Westy, strijdlustig generaal

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Westy, strijdlustig generaal

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 20 juli 2005

Generaal William Childs Westmoreland, die maandag op 91-jarige leeftijd overleed, was een strijdvaardig en gedreven man. Dat was hij in de Tweede Wereldoorlog en dat was hij in Vietnam waar hij de Amerikaanse troepen leidde.

Vooral voor zijn commando tijdens de Vietnam-oorlog is Westmoreland zwaar bekritiseerd, zowel binnen als buiten het leger. Eén van zijn naaste medewerkers, generaal Bruce Palmer, noemde die episode later ’de eerste grote mislukking’ in de Amerikaanse militaire geschiedenis. Talloze malen vroeg de generaal om extra soldaten, terwijl het geschokte Amerikaanse volk zijn jongens bij bosjes zag sneuvelen.

Op 30 april 1975 viel de hoofdstad Saigon van Zuid-Vietnam in handen van het communistische noorden, waarmee de overwinning van de Noord-Vietnamezen op de Amerikanen een feit werd. Tijdens de oorlog kwamen ongeveer 58.000 Amerikanen en twee miljoen Vietnamezen om het leven.
Westmoreland zelf, sinds zijn soldatentijd Westy genoemd, legde in zijn memoires de schuld van de bloedige Vietnam-oorlog bij het Zuid-Vietnamese leger en bij de weigering van president Johnson om de oorlog uit te breiden naar Laos, Cambodja en Noord-Vietnam. Westmoreland was daar wel een voorstander van. De VS had die oorlog kunnen winnen als de soldaten zich maar gesteund hadden geweten door politici en beleidsmakers en als Johnson niet zo veel naar verkeerde adviezen had geluisterd, zo schreef de generaal later.

Hij bleef de Amerikaanse prestaties prijzen en zijn eigen inzet verdedigen. Bijval kreeg Westmoreland later overigens wel voor zijn patriottisme en logistieke plannen, maar op zijn tactiek kwam veel kritiek. Westmoreland werd halverwege het Vietnam-conflict vervangen. Hij had gevraagd om nog eens 200.000 extra soldaten om in Indochina in te zetten.

Harde jongen

Westmoreland diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika en Europa en later in Korea. Hij was een harde jongen. Ooit sprong hij zelf uit een vliegtuig om de windcondities te testen, direct nadat vijf van zijn mannen waren omgekomen bij een parachutesprong. De generaal voerde de Amerikaanse troepen in Vietnam aan van 1964 tot 1968. Daarna was hij nog vier jaar stafchef van het leger. Een poging om gouverneur van South Carolina te worden, strandde omdat zijn Republikeinse Partij hem niet nomineerde.

Bron: Brabants Dagblad
Plaats reactie