bouwjaar Battledress Mariniers

Militaire eenheden, politieke organisaties en hun wapentuig
Plaats reactie
bald one
Lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 23 jan 2011, 14:26

bouwjaar Battledress Mariniers

Bericht door bald one »

Hallo ik heb een BD bij m,n verzameling gevoegd met de code DKG 706.49 maat 54
gemaakt door Wetzels te Heerlen model GKA
is dit van bj 1949 ? bedabkt alvast gr Milco
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Re: bouwjaar Battledress Mariniers

Bericht door JimK »

Het productiejaar is inderdaad 1949.

Dit over de DKG heb ik al eens op tommytalk gezet:
DKG staat voor: Dienst Kwartiermeester Generaal. De DKG (1945-1950) was een organisatie die zorgde voor de verwerving, instandhouding en afstoting van goederen bestemd voor de wederopbouw van het naoorlogse Nederlandse Leger.

info omtrent de DKG afkomstig uit het boek :
NIMH, "In dienst van de troep", Bevoorrading en Transport bij de KL, Herman Roozenbeek 2008

Pagina 76/77:

"Inmiddels waren in het bevrijde zuiden meer logistieke eenheden ontstaan. De geallieerden namen weliswaar de verzorging van de meeste Nederlandse legeronderdelen voor hun rekening, maar zij hadden behoefte aan een nationaal orgaan dat de verstrekking van uniformen en andere uitrusting zou coordineren. Met dit doel werd in december 1944 in Breda de Centrale Intendance- en Cantinedienst opgericht. Aan het hoofd stond de reserve-majoor S.J. van den Bergh, die in januari 1945 tot Hoofdintendant werd benoemd. Binnen zijn op Britse leest geschoeide dienst waren er het directoraat Algemene Uitrusting (Ordnance) en het directoraat Technische Werkplaatsen (Maintenance), ook wel REME genoemd. In april 1945 kwam er een afdeling Verpleging bij (Supply) (...).

Een halfjaar na de beeindiging van de oorlog in Europa, dus vanaf november 1945, moest de Koninklijke Landmacht logistiek weer op eigen benen staan. Dit was geen geringe opgave, met name omdat de economische situatie in Nederland nog verre van rooskleurig was.. Vrijwel de hele logistieke keten, van de verwerving in binnen- en buitenland tot de verstrekking aan de onderdelen, kwam in handen van de Centrale Intendance- en Cantinedienst. Hoofdintendant Van den Bergh vervulde niet alleen de functies van zijn voorganger uit het interbellum, maar zijn brede werkterrein omvatte bijvoorbeeld ook dat van de oude Etappen- en Verkeersdienst. Op 1 november 1945 kreeg de tot Generaal-majoor bevorderde Van den Bergh naar Engels voorbeeld de functiebenaming van Kwartiermeester-Generaal (KMG) en werd - naast de Chef Generale Staf (CGS) en de Adjudant-Generaal - een van de topfunctionarissen van de Landmacht. De Britse legerorganisatie bleef voor de KL, en dus ook voor de Dienst van de Kwartiermeester Generaal (DKG), uit praktische overwegingen maatgevend (...). "

De DKG is dus laat 1945 opgericht, dat verklaart ook waarom veel uniformen met deze markeringen dateren vanaf 1946. Met het opstarten in november 1945 zal de productie in de laatste twee maanden van dat jaar in verhouding tot latere jaren nog beperkt geweest zijn.
Groet Jim
bald one
Lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 23 jan 2011, 14:26

Re: bouwjaar Battledress Mariniers

Bericht door bald one »

OK bedankt Jim ik ben weer wat wijzer geworden gr Milco
bald one
Lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 23 jan 2011, 14:26

Re: bouwjaar Battledress Mariniers

Bericht door bald one »

Hallo daar ben ik weer, is er iemand die en afbeelding heeft van een Battledress met uitrustingen die daar bijhoren , het betreft een BD van de Mariniers eind jaren 40 begin jaren 50 gr Milco
Plaats reactie