Mariaheide graaft naar Duitse tank

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Mariaheide graaft naar Duitse tank

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 19 juli 2005

Mariaheide - Bij het tracé van het Duits Lijntje in Mariaheide worden zaterdag de restanten van een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Werkgroep Monument Mariaheide wil het staal van deze Panther-tank, die betrokken was bij de herovering van Mariaheide door de Duisers op 22 september 1944, gebruiken voor de oprichting van een monument ter herinnering aan deze 'Zwarte
Vrijdag'.

Volgens de initiatiefnemers is pas onlangs onomstotelijk vast komen te staan dat het tijdelijke verlies van Mariaheide als schakel in de Hell’s Highway op die bewuste vrijdag de nekslag betekende voor operatie Market Garden, en daarmee ook de vroegtijdige beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Doordat de aanvoer bij Nijmegen en Arnhem stokte en veel extra gevechtsmaterieel moest worden ingezet om Mariaheide te heroveren, werd de opmars naar het noorden net genoeg vertraagd om het Britse bruggenhoofd bij Oosterbeek onschadelijk te maken.

Resten van een Duitse Panther- tank zijn onlangs aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden. Dat wat toen na 60 jaar weer het daglicht zag is direct weer toegestopt. Werkgroep Monument Mariaheide wil de tankresten echter opgraven, opdat het staal verwerkt kan worden in het gedenkteken dat de groep voor ogen staat. Volgens de werkgroep geeft de verwerking van authentiek materiaal in het monument een gevoelsmatige meerwaarde.

Gevaar

Zaterdagmorgen start de opgraving om 10.00 uur. De organiserende werkgroep heeft een loonbedrijf in de arm genomen om de grote bulk grond te verzetten, maar vraagt de dorpsbewoners en andere geïnteresseerden om een handje te komen helpen met de schop. Als verzamelpunt is gekozen voor het witte spoorhuisje aan de Nieuwe Veldenweg. Overigens zijn de werkzaamheden niet geheel zonder gevaar, waarschuwen de initiatiefnemers. In de omgeving, waar zestig jaar geleden zeer zware gevechten hebben plaatsgevonden, ligt waarschijnlijk nog veel onontplofte munitie. Ook kunnen de resten van gesneuvelde militairen worden aangetroffen. Met name die van de Duitse tank die werd vernietigd.

Bron: Brabants Dagblad
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

:shock: kwil mee gaan graven!!!
Plaats reactie