Onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45 erkend

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45 erkend

Bericht door Roel R. »

De woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Usha Gopie, heeft vandaag gezegd dat Nederland de datum van 17 augustus 1945 'politiek en moreel' als de dag van de Indonesische onafhankelijkheid erkent. Tot nu toe erkende Nederland de soevereiniteitsoverdracht van 27 december 1949 als onafhankelijk- heidsdatum.

Zo zal minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot aanwezig zijn bij de festiviteiten in Jakarta. Dit jaar op 17 augustus viert Indonesië haar zestigste jaar onafhankelijheid van Nederland.

Op 17 augustus riepen politieke leiders Soekarno en Hatta, twee dagen na de Japanse capitulatie, de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Nederland zag de onafhankelijkheidsstrijders als collaborateurs van de Japanse bezetters van Nederlands-Indië. Er volgde een onafhankelijksstrijd, en uiteindelijk werd op 27 december 1949 officieel de soevereiniteitsoverdracht getekend.

Het erkennen van de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf augustus 1945 door Nederland is in Nederland altijd een politiek hangijzer geweest. De SP heeft al eerder in een open brief laten weten dat Nederland niet moeilijk moet doen over het erkennen van augustus 1945.
Fok/anp
Plaats reactie