Parlement van Japan betuigt spijt over oorlog

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Parlement van Japan betuigt spijt over oorlog

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 1 augustus 2005

TOKIO | Het Japanse Lagerhuis heeft vandaag (dinsdag) een resolutie aangenomen waarin het spijt betuigt over het 'lijden' dat Japan heeft aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De resolutie is bedoeld als een publieke verklaring van het Japanse parlement wegens de zestigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De volksvertegenwoordiging stelt spijt te hebben van het 'ongekende lijden dat werd veroorzaakt door daden van ons land tijdens een bepaalde periode in het verleden tegen volkeren in Azië en andere landen. We betuigen opnieuw onze deelneming aan alle slachtoffers', aldus de tekst. De bewoordingen zijn opvallend anders dan in 1995 bij de vijftigste herdenking van het eind van de oorlog, toen het Japanse parlement een soortgelijke resolutie aannam. Toen werd er nog nadrukkelijk gewezen op de 'koloniale heerschappij' en 'daden van agressie' van Japan.

Premier Koizumi bood eerder dit jaar wel excuses aan voor het agressieve optreden van Japan als koloniaal machthebber in onder meer China. Japan heeft na de Tweede Wereldoorlog verscheidene malen spijt betuigd en excuses aangeboden voor zijn rol als agressor. Het land heeft ook schadevergoedingen betaald.

Bron: ANP
Plaats reactie