Enorme onderzeeboot gevonden voor kust Hawaii

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Enorme onderzeeboot gevonden voor kust Hawaii

Bericht door Roel R. »

Onderzoekers van de universiteit van Hawaii hebben voor de kust van het eiland Oahu een enorme Japanse onderzeeboot uit de Tweede Wereld-oorlog aangetroffen. De wetenschappers kwamen de onderzeeër tegen op een diepte van 820 meter, toen ze daar testduiken uitvoerden met een onderzoeksvaartuig.

'We dachten eerst dat het rotsen waren, zo'n enorm ding was het,' verklaarde Terry Kerby, de bestuurder van het onderzoeksvaartuig tegen persbureau Associated Press. 'Maar er kwam maar geen eind aan de romp, hij is wel drie of vier verdiepingen hoog. Er ligt een Leviathan daar beneden, een monster.'

De I-400 onderzeeërs, waarvan deze er een is, werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Japanners gebouwd, en zijn de grootste niet-nucleaire onderzeeboten ooit. De I-401 die voor de kust van Hawaii ligt, is zo'n 120 meter lang, 12 meter hoog, en biedt plaats aan 144 bemanningsleden.

Uitvouwbaar
Het schip kon drie 'uitvouwbare' bommenwerpers vervoeren, die binnen een paar minuten gereed konden worden gemaakt voor een vlucht.

Volgens Kerby ziet de I-401 er nog goed uit. Het luchtafweergeschut is zelfs in bijna perfecte conditie, zegt de onderzoeker.

De I-400 en I-401 werden een week na de Japanse overgave in 1945 door de Amerikanen op zee ingenomen. Volgens bronnen waren de onderzeeboten op weg om Amerikaanse steden te bombarderen met ratten en insecten, die besmet waren met builenpest, cholera, typhus en andere ziektes.

Panama
Toen dat vanwege tijdgebrek leek te mislukken, zouden de onderzeeërs opdracht hebben gekregen om het Panama-kanaal te bombarderen.

De twee onderzeeërs werden door de Amerikanen naar de marinehaven in Pearl Harbor gebracht, en niet veel later daar in de buurt tot zinken gebracht - schijnbaar omdat Russische wetenschappers toegang tot de boten eisten.
Gebruikersavatar
Jelle H.
Lid
Lid
Berichten: 777
Lid geworden op: 03 okt 2004, 16:00
Contacteer:

Bericht door Jelle H. »

Ik heb laatst een documentaire gezien over deze boten. Op national geographic volgensmij. Zeer interessant.
I am unaware of any such activity or operation, nor would I be disposed to discuss such an operation if it did in fact exist.
Plaats reactie