Geen Japanners bij herdenking overgave

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Geen Japanners bij herdenking overgave

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 3 maart 2005

ARNHEM/DEN HAAG - Japanners zijn tot in lengte van jaren niet welkom op de nationale herdenking van de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog (15 augustus 1945) bij het Indisch Monument in Den Haag. Dat zal zo blijven, zolang er nog slachtoffers van jappenkampen in leven zijn. Dat heeft heeft de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 in Den Haag besloten. De jaarlijkse herdenking blijft, aldus de organisatie, in de eigen, vertrouwde kring plaatshebben.

Daarbij trekt de stichting dezelfde lijn als het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat comité wil vooralsnog geen officiële Duitse vertegenwoordiging laten deelnemen aan de nationale herdenking van de bevrijding van Nederland.

Uitgezonderd zijn plaatselijke initiatieven, zoals de aanwezigheid van Duitsers bij de herdenking van de bevrijding van Nijmegen. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 vindt de tijd nog niet rijp voor 'een gebaar' naar Japan en wil de veelal getraumatiseerde vervolgingsslachtoffers geen onnodig leed berokkenen. Er zijn nog ongeveer 30.000 van de 150.000 oorlogsslachtoffers uit het voormalig Nederlands-Indië en andere delen van Zuid-Oost Azië in leven.

Bron: De Gelderlander
Plaats reactie