Gedenkteken onthuld voor vergeten bevrijders...

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Gedenkteken onthuld voor vergeten bevrijders...

Bericht door Harro »

ANP

Gedenkteken onthuld voor vergeten bevrijders

14-04-2005 18:35

BOURTANGE (ANP) - In de vesting Bourtange is donderdag een gedenkteken onthuld ter ere van de Poolse bevrijders van Oost-Groningen. Het teken bestaat uit een plaquette waarop de namen staan van zes Poolse soldaten die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Vlagtwedde om het leven kwamen.

Het gedenkteken werd onthuld in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur Michalowski, burgemeester Broertjes van Vlagtwedde en de weduwe en zoon van een overleden soldaat. Burgemeester Broertjes betitelde de Poolse soldaten als vergeten bevrijders: ,,We moeten dankbaarheid en respect tonen aan hen die dat toekomt.''

De Poolse ambassadeur J. Michalowski uitte zijn dank tegenover de gemeente Vlagtwedde. ,,Dankzij u zullen onze soldaten niet langer naamloos zijn.''

Pantserdivisie

De eerste Poolse pantserdivisie was tijdens de bevrijding van Nederland enige tijd gelegerd in Bourtange en heeft een grote rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland. De divisie landde op 1 augustus 1944 samen met geallieerde strijdkrachten in Normandië, waarna ze oprukte naar het noorden. In oktober werd Breda door de pantserdivisie bevrijd.

Begin april 1945 bereikte de brigade het noordoostelijke deel van Nederland. De Polen bevrijdden daar onder meer Emmen, Ter Apel, Stadskanaal, Winschoten en Bourtange. De bevrijdingstocht eindigde in het Duitse Wilhemshaven. Meer dan zeshonderd Poolse soldaten sneuvelden in Nederland.

De plaquette in Bourtange is niet het eerste Poolse gedenkteken in Nederland. Op het Poolse Militaire Ereveld in Breda staat al een monument dat herinnert aan de eerste Poolse pantserdivisie.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
thedutchdevilo
Lid
Berichten: 170
Lid geworden op: 09 apr 2005, 23:08
Locatie: Groningen

Bericht door thedutchdevilo »

Wel erg laat vind ik het,60 jaar na dato....
Maar ja beter laat dan nooit zullen we maar denken.
:evil:
There can be only one...!
Gebruikersavatar
Zitadelle
Lid
Berichten: 798
Lid geworden op: 22 jul 2004, 19:03
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Bericht door Zitadelle »

Ik vind het positief om te zien dat de Polen steeds meer waardering krijgen voor hun daden. Daar is deze plaquette al een bewijs van, maar ook het eerherstel van Stanislaw Sosabowski geeft dat aan.

Afbeelding
http://www.t-kwadraat.nl/

It takes one tree to make a thousand matches, and it takes one match to burn a thousand trees.
Plaats reactie