Gestapo

Militaire eenheden, politieke organisaties en hun wapentuig
Plaats reactie
Thomas V
Lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 10 nov 2004, 18:49

Gestapo

Bericht door Thomas V »

Waar diende de Gestapo voor, wie heeft hier meer info over??? Het mag heel uitgerbreid zijn (de informatie).
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

De Gestapo of Geheime Staatspolizei was de officiele geheime dienst van Duitsland. Dit onder de vleugels van de SS ( via het
Reichssicherheitshauptamt ), ze opereerde naast de Sicherheitsdienst.
Thomas V
Lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 10 nov 2004, 18:49

Bericht door Thomas V »

Alvast bedankt Roel. :)
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

De Gestapo hield zich onder andere bezig met de arrestatie van politieke, ideologische en raciale 'vijanden' van het Derde Rijk waaronder communisten, joden, pacifisten, asocialen etc.

Het 'wapen' van de Gestapo was het zogenaamde 'Schutzhaft'. Met dit rechtsmiddel had de Gestapo de macht om elk individu in beschermende of preventieve bewaring/hechtenis te stellen. Iedereen kon dus zonder dwangbevel o.i.d. ingerekend worden door de Gestapo.

Een ander succesvol middel van de Gestapo waren de vele informanten, gewone burgers die elkaar verklikten bij de Gestapo. De Gestapo was namelijk helemaal geen ontzettend grote organisatie. In sommige kleine plaatsen werkte bijvoorbeeld maar 1 Gestapo-agent. Doordat burgers elkaar aangaven, kon de Gestapo toch ontzettend veel mensen oppakken.

De Gestapo opereerde inderdaad samen met de SD, maar ook met de Kriminalpolizei (Kripo), de recherche. De Gestapo en de Kripo vormden samen de Sicherheitspolizei (Sipo). De Sipo en de SD vormden vanaf 1939 de basis van het RSHA.

De Gestapo had een ontzettend belangrijke rol binnen de Holocaust. De belangrijkste organisator van de deportaties en de Endlösung, Adolf Eichmann, werkte binnen het joodse bureau van de Gestapo. De Gestapo was tevens intensief betrokken bij de arrestatie van joden.

Meer informatie: http://www.go2war2.nl/artikel/1044
Gebruikersavatar
pieter_pba
Lid
Berichten: 118
Lid geworden op: 02 mar 2005, 19:31
Locatie: Barendrecht
Contacteer:

Bericht door pieter_pba »

De Gestapo is dan ongeveer te vergelijken met de latere KGB in de Sovjet-Unie, maar was qua omvang dan alleen vele malen kleiner?

En de Sicherheidsdienst was dan een soort veiligheidsdienst. Voor het garanderen van de veiligheid van de Derde Rijk?
Of hoe moet ik dit zien?!
Whoever saves one life, saves the world entire. Whoever destroys one life, destroys the whole universe.
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

pieter_pba schreef:De Gestapo is dan ongeveer te vergelijken met de latere KGB in de Sovjet-Unie, maar was qua omvang dan alleen vele malen kleiner?
Ik denk niet alleen qua omvang, maar ook qua takenpakket. De KGB was belast met de volledige interne bescherming van de staatsveiligheid, terwijl de Gestapo slechts onderdeel uitmaakte van verschillende staats- en partijorganisaties die zich bezig hielden met staatsveiligheid.

Maar ik vind een vergelijking maken met andere geheime staatspolitiediensten lastig, er zijn meestal meerdere overeenkomsten, maar ook veel verschillen. De KGB was volgens mij ook een militaire dienst, de Gestapo niet.
pieter-pba schreef:En de Sicherheidsdienst was dan een soort veiligheidsdienst. Voor het garanderen van de veiligheid van de Derde Rijk?
Of hoe moet ik dit zien?!
Inderdaad een veiligheidsdienst die zich bezig hield met spionage en het vergaren van inlichtingen. De SD was van oorsprong een partijorganisatie (in tegenstelling tot de Gestapo) die zich vooral bezighield met het bespioneren van politieke opponenten en het vergaren van inlichtingen over personen binnen en buiten de nazi-partij.

Toen Hitler aan de macht kwam kreeg de SD echter steeds meer staatsverantwoordelijkheden. Zo hield de SD tijdens de oorlogsjaren het moraal van burgers in de gaten. De Abwehr was de militaire inlichtingendienst en de SD de burgerlijke. Later zouden de taken van de Abwehr door de SD overgenomen worden.
Plaats reactie