Wageningen piekert over alternatief defilé

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Wageningen piekert over alternatief defilé

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 11 juli 2005

WAGENINGEN - Iedereen mag brainstormen over een nieuw programma - onderdeel ter vervanging van het jaarlijkse defilé op Bevrijdingsdag in Wageningen. Het defilé werd dit jaar voor het laatst afgenomen. Honderden mensen zijn de afgelopen jaren vrijwilliger geweest bij de organisatie van de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei. Voor het Wageningse gemeentebestuur, het Comité 4 en 5 Mei en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties is dat alle reden om de Wageningse bevolking om raad te vragen.

Het defilé en de fly past vormden jarenlang het hart van de nationale viering van Bevrijdingsdag, maar naar wens van de overleden prins Bernhard is besloten aan deze traditie een eind te maken. De Veteranendag, die 29 juni voor het eerst werd gehouden, moet volgens hem de opvolger van het defilé zijn.

Toch blijft Wageningen een prominente rol vervullen bij de viering van de capitulatie van de nazi's op 5 mei 1945. Veel bekende programma-onderdelen blijven bestaan, zoals het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op 4 mei voor Hotel De Wereld, waar ooit de Duitse bezetter zich aan de geallieerden overgaf. Het vuur wordt door teams vanuit het hele land opgehaald. Verder blijven het ochtendsymposium, de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument en de traditionele herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk behouden. Verder blijft Wageningen de thuisbasis van het Gelders Bevrijdingsfestival.

Het gemeentebestuur herinnert aan de warmte waarmee de bevolking de veteranen ontving. De brainstorm sluit 15 augustus.

Bron: De Gelderlander
Plaats reactie