Duitsland herdenkt bevrijding Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Duitsland herdenkt bevrijding Auschwitz

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 25 januari 2005

De Duitse bondskanselier Schröder heeft dinsdag onderstreept dat zijn land hard zal optreden tegen alle uitingen van antisemitisme en neonazisme. Dat zei Schröder tijdens de nationale herdenking van zestig jaar bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz.

Hij wees erop dat zijn land momenteel de op twee na grootste joodse gemeenschap van Europa herbergt. “De joodse gemeenschap is en blijft een onvervangbaar onderdeel van onze cultuur. We zullen alles in het werk stellen om bescherming te bieden tegen antisemitisme en tegen degenen die niet leren”, aldus de bondskanselier.

Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door Russische troepen. Donderdag is er een ceremonie bij het voormalige vernietigingskamp in Polen. Namens Duitsland zal bondspresident Köhler aanwezig zijn.

Chirac
In Parijs sprak de Franse president Chirac dinsdag ook over de holocaust. Net als Schröder onderstreepte het Franse staatshoofd dat er geen plaats mag zijn voor antisemitisme in Europa.

Ook in de Raad van Europa in Straatsburg, de samenwerkingsorganisatie voor mensenrechten van 46 Europese landen, is de bevrijding van Auschwitz herdacht met een minuut stilte. Daaraan vooraf gingen toespraken van de nieuwe voorzitter van de Raad van Europa, CDA-senator Van der Linden, voormalig voorzitter van de Israëlische Knesset Weiss en een Straatsburgse overlevende van Auschwitz. De laatste twee onthulden voor het gebouw van de Raad van Europa dinsdagmiddag een herdenkingssteen.

Bron: ANP
Plaats reactie