partijen en studenten hebben de demonstratie een "pure provocatie" genoemd, waarbij de Brandenburger Tor wordt misbruikt.

Bonden en partijen kondigden tegendemonstraties aan om de NPD- bijeenkomst te verhinderen. De demonstratie, die de NPD zaterdag aankondigde, zal plaatsvinden op 27 januari 2001 - uitgerekend de dag waarop de bevrijding van de gevangenen van het concentratiekamp Auschwitz wordt herdacht. Het Holocaust-monument is vlakbij de Brandenburger Tor gepland, tussen het hotel Adlon en Potsdamer Platz.

"Het is onbegrijpelijk dat terwijl alle delen van onze samenleving zich zorgen maken over het groeiende rechtsradicalisme, er tegelijkertijd onbeschaamde aanvallen op onze grondwet door extreem-rechts in het hart van de Duitse hoofdstad worden gebagatelliseerd", zei de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken, Eckhart Werthebach (CDU). Hij kondigde gisteren aan te onderzoeken of de NPD-demonstratie kan worden voorkomen.

Eerder dit jaar leidde een demonstratie op 29 januari van de NPD bij de Brandenburger Tor al tot hevige protesten. Maar het lukte niet met de wet in de hand de demonstratie te verbieden. De NPD, een van de drie extreem-rechtse partijen in Duitsland, wordt beschouwd als belangrijke vergaarbak van neonazistische groepen, die verantwoordelijk zijn voor de golf van geweld de afgelopen jaren tegen buitenlanders en 'andersdenkenden'.

De politievakbond eist een demonstratieverbod voor het hele terein rondom de Rijksdag inclusief de Brandenburger Tor ('Bannmeile'). "Deze mensen marcheren uitgerekend bij de Brandenburger Tor, het vrijheidssymbool. Dat is ondenkbaar", zei Gerhard Vogler, voorzitter van de politievakbonden. Maar de regeringspartijen SPD en Groenen wijzen een algeheel demonstratieverbod rondom de Rijksdag af.

Paul Spiegel, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, heeft opgeroepen tot een brede maatschappelijke alliantie van kunstenaars, politici en kerken tegen extreem-rechts. "Wat ik mis is een schok die door de hele maatschappij gaat", zei Spiegel.
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/08/07/Vp/05.html
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
de ernstige man
Lid
Berichten: 192
Lid geworden op: 08 jun 2004, 14:19
Locatie: Haarlem

Bericht door de ernstige man »

zéér verontrustend
ik ben ik, jij bent jij en hij is hij, maar wie zijn wij?
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Bericht door Brianlinden »

JEZUS....die npd moet gewoon oprotten wat een idioten zeg
Plaats reactie