Pagina 1 van 2

Mein Kampf te bestellen op internet

Geplaatst: 26 jan 2005, 17:53
door Roel R.
Gepubliceerd op: 26 januari 2005

Door: Arjan Dasselaar

Mein Kampf wordt ook op internet gecensureerd, maar is desondanks eenvoudig te verkrijgen. Zestig jaar na de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz is het boek dat de wereld had kunnen waarschuwen voor de Holocaust nog altijd verboden.

Mein Kampf, Hitlers politieke pamflet uit 1924, mag in Nederland niet verkocht worden. Het boek geeft een vroege schets van Hitlers gedachtegoed, die het schreef tijdens zijn opsluiting in Landsberg. Daarvoor had Hitler en zijn nationaal-socialistische partij NSDAP vergeefs geprobeerd de macht te grijpen tijdens een putsch in München. Een briljant geschreven boek is het niet. Dat blijkt wel uit de oorspronkelijke titel, die Viereinhalb Jahre gegen Lüge, Dummheit und Feigheit luidt.

Rechten
Een Nederlander die zelf tot deze conclusie wil komen, moet daarvoor nogal wat moeite doen. Het uitgeven van Mein Kampf is namelijk knap lastig. Een beroep doen op de vrijheid van drukpers en meningsuiting (artikel 7.1 en 7.3 van de Grondwet) heeft geen zin. De Nederlandse staat bezit de rechten van de enige Nederlandse vertaling die er is: Mijn Kamp van NSB’er Steven Barends uit 1939.

Nieuwe vertaling
Uitgeverij Ridderhof uit Ridderkerk kwam er in 1974 achter hoe serieus de Nederlandse staat zijn rechten neemt. Ridderhof bracht een heruitgave van de Barends-vertaling op de markt. Ridderhof werd vervolgd én veroordeeld, het niet-verkochte deel van de oplage in beslag genomen. Diverse exemplaren van deze druk zijn echter nog in omloop. Eén ervan ligt bij de auteur van dit stuk.

Een nieuwe vertaling maken zou kunnen, maar daarvoor is toestemming nodig van de Duitse deelstaat Beieren, die eigenaar is van de rechten op de Duitse versie. Beieren echter heeft al net zo’n hekel aan het boek als Nederland. Bovendien, ook al zou Beieren toestemming geven, dan nog is het pleit niet gewonnen. Behalve het drukken is ook het handelen in Mein Kampf verboden, en wel op grond van artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht. Kort samengevat verbiedt dat het zaaien van haat.

In 1997 antwoordde de toenmalige minister van Justitie Winnie Sorgdrager op Kamervragen van D66 dat een wetenschappelijk geannoteerde versie van Hitlers boek legaal zou kunnen zijn, als de uitgever zich dan ook maar in het voorwoord expliciet distantieerde van de inhoud. Maar aangezien Sorgdrager vond dat de rechter na publicatie maar moest bepalen of zo’n boek door de beugel kon, is het niet verwonderlijk dat nog geen uitgever de gok heeft durven wagen. Nog even los van de auteursrechtelijke problemen waarmee zo’n uitgever geconfronteerd zou worden.

Kopen in het buitenland
De Nederlandse censuur strekt zich uit tot over de landsgrenzen. Internetboekhandel Amazon weigert bijvoorbeeld het boek, legaal in de VS, naar Nederland te versturen. Niet dat het bedrijf eerlijk is over deze politiek. Pas wanneer de bestelling afgerekend wordt, roept de Amazon-site ‘ho’ en meldt diplomatiek: ‘This item can’t be shipped to your destination.’ Amazon geeft nergens een reden, en twee verzoeken tot uitleg aan Amazon leveren eerst een ontwijkend antwoord op, en daarna een verwijzing naar ‘een programmeerfout’ die echter na enkele dagen om mysterieuze redenen nog niet is opgelost en zich ook tot meerdere versies van het boek blijkt uit te strekken (zie screenshot).

Antiquarisch
Toch hoeft dit niemand ervan te weerhouden om een exemplaar in bezit te krijgen. Het kopen of het in bezit hebben van reeds bestaande exemplaren Mein Kampf of Mijn Kamp is namelijk niet strafbaar. In de praktijk wordt niet opgetreden tegen antiquariaten die het boek om goede redenen, zoals bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, verkopen.

Via de site Antiqbook is het daarom niet moeilijk om een exemplaar te bemachtigen. Een zoektocht via deze site levert een gebonden exemplaar in twee delen op bij antiquariaat De Rijzende Zon uit Tilburg, die daar 116 euro voor vraagt. De Rijzende Zon stelt wel een eis: de potentiële koper moet een gemotiveerde, handgeschreven brief sturen waarin hij uitlegt waarom hij het boek wil bezitten. Het recht om niet tot verkoop over te gaan, wordt voorbehouden.

Op internet
Over ruim tien jaar wordt de discussie vanzelf overbodig. Het auteursrecht op Mein Kampf vervalt namelijk op 31 december 2015. Tot die tijd kan men zich behelpen met websites waarop het boek integraal staat. In het Engels, weliswaar, en veelal op neo-nazisites, bijvoorbeeld op Crusader. Het ietwat ironische resultaat van het censuurbeleid is dus dat de historisch geïnteresseerde burger zich aan eigentijdse rassenhaat moet blootstellen om die uit het verleden te kunnen duiden. Met dank aan de goedwillende Nederlandse overheid.

Bron: Planet

Geplaatst: 26 jan 2005, 18:33
door Arjen
tsja wat moet ik zeggen?
Het verbranden en verbannen van boeken is altijd verkeerd;
maar met dit boek?

Geplaatst: 26 jan 2005, 18:35
door verellen
Ook dit boek zou niet verbrand en verband moeten worden vindt ik. Het boek is nog altijd wel een 'belangrijke" bron voor onderzoekers. Hoewel ik het boek ook nog nooit gelezen heb (ben van plan dat later wel eens te doen) zijn er toch verschillende mensen die heel wat uitleg krijgen door het boek te lezen.

Geplaatst: 26 jan 2005, 18:59
door Kilroy
Ridderhof bracht een heruitgave van de Barends-vertaling op de markt
Is het deze soms ?

Afbeelding

Geplaatst: 27 jan 2005, 02:22
door marloes
Dit boek moet overal te koop zijn en zeker niet verboden, dat werkt averechts, dat maakt het boek spannend en geheimzinnig.
Daarnaast is de oorlog gewonnen juist om er voor te zorgen dat er vrijheid van gedachte is, of zou moeten zijn...
Laat al die mensen dit boek maar eens proberen te lezen, al heel snel blijkt duidelijk dat Hitler dus niet schrijven kon, wat een rotboek.
Daarnaast is het allemaal vrij smerige galspuierij en geraaskal, laat mensen dit maar eens helemaal uit lezen, vooral die jongetjes van 12 die Hitler alleen kennen in mooie pakjes schreeuwend tegen vele duizenden andere mensen in mooie pakjes en hem wel 'vet' vinden.
Denk er wel om dat er verschillende versies zijn, de orignele Duitse versie is heel anders dan de Engelse toen was...de Duitsers wilde niet dat de Engelsen alles lazen!

Geplaatst: 27 jan 2005, 19:22
door eagle
en is dus te downloaden via een link op dit forum ???

Geplaatst: 27 jan 2005, 19:24
door de ernstige man
Lijkt me niet!? Beetje ongepast denk ik!? Misschien voelen mensen zich gekwetst daardoor.!?

Geplaatst: 27 jan 2005, 19:31
door eagle
nou kijk dan maar even verder

http://forum.wo2.nl/viewtopic.php?t=264 ... c&start=45

"nie wieder"

Geplaatst: 27 jan 2005, 19:34
door de ernstige man
ahrg lijkt me ehm naja never mind

Geplaatst: 08 feb 2005, 20:16
door LAHsoldier12
wie koopt er nou zo'n boek. Ik heb zelf de nederlandse versie (wel origineel). Maar ik vind het nie om te lezen.

Geplaatst: 08 feb 2005, 23:00
door eagle
nog steeds op deze site te downloaden, hoe hypokriet

Geplaatst: 08 feb 2005, 23:10
door Roel R.
eagle schreef:nog steeds op deze site te downloaden, hoe hypokriet
Waarom ? Het is deel van onze geschiedenis.

Geplaatst: 08 feb 2005, 23:39
door smaug
Heb het net gedownload, zal het morgen uitprinten, dan kan mijn zoon (11) er overmorgen mee beginnen.
Dat zal em leren.....die wil ook altijd de "Duitsers" zijn, in zijn oorlogspelletjes.

Een bezorgde vader

Geplaatst: 09 feb 2005, 11:51
door Paul Siemons
Hallo,

Bij uitgeverij "De Krijger" is dat boek volop te verkrijgen, heb het zondag even vastgehad op de Militaria beurs in Antwerpen. (nieuwdruk)
Ik dacht dat je daar per post ook kon bestellen ,anders kan je informeren via: http://www.proximedia.com/web/de-krijger.html

Mvg,

Paul Siemons

Geplaatst: 09 feb 2005, 12:55
door Nick
smaug schreef:Heb het net gedownload, zal het morgen uitprinten, dan kan mijn zoon (11) er overmorgen mee beginnen.
Dat zal em leren.....die wil ook altijd de "Duitsers" zijn, in zijn oorlogspelletjes.

Een bezorgde vader
hoe heb jij dat gedaan dan, mij lukt het niet??