Stiefvader Suske en Wiske op straat

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Stiefvader Suske en Wiske op straat

Bericht door Roel R. »

Door AD correspondent Frans Boogaard

Was de vaste Suske en Wiske-tekenaar Marc Verhaegen te veel een artistieke solist? Helena Vandersteen beweert dat. Of kostte een gedeporteerd joods meisje hem de kop? In elk geval werd hij van de ene minuut op de andere door Studio Vandersteen ontslagen.

Vier dagen na dato is de impact van het plotselinge ontslag in huize Verhaegen nog allerminst weg. Marc (47) loopt doelloos heen en weer, zijn vriendin zit verslagen op de bank. Alleen de kat lijkt alle extra drukte wel leuk te vinden.

"Dolle avonturen", bromt Marc, terwijl hij de met sneeuw overdekte tuin inkijkt. "Ik denk dat ik me nog niet realiseer wat er is gebeurd. De klap moet nog komen.'' Vier dagen eerder had hij met een paar collega's een etentje bij de Chinees. "Het was of ik iets voelde aankomen, het smaakte me absoluut niet. Ik moet je straks nog even dringend spreken, zei Helena. Even later zat ik met haar en haar notaris apart: 'Ik vrees dat we niet zulk goed nieuws hebben, Marc, we gaan de samenwerking verbreken.' En dat was het dan. Na 16 jaar stond ik op straat.''

Verhaegen is na Paul Geerts de tweede pleegvader van Suske en Wiske, de stripfiguurtjes waarmee Willy Vandersteen tot ver buiten Vlaanderen roem vergaarde. Verhaegen werkte aan 30 albums mee als assistent-tekenaar en maakte er de laatste drie jaar nog eens elf zelfstandig. "In een hels tempo van drie pagina's per week. Die druk is enorm. Toen ik bij Vandersteen begon heb ik al mijn andere werk opzij gezet. Suske en Wiske eisten mij volledig op.''

Aan de totaal verbijsterde Verhaegen legde Helena Vandersteen uit dat zijn onvermogen om in een team te werken de reden was voor zijn ontslag. Hijzelf vermoedt dat heel andere motieven een rol spelen. Verhaegen wilde niet op een eilandje werken, sneed in zijn werk ook graag grote maatschappelijke thema's aan. Met een album, geënt op het waargebeurde verhaal van een joods meisje uit Kalmthout, bleek hoezeer dat tegen het zere been van de 'erven' was. Verhaegen: "Op een bepaald moment renoveerde iemand in Kalmthout zijn plafond en viel er een bundeltje brieven uit van een gedeporteerd joods meisje, Sulamith Schiff, aan haar eveneens gedeporteerde vader. Ik vond dat een schitterend vertrekpunt om kinderen te laten zien wat een gewoon meisje als Wiske kan overkomen als totalitaire systemen de overhand krijgen. Maar blijkbaar was dat 60 jaar na Auschwitz nog te vers en had ik me moeten beperken tot de tijd van Napoleon.'' Verhaegen leverde een synopsis in, die 'om technische redenen' werd afgewezen. Op een tweede versie kwam zelfs geen reactie meer.

Boze tongen beweren dat het triumviraat, een trio dat als testament-executair van Vandersteen optreedt en dat als zodanig moet waken over de 'lijn' van 'zijn' albums, over Sulamith Schiff het 'nee' uitsprak. Dochter Helena Vandersteen ontkent dat niet. "Zo'n heel album ophangen aan de jodenvervolging kan niet, dat beantwoordde niet aan de opdracht. Bovendien zou je er nog mensen mee kunnen kwetsen.'' Peter Van Hooydonck, Sus- en Wiskundige en auteur van een jubileumboek over Vandersteen, heeft wel een idee wie: bijvoorbeeld de oud-boekhouder van Vandersteen, die als ex-Oostfronter mét nazi-Duitsland tegen het communisme vocht en nu op hoge leeftijd als lid van het triumviraat nog steeds waakt over de zuiverheid van zijn erfenis. Van Hooydonck: "Vandersteen heeft in bladen die zwaar collaboreerden met de Duitsers zelf tekeningen gemaakt met een anti-joodse inslag. Hij heeft dat nooit willen toegeven, maar stijlkenmerken verraden hem. Bovendien zag je na de oorlog in zijn professionele entourage opvallend veel Oostfronters opduiken.'' Toch vindt hij het idee dat Verhaegen daarom zou zijn gedumpt, 'nogal straf'. Ook Pascal Lefèvre, die een doctoraatsthesis aan Suske en Wiske wijdde, gelooft daar niet in. "Ik denk eerder dat ze Verhaegen hebben weggewerkt omdat de stripmarkt inzakt, maar dat zal ook zonder hem het geval zijn. Veertig jaar terug had je niet anders om je te ontspannen. Nu moeten strips de strijd aangaan met tv en computerspelletjes.''

Helena Vandersteen houdt vol dat Verhaegen niet langer in haar team paste. "We hebben het drie jaar met hem geprobeerd, maar het ging niet. Hij wilde alles alleen doen: scenario's bedenken, tekenen, de pr, signeersessies. Dat kan niemand alleen.'' Verhaegen: "Ik heb 16 jaar in team gewerkt. Dat lijkt mij dus moeilijk vol te houden.'' Hij overweegt een claim wegens de schade, 'die mij psychologisch en als vakman is toegebracht'. Bovendien zit de manier waarop hij is afgedankt hem dwars. "Precies nadat ik een album afhad. Achteraf blijkt bovendien dat er al zeker een half jaar achter mijn rug om werd gewerkt.'' Vandaar dat het nieuwe team, Luc Morjeau en Peter van Gucht, de reeks zo rimpelloos kan overnemen.

Zijn album over Sulamith Schiff laat Verhaegen overigens niet vallen. "Zelfs premier Verhofstadt was enthousiast. Ik geloof in dat project. Hoe dan ook, dat album komt er.''

Bron: Algemeen Dagblad
Kilroy
Lid
Berichten: 248
Lid geworden op: 16 jan 2005, 20:35
Locatie: Vlaanderen

Bericht door Kilroy »

Al die heisa lijkt me meer een zaak tussen werkgever en werknemer.
Enkele jaren terug ontstond er nà de dood van Hergé, geestelijke vader van Kuifje, ook een hetze naar de al of niet vermeende sympathie van de tekenaar met het nazisme en de daarbijhorende jodenvervolging.
Overigens is een en ander terug te vinden in Hergés albums als je wat opzoekingen doet... :shock:
Een zaak is niet noodzakelijkerwijs rechtvaardig omdat een mens er voor sterft (Oscar Wilde).
Gebruikersavatar
Narcolepticus
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 13 okt 2004, 21:41
Locatie: Bel 156

Bericht door Narcolepticus »

Ach ja.. als je geen tegensraak van het 'slachtoffer' zelf krijgt is het wel makkelijk om insinuaties te maken hé.
Kilroy
Lid
Berichten: 248
Lid geworden op: 16 jan 2005, 20:35
Locatie: Vlaanderen

Bericht door Kilroy »

Narcolepticus schreef:Ach ja.. als je geen tegensraak van het 'slachtoffer' zelf krijgt is het wel makkelijk om insinuaties te maken hé.
Gelijk heb je, maar een groot deel van zijn albums zijn in 1946 hertekend. :roll:
Een zaak is niet noodzakelijkerwijs rechtvaardig omdat een mens er voor sterft (Oscar Wilde).
Gebruikersavatar
Narcolepticus
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 13 okt 2004, 21:41
Locatie: Bel 156

Bericht door Narcolepticus »

Nuja.. van hergé ken ik weinig.. Ik bedoelde dit niet als een aanval van jouw antwoord
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Re: Stiefvader Suske en Wiske op straat

Bericht door Peter M »

Van Hooydonck: "Vandersteen heeft in bladen die zwaar collaboreerden met de Duitsers zelf tekeningen gemaakt met een anti-joodse inslag. Hij heeft dat nooit willen toegeven, maar stijlkenmerken verraden hem. Bovendien zag je na de oorlog in zijn professionele entourage opvallend veel Oostfronters opduiken.'' Toch vindt hij het idee dat Verhaegen daarom zou zijn gedumpt, 'nogal straf'. Ook Pascal Lefèvre, die een doctoraatsthesis aan Suske en Wiske wijdde, gelooft daar niet in.
Uit de Gazet van Antwerpen van vndaag:
Helena vandersteen: "Vader was zo apolitiek als wat. Beweren dat hij collaboratieprenten onder het pseudoniem Kaproen heeft gepubliceerd, zoals sommigen doen, is bijzonder gratuit. Dat heeft men nooit kunnen bewijzen"
..In de repressiejaren na de oorlog is er ook nooit een gerechtelijk onderzoek geweest naar eventuele collaboratie van Vandersteen. Er is alleen Kaproen, een tekenaar die onder een schuilnaam in de collaboratiepers antisemtische spotprenten publiceerde. Kaproens identiteit is nog altijd niet bekend. Vandersteen-specialisten bij stripfanzine 'Brabant Strip magazine' wijdden er in 1998 zelfs een heel nummer aan en kwamen in een nuchter, goed onderbouwd en gedocumenteerd artikel tot de conclusie dat kaproens stijl wel héél veel weg heeft van die van de jonge Vandersteen
Thomas
Lid
Berichten: 232
Lid geworden op: 02 nov 2003, 16:15

Bericht door Thomas »

Ziehier een commerciële afrekening met een historisch laagje. De gazettenbazen en andere roddelaars smullen er weer van, zoals verwacht komt die collaboratieaffaire weer boven. Tuurlijk was Vandersteen Karpoen. Maar ge ziet van hier dat hij dat ooit zou hebben toegegeven. Een mens praat zichzelf niet aan de galg. Voor de aandachtige lezer is het ook soms duidelijk dat Vandersteen een flamingant was. Een andere bekende Vlaamse striptekenaar is dat ook.
"Hergé" heeft natuurlijk ook twee met zijn voeten in collaboratiegrond gestaan. En de Gentse kunstkriticus Jan D'Haese, onlangs overleden, was een SS-Kriegsberichter. En zo voort en zo verder.
Gebruikersavatar
Michael
Lid
Berichten: 867
Lid geworden op: 19 feb 2004, 20:00
Contacteer:

Bericht door Michael »

Hier is een tekening van de Kaproen:
Het is zeker en vast de stijl van Vandersteen!

Afbeelding

Meneer Verhaegen wil duidelijk het slachtoffer spelen.
Waarom halen ze die ouwde koeien toch weer terug uit de gracht!
JmBelgië
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 mei 2005, 16:12

Herkenbaarheid troef: ook ik maak een echt stripverhaal mee

Bericht door JmBelgië »

Tja, ALS het waar is wat er met het ontslag van MV gebeurd is dan herken ik hierin vele zaken.

Ken het dossier niet en kan dus geen oordeel vormen, laat staan partij voor of tegen kiezen.

Ben zelf onrechtmatig ontslagen en sindsdien heb ik een verhaal van David tegen Goliath meegemaakt dat wel iets weg heeft van een strip ... maar dan één met heel donkere ironie ;-)

Nu ja België is naast een stripland ook het land van het surrealisme ...

Voor de geïnteresseerde kijk eens naar

[edit Sjoerd]Link verwijderd, in de forumregels staat duidelijk dat het niet de bedoeling is om een eigen site te promoten. Als mensen de link willen hebben kunnen ze een PB naar deze user sturen.[/edit]

En als je het allemaal op een Belgische strip doet lijken, laat het dan weten in een kleine reactie.

Doei ;-)

JM
Belgisch virtueel klokkenluider

PS Dit is niet als spam bedoeld (kijk naar de ERNSTIGE inhoud van het dossier die van algemeen belang is). Sorry als ik tegen mijn wil in een huisregel zou geschonden hebben.
Plaats reactie