Gedenkplaten voor slachtoffers Birma-spoorlijn op Bronbeek

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Gedenkplaten voor slachtoffers Birma-spoorlijn op Bronbeek

Bericht door Roel R. »

ARNHEM - Alle 3272 namen van Nederlanders die omgekomen zijn bij de aanleg van de Birma-spoorlijn in de Tweede Wereldoorlog, zijn vanaf zaterdag te lezen op drie gedenkplaten. De platen worden onthuld bij het Birma-Siam Monument in de tuin van het militair tehuis Bronbeek in Arnhem.

Volgens voorzitter P. Drijsen van het comité Herdenking Birma-Siam Spoorlijn was het openbaar maken van alle namen van gevallenen een lang gekoesterde wens, waar echter nooit geld voor was. Een schenking heeft het vervaardigen van de plaquettes nu mogelijk gemaakt. In 1942 en 1943 lieten de Japanse bezetters in voormalig Nederlands-Indië duizenden krijgsgevangenen onder erbarmelijke omstandigheden werken aan de spoorlijn, die Birma met Siam moest verbinden.

Prins Bernhard onthulde in 1989 het eerste officiële monument voor de slachtoffers van de Birma-Siam Spoorlijn in de tuin van Bronbeek. Het monument bestaat uit een replica van de drie pagodes, die destijds op de grens tussen beide landen stonden. Later zijn aan het monument diverse gedenkplaten toegevoegd, maar tot nu toe was nergens een lijst met namen van alle Nederlandse slachtoffers te vinden. Drijsen zegt zeer zorgvuldig te hebben nagegaan of op de platen die zaterdag in een herdenkingsmuur worden onthuld werkelijk alle namen staan.

Het comité Herdenking Birma-Siam Spoorlijn verwacht zaterdag ruim duizend belangstellenden voor de plechtigheid. Onder hen zijn veel nabestaanden van slachtoffers, maar ook overlevenden van de aanleg van de spoorlijn. De verschrikkingen van de Birma-spoorlijn zijn in Nederland na de oorlog vrij bekend geworden, omdat de overleden cabaretier Wim Kan een van de overlevenden was.
Telegraaf,
Plaats reactie