VN herdenken bevrijding Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

VN herdenken bevrijding Auschwitz

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 24 januari 2005

NEW YORK - De Verenigde Naties herdenken maandag de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de volkerenorganisatie dat in een speciale sessie van de Algemene Vergadering wordt stilgestaan bij de Holocaust.

Het is donderdag precies zestig jaar geleden dat Russische troepen het concentratiekamp in Polen bevrijdden. Drie dagen voor de officiële herdenkingsdag zullen tijdens de bijeenkomst van de Algemene Vergadering onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, Duitsland, Canada en Frankrijk het woord nemen. De belangrijkste spreker is Elie Wiesel, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1986 en overlevende van Auschwitz.

Israël heeft het initiatief genomen voor de herdenking en kreeg daarbij steun van onder meer de Verenigde Staten, de landen van de Europese Unie en Rusland. Een ruime meerderheid van 191 leden van de Algemene Vergadering ging eind vorig jaar akkoord. Daaronder waren ook een aantal islamitische landen, zoals Saudi-Arabië en Pakistan, die geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israël onderhouden.

Bron: ANP
Plaats reactie