Musea herdenken afloop oorlog

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Musea herdenken afloop oorlog

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 15 augustus 2005

DEN HAAG | Zes militair-historische musea memoreren dat het vandaag 15/8 zestig jaar geleden is dat met de overgave van Japan een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Het gaat om het Legermuseum (Delft), het Marechausseemuseum (Buren), het Marinemuseum (Den Helder), het Mariniersmuseum (Rotterdam), Museum Bronbeek (Arnhem) en het Militaire Luchtvaart Museum (Soesterberg).

In augustus 1945 werden voor het eerst in de geschiedenis kernwapens ingezet. In Het Legermuseum in Delft is tot 28 augustus een bescheiden tentoonstelling over de atoombom te zien. In het Marechausseemuseum is een fotogalerij over oorlogsheld Willem van der Veer ingericht. Een exemplaar van het Instrument of Surrender is te zien in het Marinemuseum. Op 2 september 1945 werd de Acte van Overgave getekend aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri in de Baai van Tokio. Vice-admiraal Conrad Helfrich tekende als vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden het Instrument of Surrender.

Het Mariniersmuseum komt met een fototentoonstelling over het leven in het zieltogende Nederlands-Indië. Deze tentoonstelling is vanaf 23 september toegankelijk voor bezoekers.

Op landgoed Bronbeek bij Arnhem herinneren verschillende monumenten aan de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost-Azië. Woensdag is er een herdenking van de Japanse Zeetransporten. Dit jaar wordt tijdens de herdenking van de gebeurtenissen aan de Birma-Siam-spoorweg op 20 augustus een wand met namen onthuld van hen die bij de bouw omkwamen. Bij deze plechtigheid worden ruim 1400 bezoekers verwacht. Op 23 augustus is de herdenking van de Japanse Jongenskampen en op 25 augustus worden de Vrouwenkampen herdacht.

In de gedachtenisruimte van het Luchtvaart Museum worden de gevallenen van de Militaire Luchtvaart en de Marineluchtvaartdienst gememoreerd. De namen van Nederlands vliegend personeel dat is omgekomen op het Europese continent en in Azië, zijn opgenomen in een ereboek. Daarvan wordt elke dag een bladzijde omgeslagen zodat de bezoeker kan lezen wie er op die datum is gesneuveld.

Ook het Museon in Den Haag haakt op de herdenking in. Daar kunnen kinderen kennismaken met het leven tijdens de Japanse bezetting door duizenden afbeeldingen die via internet beschikbaar zijn. Hoe leefden de mensen onder de bezetting? Gingen kinderen naar school? Het antwoord op al dat soort vragen is te vinden via http://www.museon.nl of http://www.japan.landvanheden.nl

Bron: Haagsche Courant
Plaats reactie