Meerdaagse tocht langs slagvelden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Meerdaagse tocht langs slagvelden

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 20 juni 2005

RENKUM - De eerste Nederlandse meerdaagse herdenkingsroute rond de Tweede Wereldoorlog voert over de Veluwezoom. Een groep Engelsen heeft in oktober de primeur.

Bij deze vierdaagse wandeltocht worden historische locaties uit de oorlog met elkaar verbonden.

In Frankrijk (Normandië) en België (de Ardennen) zijn deze Battlefieldroutes al gemeengoed. Vooral in Normandië is de belangstelling voor het slagveld uit de oorlog heel groot.

Overigens is de naam Battlefield Tour ook voor andere arrangementen van toepassing. Er is bij de VVV Vallei & Veluwe, waar Renkum toe behoort, een plan om ook dergelijke routes uit te zetten op de landingsterreinen van de Slag om Arnhem tussen Ede, Renkum en Wolfheze.

En ook vanuit het Oosterbeekse Airborne Museum worden Battlefield-rondleidingen gegeven. VVV-directeur Wim Jacobs over het onderscheid: "Maar hier gaat het dus om een nieuw, voor Nederland uniek, meerdaags arrangement langs verschillende slagvelden."

Het plan om ook in Nederland een dergelijke tocht te houden, is afkomstig van de VVV Vallei & Veluwe. Aanleiding was het verzoek van een Britse majoor om met een groep een herdenkingsroute te kunnen lopen. "Zij halen de kinderziekten eruit", zegt Jacobs. "Daarna gaan we er een officiële route van maken, met bewegwijzering of een boekje."

Centraal staat de Slag om Arnhem. Het beginpunt van de Battlefieldtocht eind oktober is dan ook de Rijnbrug in Arnhem. Daarvandaan lopen de Engelse deelnemers naar het Airbornemuseum in Oosterbeek, de plek waar de geallieerden het langst standhielden tijdens de Slag om Arnhem.

Op 26 en 27 oktober komen ze in de gemeente Renkum aan. In het traject is ook een stuk Pegasusroute opgenomen: de vluchtweg van 138 geallieerde achterblijvers van Lunteren naar Renkum. Daar, iets ten westen van de huidige krantenpapierfabriek Norske Skog-Parenco werd in oktober en november 1944 de oversteek over de Rijn gemaakt naar de bevrijde Betuwe. In dit deel past ook een bezoek aan de Ginkelse Heide tussen Ede en Wolfheze waar in september 1944 de luchtlandingen waren.

De Engelsen, overwegend zonen van geallieerden, gaan vanaf Renkum naar Wageningen. Voor een deel maken ze daarbij gebruik van materieel van Keep them Rolling. In Wageningen staat natuurlijk een bezoek aan Hotel De Wereld, waar de Duitsers op 5 mei 1945 capituleerden, op het programma.

Ook Rhenen wordt aangedaan. De bezoekers krijgen een rondleiding langs de Grebbelinie, waar het Nederlandse leger tijdens de meidagen van 1940 vijf dagen hevig slag leverde met de Duitsers. Na een kijkje in de loopgraven voert het laatste deel van de route naar de Biesbosch.

Volgens Jacobs is het de bedoeling dat de Battlefieldroute uitgroeit. "Dit jaar zijn er maar enkele tientallen deelnemers, maar dat kunnen er over een paar jaar misschien wel enkele honderden zijn. Volgend jaar willen de Engelsen met een grote groep komen."

Bron: De Gelderlander
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Bericht door mark »

Ik wil alvast een plekkie reserveren!
Major Winters
Lid
Berichten: 97
Lid geworden op: 01 jul 2005, 01:54
Contacteer:

Bericht door Major Winters »

Ik wil meeeee:D
Plaats reactie