Duifje verslaat de nazi's

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Duifje verslaat de nazi's

Bericht door Nick »

Gepubliceerd op: 28 juli 2005

Door FRITZ DE JONG

Niet alleen mensen vochten mee in de Tweede Wereldoorlog. Ook Britse dieren zetten hun beste pootjes voor in de strijd tegen de vijand. De meest dappere werden onderscheiden met de zogenaamde Dickin Medaille. De aftiteling van de Engelse animatiefilm Valiant meldt dat in de jaren veertig een kat, drie paarden, achttien honden en 32 postduiven gedecoreerd werden vanwege betoonde heldenmoed.

Zulke vaderlandslievende duiven staan centraal in de Engelse animatiefilm Valiant, genoemd naar het duifje dat zich wil aanmelden bij de roemruchte postduivenbrigade van de Britse luchtmacht. Ondanks zijn ondermaatse postuur werkt hij zich binnen bij het leger, samen met een stinkende stadsduif en een snobistische aristocraat.

Dit gevederde stelletje ongeregeld moet een belangrijke boodschap over de geallieerde invasie in de juiste handen zien te bezorgen. Daarbij ondervinden ze tegenstand van een stel gemene Duitse haviken. De nazi - roofdieren onderschatten de vastberadenheid van Valiant en zijn vrienden schromelijk.

Een Britse animatiefilm over vogels in oorlogsomstandigheden moet wel geïnspireerd zijn op het succes van de in een krijgsgevangenenkamp gesitueerde klei-animatiefilm Chicken run. De duivenvariant pakt helaas wat minder tegendraads uit dan de hilarische kippenavonturen al lijken de afwisselend aardige en flauwe grappen toegesneden op een iets breder publiek.

Ook voor kijkertjes zonder historische interesse is de voor relatief weinig geld gemaakte computeranimatie amusant genoeg. Als bonus krijgen meekijkende ouders en (over-)grootouders een onderhoudend staaltje oorlogsnostalgie voorgeschoteld.

Bron: De Gelderlander

:lol:
Infanterie: Königin aller Waffen!
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

Heheheh lol
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
dvaupell
Lid
Berichten: 1606
Lid geworden op: 30 jul 2002, 10:06
Locatie: Zwijndrecht
Contacteer:

Bericht door dvaupell »

Leuke anekdote..
AfbeeldingAfbeelding
Driekwart van de mensen is gek, dus voor die ene kwart moet je uitkijken - Simon Carmiggelt.
Plaats reactie