Duitse 25e leger

Militaire eenheden, politieke organisaties en hun wapentuig
Plaats reactie
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4802
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Duitse 25e leger

Bericht door asjemenou »

Tot aan de capitulatie van Duitsland in mei 1945 bevond zich in het westen van Nederland (Festung Holland) het Duitse 25e leger. Uit wat voor legeronderdelen bestond dit 25e leger precies?
In de verslagen van de Binnenlandse Strijdkrachten van mijn woonplaats Woerden wordt rondom de bevrijding melding gemaakt van schietincidenten met SS soldaten. Deze zouden afkomstig zijn uit het nabij gelegen Bodegraven. Om wat voor een SS eenheid zou het hier kunnen gaan? Ik kan dit namelijk in geen enkel boek terugvinden.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

ja, ik kan idd niet veel vinden,
alleen dit:
Waarom men zo op 5 mei gefocust is als capitulatiedag van het Duitse leger in Nederland is merkwaardig. Want het Duitse leger in Nederland capituleerde helemaal niet op 5 mei. De feitelijke overgave van het Duitse leger vond al plaats op 4 mei. Alle Duitse legers in Noordwest-Europa, inclusief het in Nederland aanwezige 25e leger gaven zich aan de Britse commandant Montgommery en legden de wapens neer.

als ik nog meer vund, post ik dat.
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

dit is over volgens mij de bevelhebber van het 25ste leger:
Na de machtsovername in Duitsland was Christiansen van 1933 tot 1937 ambtenaar bij het Ministerie voor Luchtvaart van het Derde Rijk. In 1936 werd hij generaal-majoor, en in hetzelfde jaar werd hij commandant en inspecteur voor alle Duitse militaire vliegeropleidingen. In 1937 werd hij leider van het nationaal-socialistische vliegerskorps (NSFK), en in hetzelfde jaar werd hij tot luitenant-generaal bevorderd. Een jaar later werd hij bevorderd tot generaal. Nadat de Duitsers in mei 1940 Nederland hadden veroverd, werd Christiansen hier opperbevelhebber van de Deutsche Wehrmacht. Vanaf 10 november 1944 was hij tevens opperbevelhebber van het 25ste legerkorps. Christiansen kwam regelmatig naar Aalsmeer waar hij boten liet bouwen.

Toen in 1944 een van zijn luitenants door een verzetsgroep uit Putten werd doodgeschoten, gaf Christiansen opdracht tot de Razzia van Putten. Letterlijk zou hij hebben gezegd: Das ganze Nest muss angesteckt werden und die ganze Bande an die Wand gestellt. - Het hele nest moet in brand worden gestoken en iedereen moet tegen de muur worden gezet. Alle volwassen mannelijke inwoners van het dorp werden opgepakt. Van hen werden ruim 600 afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts 49 keerden na de oorlog terug. Van het dorp werden 87 woningen in brand gestoken.

Na de capitulatie van Duitsland in 1945 werd Christiansen gevangengenomen. Hij werd in 1946 naar Den Haag overgebracht. Het Bijzonder Gerechtshof te Arnhem, met raadsheer-comissaris Hendrik Roelof de Zaaijer, veroordeelde Christiansen op 25 augustus 1948 tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn bevel tot het uitvoeren van de Razzia van Putten. In 1951 kreeg hij wegens zijn slechts gezondheid gratie.

Na zijn vrijlating besloot de gemeenteraad van Wyk zijn ereburgerschap, dat hem in 1932 was verleend, te hernieuwen. Ook werd een straat naar hem genoemd. Deze vernoeming is later teruggedraaid.

Christiansen overleed 9 dagen voor zijn 93ste verjaardag. Het werd Duitse militairen verboden zijn begrafenis bij te wonen in uniform.
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

en dit:
Direct na dit eerste, als mislukt beschouwde, bombardement vroeg de verzetsgroep Albrecht Londen om een tweede bombardement. Het duurde nog tot dinsdag 20 maart 1945. In de bunker hadden inmiddels meerdere commando-wisselingen plaatsgehad. Generaal Student kwam en ging weer weg, Christiansen ging weg en kwam tijdelijk weer terug; het oplettende verzet kon het nauwelijks bijhouden en sprak in de rapporten van een duiventil. De uiteindelijke situatie was dat Christiansen en zijn staf waren vertrokken naar Emmen en plaats hadden gemaakt voor Gen.d.Inf. Günther Blumentritt, bevelhebber van het 25e leger, verantwoordelijk voor de verdediging van de Festung Holland tegen de oprukkende geallieerden; zijn chef-staf was Gen.Lt. Paul Reichelt.
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

De capitulatie van het Duitse leger, op 5 mei 1945 in het Wageningse hotel De Wereld, is door de Canadese generaal Foulkes in scène gezet. Uit onderzoek van historicus C. Pepplinkhuizen blijkt dat een wettige capitulatie van het Duitse leger in Wageningen nooit heeft plaatsgevonden.

In hotel De Wereld voerden Blaskowitz, opperbevelhebber van het 25ste Duitse leger, en Foulkes, commandant van het Eerste Canadese legerkorps, op 5 mei alleen onderhandelingen over de technische uitwerking van de eigenlijke capitulatie. Op vrijdagavond 4 mei hadden immers alle Duitse legers, inclusief het in Nederland aanwezige 25ste leger, zich onvoorwaardelijk overgegeven aan de Britse veldmaarschalk Montgomery.

Blaskowitz kreeg op 5 mei van Foulkes een standaardformulier ter tekening voorgelegd, maar vroeg 24 uur bedenktijd. De feitelijke ondertekening van dit document gebeurde op 6 mei. Niet in hotel De Wereld, of in de Landbouwhogeschool, zoals de geschiedenisboeken vermelden, maar in een verlaten boerderij buiten Wageningen. Prins Bernhard, bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten, was daarbij niet aanwezig.

Pepplinkhuizen heeft ontdekt dat prins Bernhard in 1948 heeft bevestigd dat de capitulatie in Wageningen onwettig was. Generaal Foulkes ‘was erop gesteld een eigen capitulatie te hebben’, aldus de prins.

Volgens Pepplinkhuizen was Foulkes gebrand op een ‘eigen’ capitulatie om in aanmerking te komen voor de positie van Chef van de Canadese Generale Staf.

In het openbaar heeft prins Bernhard zich de door Foulkes ontworpen mythe altijd laten aanleunen.
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

Op 23 maart 1945 begon de geallieerde operatie "Plunder". Doel daarvan was her Roergebied te omsingelen en dan naar de benedenloop van de Elbe door te stoten.

Daarbij stootten de Britse eenheden bij Emmerik richting Groningen door de Duitse verdedigings linies en scheidden het 25ste leger van het Ie Fallschirm Armee. Het 25ste leger werd daardoor gedwongen een nieuwe verdedigingslinie te vormen langs de lijn Arnhem-Kampen langs de IJssel. Hier werden de nog niet naar de Waal en Nederrijn verplaatste troepen delen van de 34e SS-Divisie in het gebied Zwolle-Hattum ingezet.
debora
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 18 dec 2008, 18:42

Re: Duitse 25e leger

Bericht door debora »

en voor de rest is er echt niks over te vinden, helaas :-(
Plaats reactie