Vaticaan plande actie tegen Hitler.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pauli
Lid
Berichten: 171
Lid geworden op: 15 mei 2005, 17:20

Vaticaan plande actie tegen Hitler.

Bericht door Pauli »

De Bonnse historicus Karl-Joseph Hummel meent dat het Vaticaan in 1938 een wereldwijd gecoördineerde actie tegen het fascistisch regime van Hitler wilde opzetten. Het plan ging uiteindelijk niet door op verzoek van rooms-katholieke bisschoppen in Duitsland. De Duitse geestelijken waren bang voor "oncalculeerbare vergeldingsmaatregelen". Hummel komt tot zijn bevindingen na een onderzoek in de Vaticaanse archieven. Hij is een van de eerste wetenschappers die toegang heeft gekregen tot deze archieven.

De pausen Pius XI en Pius XII zijn in de 20ste eeuw fel bekritiseerd wegens hun weinig strijdbare opstelling jegens het nationaal-socialisme. Hummel meent echter dat Pius XI weldegelijk kritisch was ten opzichte van Hitler. Zo weigerde hij in 1938 Hitler te ontvangen tijdens diens staatsbezoek aan Rome.

Uit het onderzoek van Hummel blijkt verder dat jezuieten in opdracht van het Vaticaan documenten hebben uitgewerkt waarin racisme, communisme en totalitarisme even scherp werden veroordeeld. Deze teksten zijn echter nooit gepubliceerd en nu pas bekend geworden.

Het Vaticaan wordt vaak verweten dat het zich terughoudend opstelde tegen het fascisme omdat het hoopte op steun in de strijd tegen het bolsjevisme. Dit heeft Hummel niet in zijn onderzoek kunnen achterhalen.
bron: http://www.fok.nl
"Even a fool is thought wise when he keeps his mouth shut"
Gebruikersavatar
dvaupell
Lid
Berichten: 1606
Lid geworden op: 30 jul 2002, 10:06
Locatie: Zwijndrecht
Contacteer:

Bericht door dvaupell »

Mooi verhaal. Lijkt me niet stroken met de uitgebreide excuses die Johannes Paulus II tegenover Israël en de joodse gemeenschappen heeft gemaakt vanwege de houding van de RK kerk tijdens WO2.
AfbeeldingAfbeelding
Driekwart van de mensen is gek, dus voor die ene kwart moet je uitkijken - Simon Carmiggelt.
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1377
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Bericht door Veltro »

Persoonlijk vind ik het artikel niet goed in elkaar zitten. Het zou goed kunnen dat het Vaticaan zich wilde verzetten tegen de nazistische (ongelovige) horden uit het noorden. Ik bezit namelijk nauwelijks documentatie over Nationaal Socialistisch Duitsland, maar ik weet zeker dat het Vaticaan het Fascistische, totalitaire, rascistische (na Duitse inmenging) regiem van Benito Mussolini steunde.
Er zijn zat foto's van hoge functionarissen van het Vaticaan die de romeinse groet brengen. Het vaticaan heeft zelfs propaganda voor Mussolini gemaakt, vooral in de tijd van de Abbesijne oorlog.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
Plaats reactie