Gietmal duitse adelaar met swastika

Vragen en antwoorden over (nog) onbekende objecten die vermoedelijk WOII gerelateerd zijn.
Plaats reactie
Atmozzz
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 apr 2016, 22:22

Gietmal duitse adelaar met swastika

Bericht door Atmozzz »

DSC_0050.JPG
Hallo allen,

Ik heb een naar mijn idee een bijzonder stuk in mijn bezit maar heb toch wel wat vragen... Ik kan online niks vinden over dit stuk. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met de identificatie.
Wie heeft dit eerder gezien en wat is de waarde etc.

De adelaar is ong 1,20/1,25 m breed. En 53cm hoog.
De mal is van een rubberachtig materiaal. Naar horen zeggen van natuurrubber.

De herkomst is bekend bij mij, deze komt uit een oude loods uit het buitenland, en we hebben hem daar zelf gevonden op een zolder (klinkt cliché maar daar lag hij verstopt) de eigenaar was overleden en het gehele bedrijf moest worden verkocht.

Ik zie graag jullie reacties tegemoet. Alvast bedankt!!
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2340
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 32 keer
Ontvangen: 35 keer

Re: Gietmal duitse adelaar met swastika

Bericht door CollectorWo2 »

Als het origineel is is het idd vrij bijzonder.
Ik zag op een beurs zo,n gegoten afbeelding en daar vroegen ze al 1000 euro voor,laat staan een mal...
Uncle Goose
Lid
Berichten: 163
Lid geworden op: 22 jul 2009, 20:41
Locatie: Gentbrugge (België)
Contacteer:

Re: Gietmal duitse adelaar met swastika

Bericht door Uncle Goose »

Ziet er zo een mal uit om plaaster of cement in te gieten, geen idee of hij origineel is of niet (ziet er wel goed uit moet ik zeggen). 1 tip, hou hem absoluut uit het zonlicht en uit de buurt van UV-licht. Rubber (en al zeker als het oude natuurlijke rubber is) is zeer gevoelig voor UV licht en zal kapot gaan daardoor, het beste is hem in een donkere droge plaats bewaren. Vergeet ook de fabeltjes van talkpoeder en dergelijke, op langere termijn zal deze voor meer schade zorgen, een aantal jaar geleden heb ik zo een aantal zeldzame Italiaanse gasmasker in rubber gezien waar de talkpoeder zich letterlijk in de rubber had gevreten, niet leuk om te zien, al zeker niet omdat het zeldzame stukken waren.
Verzamelaar van gasmaskers, alle landen en alle tijden. Momenteel ongeveer 400 verschillende gasmaskers in de collectie.
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2054
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: Gietmal duitse adelaar met swastika

Bericht door Jim »

Je kan testen of het een moderne siliconen mal is of latex. Siliconen kit blijft heel goed plakken op siliconen maar niet op latex. Een plekje aan de buitenkant van de mal goed schoonmaken en daarna een dotje kit erop. Wel siliconen (geen lijmkit !) geen acryllaat kit. Als het daarna uitgehard is kan je het als het goed is de kit er eenvoudig afpellen. Gaat dat niet is het een modernere siliconenmal. Hobby matig heb ik zowel latex als siliconen mallen gemaakt. Dus geen onbekende materie.

Latex is oorspronkelijk wit maar droogt licht geel op met de jaren wordt het donker geel tot bruin. Er is ook een behoorlijke krimp. Als het gevulcaniseerd wordt is het duurzamer. Wordt er koolstof aan toegevoegd is het ook slijtvaster. Maar dat is voor een amateur niet te doen vulcaniseren. En ook niet altijd de moeite waard.

Het is totaal geen kunst om een dergelijke mal te maken. Koop je een emmer siliconen rubber dan zit er soms al een kleine handleiding bij hoe je mallen kunt maken.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie