Veteranen samen voor eerbetoon

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Veteranen samen voor eerbetoon

Bericht door Roel R. »


Veteranen samen voor eerbetoon
29-6-2005 14:43:00

Tijdens de eerste Nederlandse Veteranendag zijn in Den Haag oude en jonge veteranen samengekomen. Nederland telt ongeveer 150.000 veteranen, van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 70.000 jonge veteranen die zijn ingezet bij vredesmissies in onder andere Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Irak.

Veteranen zijn militairen die ooit op een vredesmissie of militaire operatie in het buitenland zijn geweest en niet meer als militair werken. In de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag is een plechtigheid gehouden. Vice-premier Zalm en Kamervoorzitter Weisglas spraken de veteranen toe. Minister Kamp van Defensie en prins Willem-Alexander decoreerden militairen met een herinneringsmedaille. Tachtig veteranen reikten medailles uit aan bijna driehonderd van vier verschillende missies teruggekeerde militairen van alle krijgsmachtonderdelen. De bijeenkomst op het Binnenhof is afgesloten met een zogeheten 'fly- past', een eerbetoon boven het centrum van Den Haag van vliegtuigen en helikopters.

In de Ahoy in Rotterdam kregen 8000 veteranen een muzikaal theaterprogramma aangeboden met verschillende artiesten waaronder Freek de Jonge, Do, Replay, Lange Frans & Baas B., Corry Brokken. Angela Groothuizen presenteert de avond. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de muzikale begeleiding. Voor de datum 29 juni is gekozen, omdat dit de geboortedatum is van wijlen prins Bernhard, de grote held van de veteranen.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Ik was vandaag in de stad. Heb ze zien lopen. Was mooi om te zien. Ook leuk om die veteranen na een tijdje samen met de vrouw aan de arm de Mediamarkt of de Bijenkorf naar binnen te zien gaan.
Zo'n gedecoreerde man met vrouw geïnteresseerd zien staren naar een groot plasmascherm. :)
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Plaats reactie