Oorlogsmuseum heeft plots gidsen te veel

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Oorlogsmuseum heeft plots gidsen te veel

Bericht door Roel R. »


Gepubliceerd op: 4 maart 2005

ARNHEM - Eén noodkreet was voldoende. Van een nijpend tekort aan vrijwillige gidsen, zit het oorlogsmuseum '40-'45 in Schaarsbergen plotseling met een overschot. De afgelopen weken hebben zich 25 vrijwilligers gemeld. "Het heeft echt storm gelopen. Er komen nog bijna dagelijks mensen bij", vertelt pr-man Sam Rubens van het museum. Hij uitte drie weken geleden in deze krant zijn bezorgdheid over het aantal oudere gidsen dat hen afgelopen jaren was ontvallen.

Het gevolg was dat er niet voldoende mensen meer waren die de groeiende stroom bezoekers van informatie kon voorzien over de helmen, geweren en achtergronden van de Tweede Wereldoorlog.

Rubens: "Die oproep heeft zijn uitwerking niet gemist. We hebben echt veel meer aanmeldingen gehad, dan we hadden verwacht. Dezelfde dag belden mensen al op. Zowel jong als oud. Het zijn er zo veel dat we er enkelen op de wachtlijst moeten zetten."

Voor het zover is, worden de kandidaat-gidsen komende tijd aan een selectie onderworpen. Ze krijgen een gesprek waarin wordt gekeken of ze geschikt zijn. Leeftijd is niet belangrijk.

"We hebben geen voorkeur. We hebben mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook hun kinderen."

Eén criterium is echt belangrijk: "De mensen moeten wel echt geïnteresseerd zijn. En hier niet komen, omdat ze graag een dag bij hun vrouw weg willen zijn. Want die zijn we ook tussen de aanmeldingen tegengekomen", zegt Rubens.

De vrijwilligers die door de selectieprocedure komen, gaan eerst onder begeleiding op pad. "Het is dan zaak voor hen om goed te luisteren naar wat de ervaren gidsen zeggen. Ze moeten dat in hun geheugen opslaan, zodat ze het later zelf kunnen gebruiken. We hebben vanzelfsprekend ook genoeg boeken, waaruit ze kunnen leren."

Hoewel Rubens nu enkele mensen op de reservebank moet plaatsen, verwacht hij alle vrijwilligers uiteindelijk wel aan werk te helpen. "Het is nu rustig, maar in de zomermaanden hebben we meer mensen nodig."

Bron: De Gelderlander
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Toevallig iemand van dit forum die zich heeft aangemeld?
Leeghoofdigheid ter bestrijding van het maken van domme beslissingen
Gebruikersavatar
Guido
Lid
Berichten: 4247
Lid geworden op: 06 okt 2003, 22:35
Locatie: Boxmeer

Bericht door Guido »

Goed nieuws om te horen voor dit PRACHT museum! beter heb ik haast niet gezien in Nederland!
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

uhm volgens mij ben ik er nog nooit geweest.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Was die mijnheer Rubens niet de mijnheer die ons toen op de forummeet een rondleiding gaf??
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Enigma
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 31 mar 2005, 11:25
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Enigma »

Wel een goede zaak dat zoveel mensen zich voor een dergelijk museum willen inzetten. Ik heb dat museum de afgelopen jaren een paar keer bezocht, o.a. met een Engelse soldaat, en ik ontdek daar elke keer weer nieuwe objecten en wetenswaardigheden. De informatie die meneer Petit (inmiddels overleden) gaf was zeer de moeite waard. Een minpuntje vond ik die ene gids die alleen maar onsmakelijke anti-Duitse verhalen wist op te dissen die nergens op sloegen. Alle Duitsers waren slecht, alle Duitsers hadden zwijnkoppen etc. Zelfs mijn Engelse gast vond het 'very shocking' en heeft nog overwogen een klacht in te dienen. Daar wisten we hem van af te brengen onder het motto 'laat maar zitten'. Ook de vrouwelijke gids die beweerde dat alle Duitsers standaard hun eigen opklapbare grafkruis bij zich hadden (we dachten dat ze een flauw grapje maakte maar ze was bloedserieus) maakte bij mij geen bijster intelligente indruk. Maar ik heb ook positieve ervaringen met gidsen en eens per jaar blijf ik er een kijkje nemen omdat er steeds weer wat bijkomt.
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Ik ben het met iedereen eens die vindt dat dit museum een mooie collectie aan spullen heeft! Ze hebben echt fantastische dingen in hun collectie!

Maar wat me wel zwaar tegenvalt van het museum is de manier waarop ze alles presenteren. Neem nou bijvoorbeeld het diorama waar diverse Duitsers te zien zijn en 2 Britten die zich overgeven. Er staan 2 schitterende Duitsers maar die staan zo opgesteld dat er weer weinig van te zien is. Zo heb ik nog meer minpunten op dat diorama en op andere. Ook ligt alles onder een laagje stof. Voor een museum van dit niveau mag hier toch zeker vaker een stofdoek overheen. Ook de belichting van de spullen valt me op bepaalde plekken tegen, zeker bij het diorama waar de Polen te zien zijn. Het is veel te donker in die hoek.
Gebruikersavatar
Enigma
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 31 mar 2005, 11:25
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Enigma »

Mmm, jouw kritiek is terecht. Maar ter verdediging wil ik aanvoeren dat het museum geheel op vrijwilligers draait en dat het daarom niet te vergelijken is met bijvoorbeeld het Airbornemuseum in Arnhem. Die hebben geld om specialisten in te huren die meer kaas hebben gegeten van etaleren en presenteren. Een groot verschil. Die dikke laag stof is ook mij opgevallen maar ergens heeft dat wel wat. Er zijn ergere dingen. Misschien een mooie eerste taak voor de vrijwilligers die zich onlangs hebben aangemeld? Een kraakvrij vloertje voor de eerste etage zou ook geen luxe zijn. Maar ja, alles kost geld en als je geen subsidies ontvangt (volgens mij niet, het museum ligt niet zo goed bij de gemeente Arnhem) moet je roeien met de riemen die je hebt.
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Ja oke ik verwacht ik niet van het museum dat ze geheel op vrijwillers draait er net zo professioneel uit komt te zien als een airborne museum. Maar het is gewoon heel makkelijk om even een paar poppen zo te draaien dat men er beter zicht op heeft. Of een spotje in een hoek op te hangen om het beter te belichten.

Een hele goede kennis van mij heeft ook een privé museumpje dat in een grote garage is gebouwd. Daarin staan zo'n 22 poppen. Dat is bijna de helft van het aantal poppen wat er in het museum 40-45 staat. Maar de poppen in de garage staan wel dusdanig goed opgesteld dat je ze goed kan bekijken en dat kan ik niet zeggen van zo'n groot museum als 40-45. Ik vind het in museum 40-45 vaak te rommelig opgesteld. Dat kan gewoon heel makkelijk veranderen.

Ook hebben ze op die zolder zwarte geschilderde bouwhekken staan voor museumstukken als afrastering. Iets wat ik ook minder vondt. Had liever dan een glasplaat gezien.

Maar ik snap dat een museum dat geheel op vrijwillegers draait niet de finaciele middelen heeft om er een perfect museum van te maken. Maar ik vraag me af wat ze met al het geld doen wat ze aan entree geld binnen krijgn. Want het museum draait wel goed. Ze zullen ook wel veel museumstukken kopen, maar misschien is het wat om meer te investeren in de presentatie?
Gebruikersavatar
Enigma
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 31 mar 2005, 11:25
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Enigma »

Voor zo'n museum lopen de kosten al snel op. Huur, verwarming, onderhoud en af en toe een kleine verbouwing om de bezoekers te amuseren. Ik heb er geen idee van wat zoiets op maandbasis kost maar het zou mij verbazen als het minder dan € 2000,- per maand is. Reken maar uit hoeveel bezoekers je daarvoor elke maand weer moet laten rondstruinen. Veel spullen zullen ze niet aankopen omdat de meeste dingen worden geschonken. Die bouwhekken bij dat wel zeer rommelig opgestelde zendapparatuur vond ik ook drie keer niks maar ik blijf het museum een warm hart toedragen. Het geeft toch aandacht aan een stukje vaderlandse geschiedenis dat wij nooit mogen vergeten.
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Als zo'n museum 50 bezoekers op een dag trekt, 6 dagen in de week los is en ongeveer 3,50 per persoon aan entree krijgt dan zullen ze bijna zo'n 4500 euro in de maand verdienen. Daarnaast hebben ze nog een winkeltje en een kleine kantine. daar zullen ze ook het nodige mee verdienen. Ik denk dat zo'n museum aardig rond kan komen van de inkomsten. Alleen vraag ik me af of de eigenaar van het museum een vast salaris heeft? Deze man is nog niet zo oud dat hij al van zijn pensioen leeft. Mocht hij een normaal salaris hebben dan kan het best moeilijk zijn voor zo'n museum om rond te komen. Dan is het wel moeilijk om wat aan je presentatie te doen van je museumstukken.

Maar ik ben het geheel met je eens dat ze een pracht collectie hebben van spulllen! Hier zijn heel veel bijzondere stukken te zien!
Plaats reactie