Nog steeds bloemen voor Belgische luitenant Deprez

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Nog steeds bloemen voor Belgische luitenant Deprez

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 23 juli 2005

door Rob Paardekam

Lopend over de Zeedijk bij ’s-Gravenpolder komen wandelaars, vrijwel uit het niets, een grafzerkje tegen. Het is een monumentje voor de Belgische luitenant Robert Deprez.

Heel veel is er niet bekend over deze man. Hij werd geboren op 7 februari 1921 en kwam op 31 maart 1944 om het leven, toen het vliegtuig waarin hij zat boven de Westerschelde werd neergehaald door de Duitsers.

Deprez was dus een oorlogsheld. En oorlogshelden worden geëerd. Tot op de dag vandaag, want er worden nog steeds nieuwe bloemetjes geplant bij het zerkje.

Deprez was afkomstig uit het Belgische Harelbeke en dus heeft hij ook daar een monument gekregen. Veel groter nog dan het grafzerkje in ’s-Gravenpolder, waaronder hij overigens niet echt begraven ligt, is de steen die daar aan de Gentsestraat staat. Oorlog 1940 - 1945 in Memorian aan onze helden, staat daarop te lezen. Helden, want het monument is ook voor een andere Harelbekenaar, die het leven liet in de strijd voor vrijheid. Gaven beiden in hachelijke omstandigheden blijk van stoutmoedigheid en uithoudingsvermogen, luidt de tekst verder, Uit België ontvlucht naar Engeland alwaar zij met vuur en dapperheid dienst namen als vrijwilligers in het korps der geparachuteerden.

Het monumentje in ’s-Gravenpolder is iets bescheidener van aard, maar vervult zeker nog een functie. Deprez krijgt de eer die hij verdient en als wandelaar sta je ook tijdens het uitlaten van de hond nog eens stil bij de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Plaats reactie