Canadese bevrijders nog lang niet onder dak

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Canadese bevrijders nog lang niet onder dak

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 3 maart 2005

DEVENTER - Welcome Again Veterans in Deventer is naarstig op zoek naar logeeradressen in de stad voor de ongeveer veertig Canadezen en nog eens 45 spelers en begeleiders van de Scottish OMS Marching Pipes en Drumband.

Tot dusver hebben zich twintig gastgezinnen gemeld. ‘We hebben er nog zeker twintig bij nodig, dus dat aantal aanmeldingen is wel zorgelijk’, zegt Frits Loggen, die het secretariaat van Welcome Again Veterans in Deventer runt. Hij doet dat namens de Deventer Evenementen Stichting. Vijf jaar geleden - tot het 55 jaar na de bevrijding was - werd nog gedacht dat het de laatste keer zou zijn dat er veteranen van de Tweede Wereldoorlog die hebben meegeholpen aan de bevrijding, naar Nederland zouden komen. Dat blijkt niet waar. Ook dit jaar komen er weer zo’n zeshonderd naar Overijssel alleen al.

Een groot aantal komt naar Deventer maar het onderbrengen van die mensen blijkt toch een probleem. Loggen heeft geprobeerd om bijvoorbeeld bij muziekkorpsen gastgezinnen te vinden door ze allemaal aan te schrijven. ‘Maar er heeft er geen een gereageerd. Kennelijk leeft het hier minder dan in een dorp’, zegt hij.

Mogelijk ligt het ook aan het feit dat het onderbrengen van de veteranen nu wat complexer is dan vijf jaar geleden, gezien de aanzienlijk hogere leeftijd van de mannen. De gemiddelde leeftijd ligt op 85 jaar. Bij de band doen ook enkele veteranen mee, maar de gemiddelde leeftijd van de musici ligt toch veel lager. Loggen verwacht dat er voor een aantal Canadezen gelijkvloerse woningen gezocht moeten worden.

Ondertussen wordt hard gewerkt aan een programma voor de Canadezen, afgestemd op hun hoge leeftijd. Een onderdeel van het programma vormt in elk geval dat van De Kuip in Colmschate een Canadian Club wordt gemaakt, een ontmoetingsplaats van waaruit de groep vertrekt richting herdenkingen en dergelijke.

Bron: De Stentor
Plaats reactie