Nederland herdenkt capitulatie van Japan

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Nederland herdenkt capitulatie van Japan

Bericht door Roel R. »

Nederland herdenkt capitulatie van Japan

Gepubliceerd op zondag 14 augustus 2005

DEN HAAG (ANP) - Koningin Beatrix en minister-president Balkenende wonen op maandagmiddag bij het Indisch Monument in Den Haag de herdenking bij van de capitulatie van Japan. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking.

Voorafgaand houdt de stichting een bijeenkomst in het nabijgelegen Congresgebouw. Daar zal minister Bot van Buitenlandse Zaken een toespraak houden. Minister Bot reist kort na de herdenking af naar Indonesië, om aanwezig te zijn bij de herdenking van het uitroepen van de republiek op woensdag.

Met de capitulatie van Japan kwam er maandag precies zestig jaar geleden een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Voor de mensen in Nederlands-Indië betekende de capitulatie weliswaar het einde van de Japanse bezetting van de kolonie, maar ook het begin van de strijd om de onafhankelijkheid door de oorspronkelijke bewoners. De latere president Sukarno riep de republiek uit op 17 augustus 1945, gebruik makend van het ontstane machtsvacuüm.

Erkenning republiek Indonesië

De aanwezigheid van Minister Bot bij de herdenking in Indonesië is zeer opmerkelijk, want Nederland ondertekende de soevereiniteitsoverdracht pas jaren later, op 27 december 1949. Het erkennen van 17 augustus 1945 als begindatum van de republiek Indonesië ligt in ons land moeilijk bij vooral Indië-veteranen, die hun optreden na die datum in de Archipel door die erkenning in een kwaad daglicht gesteld zouden zien.

Tien jaar geleden, toen de republiek in Indonesische ogen een halve eeuw bestond, bracht koningin Beatrix een staatsbezoek aan het land. Het bezoek begon echter pas op 21 augustus en liep de eerste dag al een deuk op door iets dat velen uitlegden als een affront. Een ontmoeting tussen Nederlandse en Indonesische veteranen op een Indonesisch ereveld, onder het oog van Beatrix, ging niet door. De Indonesiërs kwamen niet opdagen. Onder de individuele Indonesische en Nederlandse oud-strijders bestonden toen overigens al lang persoonlijke vriendschappen.
werner vuijk
Lid
Berichten: 37
Lid geworden op: 13 aug 2005, 17:27
Locatie: den haag

Bericht door werner vuijk »

Waarom schuiven met datums. Denk ook eens aan de tijdverschillen tussen Nederland en Indonsië.
De generatie die hier herdenkt weet niet anders als 15 augustus, waarom moet dat veranderd worden.
De Stichting 15 augustus Herdenking moet opeens Stichting 17 augustus worden. En wat is er gebeurt tussen 1945 en 1949.
Kan je er net zo goed herdenken van de soevereinitietsoverdracht van maken.
Plaats reactie