Japanse keizer herdenkt oorlogsslachtoffers

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Japanse keizer herdenkt oorlogsslachtoffers

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 27 juni 2005

SAIPAN - Keizer Akihito en keizerin Michiko van Japan zijn maandag naar het eiland Saipan in de Stille Oceaan gereisd om eer te bewijzen aan de duizenden mensen die daar in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Het is de eerste overzeese reis van het keizerlijk paar.

Amerikaanse militairen behaalden in de slag van Saipan, die van 15 juni tot 9 juli duurde, een belangrijke overwinning op het Japanse leger. In de gevechten kwamen 43.000 Japanse militairen, 12.000 burgers en 3500 Amerikaanse soldaten om het leven. Bovendien stortten honderden Japanse militairen en burgers zich van twee steile rotsen omdat ze zich niet aan de Amerikanen wilden overgeven. Het keizerlijk paar zal die rotsen bezoeken.

Kort voor zijn vertrek vanaf de luchthaven Haneda in Tokio zei Akihito dat hij niet alleen de oorlogsslachtoffers wil herdenken, maar ook voor vrede in de wereld wil bidden. Hij is maandag aanwezig op een banket met overlevenden van de gevechten en nabestaanden van slachtoffers. Voor dinsdag staat een bezoek aan een monument voor oorlogsslachtoffers op de agenda. De keizer wil bij die gelegenheid stilstaan bij alle omgekomenen, ongeacht hun nationaliteit. Ook zal hij bloemen leggen bij monumenten die zijn opgericht ter nagedachtenis van Amerikanen en inwoners van Saipan die in de slag om het eiland het leven lieten.

Saipan is het belangrijkste eiland van de Marianen in de Stille Oceaan. Als mandaat van de toenmalige Volkenbond kwam het in 1919 onder Japans bestuur. De verovering van het eiland in 1944 stelde het Amerikaanse leger in staat Saipan te gebruiken als basis voor vliegtuigen die werden ingezet om steden in Japan te bombarderen. De eilandengroep behoort nu tot het gemenebest van de Verenigde Staten.

Bron: ANP
Gebruikersavatar
Alex
Beste Signature 2007
Beste Signature 2007
Berichten: 2352
Lid geworden op: 04 jun 2005, 12:20
Locatie: hellevoetsluis

Bericht door Alex »

honderden mensen die zich van 2 steile rotsen lieten vallen :shock: :o dan ben je wel heel wanhopig vind ik....
Gebruikersavatar
Zitadelle
Lid
Berichten: 798
Lid geworden op: 22 jul 2004, 19:03
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Bericht door Zitadelle »

Vergeet niet dat overgave voor de Japanners een schande was. Niet alleen voor hen, maar ook voor hun familie en de komende generaties. Dus in dat op zicht was het voor hen niet meer dan logisch om zelfmoord te plegen.
http://www.t-kwadraat.nl/

It takes one tree to make a thousand matches, and it takes one match to burn a thousand trees.
Plaats reactie