Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mijn vader heeft vertelt dat hij, toen hij klein was, zijn roestige hulzen in een bakje met cola legde en dit een dag of twee liet intrekken. Achteraf waren ze (bijna) zo goed als nieuw. Is dicht echt zo? ( niet dat ik aan mijn pa twijfel maar kan het me moeilijk voorstellen ) en kan je dat ook met medailles van gemaakt van andere metalen?
Ik weet dat dit werkt op munten, want ik heb ze zo gepoetst. Maar koper?
"Always remember both sides of the line"~~~~ Britse oudstrijder en oudste Brit ooit (tot hij overleed), Harry Patch (110 jaar) - Menenpoort Ieper, 21 juni 2008
Heb je Battlefield 1918 problemen? Klik hier en leg uit wat het probleem is!
Dat Cola een reinigende werking zou hebben komt volgens mij omdat er citroenzuur in zit. Je zou dus ook hetzelfde effect krijgen als je je hulzen, munten of wat dan ook in een bak met water met daaraan toegevoegd wat citroenzuur zou leggen.
Ik zou je overigens niet aanraden om je (misschien wel zeldzame) medailles op deze manier schoon te maken. Zo wordt zilver bijvoorbeeld zwart in een zuur.
Een betere en veiligere manier om je medailles schoon te maken is om dit te doen met groene of zachte zeep en een tandenborstel. Groene zeep tast namelijk het materiaal niet aan maar maakt het wel schoon en laat het ook nog enigszins glimmen. Juweliers maken op deze manier ook sieraden schoon.
Voor de rest is het ook niet aan te raden om je medailles schoon te maken met bijvoorbeeld soda, staalwol of koperpoets. Zo bevat koperpoets een slijppoeder wat je medailles alleen maar aantast.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
er zit geen citroenzuur in maar koolzuur (gas) en dat werkt in op je basische roest.
Ik heb het geprobeerd vorige week in tjechie, mooie nummergelijke duitse bajo gekocht maar de druk knop zat vast 1 nacht in de cola (zo goed koop mogelijk, want hoe goedkoper hoe meer koolzuur (gas) dus hoe beter!) en nu is hij weer zo goed als nieuw
Overigens gebruik ik dit principe al vanaf jaren geleden om munten schoon te maken.
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Iedereen is vrij om te doen wat hij wil. De mythe van Cola als schoonmaakmiddel is alom bekend maar ik ben er geen voorstander van. Cola bevat ook (veel) suiker wat kan gaan kristalliseren. Gekristalliseerd suiker is lastig te verwijderen, zeker als het op een plek zit waar je niet goed bij kan. Het recept van Coca Cola is weliswaar geheim maar in de goedkopere merken Cola zit wel degelijk citroenzuur (smaakversterker/voedingszuur).
Ik zal wel een ontzettende zeur zijn maar voor het losmaken van bepaalde metalen onderdelen kun je toch ook kruipolie gebruiken?
Wat het schoonmaken van munten en medailles betreft lijkt groene of zachte zeep mij toch nog het veiligst. Cola bevat allerlei zure stoffen en groene zeep niet. Dit is alkalisch en zal de munt of medaille dus ook niet aantasten. Qua prijs kost zo'n pot zeep ook niet veel en je doet er heel lang mee.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Iedereen moet zelf weten wat hij gebruikt, maar ik ben tevreden met cola, en 'gekristaliseerde suiker' kan je makelijk weg spoelen met water waarna je het object moet drogen met een droge theedoek, dat werkt prima.
Overigens is er ook een aflevering van myth busters waarin ze laten zien wat je allemaal kan met cola.
Ps: ik zit nu aan de cola maar kan nergens vinden dat er citroenzuur inzit
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!