Voorlezen namen nazi-doden afgerond

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Voorlezen namen nazi-doden afgerond

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 27 januari 2005

Het ononderbroken voorlezen van de namen van de Nederlandse joden die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in concentratiekampen, is vanmorgen afgerond.

In totaal werden 102.000 nazi-slachtoffers herdacht. Ook de namen van 215 Sinti en Roma worden voorgelezen.

Het voorlezen begon zaterdag in de Hollandsche Schouwburg in amsterdam en eindigde in Westerbork. De laatste namen werden opgelezen door staatssecretaris Ross en Fia Polak, die als jong meisje werd bevrijd in het poolse Auschwitz.

Het idee van de herdenking, die 112 uur duurde is van onderduikoverlevende en auteur Ida Vos. Zij begon zaterdag met het opnoemen van de eerste namen. IN totaal hebben zevenhonderd mensen de namen opgelezen.

Herdenking
Op zondag 30 januari 2005 vindt bij het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark te Amsterdam in aanwezigheid van burgemeester Job Cohen van Amsterdam, staatssecretaris Ross-van Dorp, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ambassadeurs van Canada, Duitsland, Israël, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en officiële vertegenwoordigers van Frankrijk en Rusland de jaarlijkse Auschwitzherdenking plaats.

De herdenking begint om 11.30 uur met een toespraak van burgemeester Cohen, gevolgd door het Kaddisj en Jizkor door rabbijn Sonny Herman en muziek van de Paul Schäfer Gipsy band. Hierna is er gelegenheid voor particulieren en organisaties hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Bron: ANP
Plaats reactie