Home Guard

Militaire eenheden, politieke organisaties en hun wapentuig
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Home Guard

Bericht door Erik »

Wellicht een beetje "ver van het bed" maar ook dit legeronderdeel is reeel. Er komt niet zoveel vrij op de verzamelmarkt omdat het voornamelijk in Engeland blijft. De belangstelling daar is groot, ook de belangstelling op de HG uit te beelden!
Leuk dus en informatief bovendien om hier een kort topic aan te wijden!
Het artikeltje zal door mij t.z.t. van afbeeldingen worden voorzien!

Op 14 mei 1940 werd de Engelse bevolking opgeroepen om een militaire bijdrage te leveren om met name vijandelijke parachutisten te kunnen bestrijden (in de voorschriften hardnekking aangeduid met "nazi parachutists") Binnen een maand waren er een miljoen aanmeldingen. Tja, wat wil je met die mensen.

Uniformen en bewapening was eigenlijk niet aanwezig. Het enige wat verstrekt kon worden waren militaire side caps en armbanden met de afkorting LDV (Local Defense Volunteers), en dan ook nog te weinig zodat die bij overgave van de dienst moesten worden overgedragen aan de opvolger! Bewapening bestond uit ongeveer alles wat enigszins kon schieten en prikken.
De aanmelders waren mannen tussen 18 en 65 jaar en niet geschikt voor het reguliere leger (de jongste aanmelder en HG-soldaat echter was 14! De toestand uit WO1 herhaalde zich...)

Meteen echter werd begonnen met organisatie en uitrusting en bewapening.

Organisatie.
De bestaande 'counties' werden aangehouden als militaire districten. Binnen de county werden pelotons geformeerd die samengebracht werden tot compagnieen, vier pelotons per cie. Vier compagnieen vormden een bataljon dat een nummer kreeg en officieus een naam (vaak de toponiem waar zij gevormd was, dat wisselde overigens in de loop van de oorlog wel eens)
Pelotons waren groot en geacht tot ongeveer 100 man sterk te zijn, waardoor een bataljon een sterkte kon hebben van 1600 man.

Het peloton stond onder leiding van een officier, bijgestaan door NCOs als sergeanten en korporaals, die niet noodzakelijkerwijs zo waren opgeleid. Een vroegere rang stond niet garant voor diezelfde rang binnen de HG. In Sussex is het geval bekend van een gepensioneerde brigade-generaal uit WO1 die als gewoon soldaat bij de HG diende.

Daar de HG op zijn hoogtepunt (maart 1943) uit 1,7 miljoen soldaten bestond kun je nagaan dat er vreselijk veel bataljons waren. Het gebied waar mijn belangstelling naar uitgaat (Sussex) telde alleen al 26 bataljons.

Taak
De bataljons hadden als opdracht invallen van "nazi parachutists" tegen te gaan. Kortom: lichte infanterie. Hier was ook de complete opleiding en bewapening op ingericht.

Opleidingen
In het begin nog door goedwillende amateurs uit WO1 maar later door het leger opgepakt. Er bestaan veel voorschriften, speciaal voor de HG geschreven, over alle vormen van het gevecht, verplaatsen en uitbuiten van het terrein, bunkerbouw (pillboxes zijn nog te vinden in Engeland!) en bediening van het materieel. Het verzamelen van die voorschriften is al een aardigheid op zich, het doorlezen al helemaal! Alles is "nazi"! De vijandelijke verrekijker is een "nazi spectators", een vijandelijk machinegeweer is een "nazi MG" etc.
Bij de opleidingen zijn overigens honderden mannen omgekomen.

kleding en uitrusting
In het begin: burger met armband "LDV", hooivork en side cap. Vanaf 23 juli '40 werd de naam "Home Guard" en verschenen er armbanden met dat opschrift.
Daar waar mogelijk werd de HG voorzien van de denim overall kleding: jasje en broek. Hierop werden geen distinctieven aangebracht dan alleen schuifpassanten met functies. Er was echter geen regelgeving; er werd lokaal wat afgeknutseld natuurlijk. Armbanden werden gecontinueerd op de denim kleding; er verschenen tal van armbanden, naar gelang de functie en/of taak van de man en allen niet officieel.
Eind '40 werd begonnen met de verstrekking van heusche uniformen in BD Pattern 37: per man een jasje en een broek plus een side cap met het embleem van het staande regiment ter plaatse. Voor Sussex werd dit het embleem van de Royal Sussex Regiment.
Titles werden uitgereikt conform het staande leger: in een iets lichtere teint dan khaki met opschrift (vaak gedrukt) "Home Guard" in hoofdletters. Daarnaast het onderdeel, bedrukt op lichtgekleurde stukjes katoen. Onderdeelsaanduiding bestond uit een vastgestelde afkorting van de county (voor Sussex "SX") en het bataljonsnummer. De eerste en meest gebruikte uitvoering was een aparte lapje met county-afkorting en een apart lapje met het nummer, onder elkaar te naaien op de bovenmouw, plm. 4 cM onder de zoom van de schouder.
De functieaanduidingen op passant verdwenen en maakten plaats voor reguliere legerrangen, als op reguliere wijze op de kleding aan te brengen.
Getuige vele foto's werd onderkleding niet verstrekt. De mannen dragen onder hun BD-jasje gewoon een civiel overhemd. Suspenders werden niet gebruikt; de broek werd opgehouden door een riem. De verstrekking bestond uit een leren riem pattern 1903 (met messing doorngesp)
Daarnaast een paar ammoboots met bruinlederen enkelstukken, die in veel gevallen door de mannen gezwart werden.

De gevechtsuitrusting bestond voornamelijk uit de basic Springfield pouches, als snel HG-pouches genoemd omdat dit het enige onderdeel was dat ze verstrekt kreeg. Middels een passant werden ze aan de leren broekriem geschoven.
Kruisriemen werden aan de HG-pouches bevestigd en kwamen samen op de rug op een passant waarop twee gespen waren aangebracht. Voorts een bajonet P1907 of P1913 in een leren drager.
De verstrekte waterfles, gelijk aan het reg. leger, hing in een leren draagstel aan een draagriem om de rechterschouder. Een HG-haversack, beetje gelijkend op de officers haversack, completeerde de soldaat.
Als persoonlijke bescherming droeg hij een gasmasker (jaren dertig met filterbus aan slang) in een draagzak op de borst. Ook beschikte hij over een helm Mk II. De voorgestelde Zuckermann helmet werd gewezen van de hand en doorverstrekt aan BB-achtige substanties.
Het persoonlijk wapen was een SMLE (LE nr.1MkIII), een P13 in .303 of een P17 in .30-06. Het laatste wapen was vanwege de afwijkende munitie gemarkeerd met een brede (5cM) rode band om het wapen. Zoveel munitie was er overigens niet; gemiddeld had de man twintig patronen. Het motto was dan ook, ten aanzien van het bestrijden van nazi parachutists: "Be sure to take one with you".

Na verloop van tijd werd de HG steeds professioneler. Naast de algemene lichte infanterietaak (observer/guards) werden ook luchtdoelartilleriebatterijen gevormd, gewone artillerie-eenheden en specialistencompagnieen. Lichte mitrailleurs deden al snel hun intrede. De spigot mortier was algemeen verspreid maar ook het wapen uit den beginne (de molotov cocktail) bleef in het bestand.

Op 3 december 1944 werd de HG ten ruste gelegd; de mannen werden niet meer opgeroepen. Een jaar later werd de HG opgeheven.
In 1952 echter werd de HG opnieuw leven ingeblazen! Veel enthousiasme, in zicht van 1940, was er niet. Ongeveer 30.000 vrijwilligers kwamen op. In 1957 was het alweer gedaan.

Living history.
In Nederland wordt er voorzichtig iets gedaan met HG maar dit heeft nog niet geleid tot erkende groepen. Zelf ben ik bezig om een soldaat (korporaal) van SX 23 (Hastings) samen te stellen.
In Engeland is het populair!
Het originele spul is niet te duur maar er zijn ook goede reproducties op de markt. Ook hier is het: goed kijken, vergelijken met de originelen en keuze maken!
Soldiers of Fortune maakt goede repro's maar die zijn dan wel als nieuw! Ook hier kun je aan je setje "Dad's Army" komen (CP1)
- pouches: goed maar splinternieuw
- belt P03: prima! Wel eerste bewerken (want onbewerkt en gloednieuw) met leerolie en vet.
- titles: geborduurd. Liever geprinte kopen via de wat kleinere reproshops
- onderdeelsaanduiding: alleen het niet-bestaande "CP1 Walmington-on-Sea/Kent" (Kent had als aanduiding "KT")
- gasmaskerdraagzak: goed. Ook te gebruiken voor BEF en 8th Army. Daarnaast voor je "Indiana Jones" uitbeelding!
- passant met rug-gespen: prima.
- leren gaiters: prima.
- HG haversack ook prima. Errug nieuw.
De onderdeelaanduidingen worden door een kleinere reproshop gerepro'd maar niet geheel correct. Monty's maakt ze geborduurd op khaki en klopt helemaal niet. Geprint op zandkleurig katoen wordt gedaan maar in een te dik letterschrift. Ik ga nu zelf stempels maken om ze correct te krijgen.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2058
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 26 keer

Re: Home Guard

Bericht door Jim »

Nog leuk om te vermelden. Dat in het begin de LDV/Home Guards geen vrouwen toeliet.
Met als gevolg dat groepen vrouwen zelf "eenheden" gingen oprichten. Eerst genaamd Amazon Defence Corps. Vrouwen kregen schietles van vrouwen en mannen die ervaren schutters waren. Later hadden ze de naam (nog steed niet officieel) Women's Home Defence (WHD). Op een gegeven moment werden vrouwen beperkt toegelaten op de voorwaarde dat ze alleen traditionele rollen zouden vervullen en niet te verwarren zouden zijn met combattanten. (Kortom thee zetten, administratie, pleister plakken)
Er zijn foto's dat iedergeval 1 home guard afdeling vrouwen gewoon schietles gaf.
En mogelijk dat andere home guard eenheden hier ook niet al te moeilijk over deden?
De vrouwen kregen een 5 cm groot embleem met de letters HG.
Afbeelding
Op de hoofdkwartier van een van de HG eenheden werkten een aantal (17 jarigen) vrouwen die belast waren met de communicatie. Een van hen herinnerde zich nog dat ze in het donker door een veld kroop met een radio op haar rug en zich lap lazerus schrok toen ze tegen een koe aankroop! :lol:
De home guard had bemanden aan het begin van de oorlog ook luchtafweer geschut. Later hadden ze ook een eigen aantal luchtafweer kannonen. Aan de kust bemanden ze ook een aantal stukken geschut. Ze hebben een aantal Duitse vliegtuigen en V1 rakketten neergeschotten. De HG in N-Ierland heeft nog gevochten met de IRA.

Er bestonden Auxiliary Units. Deze waren geen home guard eenheden. Home guard eenheden 201, 202 en 203 waren opleidings eenheden voor de auxiliary maar eigenlijk helemaal geen Home guards. Maar ze droegen en hadden home guard uniformen en uitrustingen. Kleine groepjes verspreid over geheel de UK. Deze zouden bij een eventuele Duitse bezetting optreden als verzets/sabotage groepen. Deze groepen hadden eigen geheime wapen en vooraad plaatsen. Maar vaak zaten verschillende leden ook aangesloten bij de home guard.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Home Guard

Bericht door Erik »

Jim schreef:Er bestonden Auxiliary Units. Deze waren geen home guard eenheden. Home guard eenheden 201, 202 en 203 waren opleidings eenheden voor de auxiliary maar eigenlijk helemaal geen Home guards. Maar ze droegen en hadden home guard uniformen en uitrustingen. Kleine groepjes verspreid over geheel de UK. Deze zouden bij een eventuele Duitse bezetting optreden als verzets/sabotage groepen. Deze groepen hadden eigen geheime wapen en vooraad plaatsen. Maar vaak zaten verschillende leden ook aangesloten bij de home guard.
Deze eenheden waren Special Forces eenheden, bestaande uit beroepsmilitairen. Voor de buitenwereld waren het HG, het was hun dekmantel. Vandaar ook dat er een aantal in reguliere HG-bataljons zat, om zo de verdenking van zich te weren.
In Nederland heeft naar het schijnt tijdens de koude oorlog een zelfde soort organisatie bestaan. In ieder geval zijn de wapendumps echt!

Pas vanaf febr 1942 werd het rangensysteem van het reguliere leger overgenomen. Tot die tijd waren alleen de functies pelotonscommandant (1 blauwe dwardstreep op de epaulet), compagniescommandant (2 blauwe strepen) en bataljonscommandant (drie strepen) herkenbaar.
De leeftijd werd snel verlaagd naar 16 jaar met als gevolg een grotere toestroom van 14 en 15-jarigen!
Officieren in de HG waren de eerste jaren niet gecommisseerd, later (ik dacht in '42) werd dat rechtgetrokken en kregen ze een King's Commission waardoor ze op gelijke voet stonden met de officieren in het reguliere leger (in Nederland vergelijkbaar met een "aanstelling bij Koninklijk Besluit")
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
racefiets
Lid
Berichten: 2770
Lid geworden op: 20 jul 2006, 15:46
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 37 keer

Re: Home Guard

Bericht door racefiets »

Erik schreef: In Nederland heeft naar het schijnt tijdens de koude oorlog een zelfde soort organisatie bestaan. In ieder geval zijn de wapendumps echt!
Google even op Gladio en je komt een hoop te weten. De Gladio wapenopslagplaatsen hebben dit netwerk ook aan het licht gebracht nadat er eentje gevonden was door jongens met een metaaldetector. (en wat met de inhoud hebben uitgespookt) Het is ook nog een aardige rel geweest aangezien aangetroffen wapens die officieel naar Spanje waren uitgevoerd uiteindelijk toch in deze opslagplaatsen terecht zijn gekomen.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Home Guard

Bericht door Erik »

Langzaam groeit het bibliotheekje aan authentieke voorschriften tbv de HG en natuurlijk de uitbeelding!

Afbeelding
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4859
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 65 keer

Re: Home Guard

Bericht door patrickh »

Goede info, Erik!
Plaats reactie