Parachutes als herinnering in Schuytgraaf

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Parachutes als herinnering in Schuytgraaf

Bericht door Roel R. »

In tegenstelling tot de voorgaande ontwerpen kiest het Londense ontwerpbureau Chora voor de herinnering aan vooral één bijzondere periode van Schuytgraaf: de luchtlandingen in september 1944. Het ontwerp heet dan ook De Landing.

Chora onderscheidt twee herinneringen: de fysieke archeologische herinneringen aan de prehistorie, het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen zitten in de grond en daarnaast zijn er de visuele herinneringen aan de luchtlandingen van Poolse parachutisten.

'Aan het verhaal van de parachutisten van de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, onder bevel van generaal Sosabowski, wordt te weinig ruimte gegeven in de annalen van de Tweede Wereldoorlog en het is een eerbetoon aan de mensen die de strijd tegen de onderdrukking voerden', stellen de ontwerpers van Chora.

De luchtlandingstroepen hebben daarom een speciale rol in het ontwerp. Het archeologisch veld is een symbolisch landingsveld waar het verhaal van de Poolse parachutisten wordt verteld.

Een centrale en stedelijke open ruimte die tegelijk herinnert aan de beddingen van de grote deltarivieren. Het moet een plaats worden voor spel, samenkomst, evenementen en beweging, stelt Chora voor.

De herinnering aan het rivierenlandschap met alle overstromingen wordt vormgegeven door de beplanting. Er komen verschillende planten, kleuren en bestrating.

De herinnering aan het verdere verleden van de prehistorie, Romeinse Rijk en Middeleeuwen wordt gevormd door relings met teksten en in metaal gevormde fragmenten. Die moeten vertellen wat er in de grond aan archeologische vondsten zit. De relings wijzen de bezoeker ook de weg door het stromenlandschap.

Meest in het oog springend is het gebruik van de parachute als symbool.

Parachutes van glasvezelcement staan verspreid in het veld. Die worden in verschillende stadia van ontvouwing getoond. Op de parachutes kunnen bezoekers zitten en kinderen kunnen erin spelen.

In het veld is het verhaal van de landingen op mobiele telefoons te beluisteren. De parachutes vertellen het verhaal van de landingen, maar moeten ook een beeld geven over het ontvouwen van de tijd, ofwel archeologische vondsten zijn momentopnamen in de geschiedenis, die zich blijft ontwikkelen.

Via bluetooth kan het verhaal over de landingen op mobiele telefoons worden verteld.

In het gebied moet er ook ruimte zijn voor spel, ontmoetingen, sport, recreatie en horeca. In paviljoens kunnen een café, buurtcentrum, kiosk en opslagruimte worden gehuisvest. Dat moet de levendigheid in het terrein dicht bij het winkelcentrum en het NS-station verhogen.

De paviljoens hebben geperforeerde wanden waardoor licht binnenvalt en vrij uitzicht naar buiten mogelijk is. Ze moeten een decor van lucht en wolkenfragmenten vormen waartussen de parachutisten landen. 's Nachts stralen de paviljoens licht uit waartussen de parachutes als helder belichte objecten zweven, hebben de ontwerpers van Ghora bedacht.

Tussen de ruim menshoge parachutes op de grond komen rubbermatten of andere quasi-tijdelijke bestratingen. En er komen metalen elementen met kunstwerk en het historisch verhaal.
Plaats reactie