23-08

Moderator: Proos

Gebruikersavatar
Proos
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7882
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

23-08

Berichtdoor Proos » 23 aug 2010, 11:30

Op drieëntwintig augustus (23-08):

 • 1914:
  - Duitsland bombardeerd Antwerpen met een zeppelin. Er zijn 10 doden en meer dan 40 gewonden
 • 1936:
  - Ontvangst door Hitler van de Hongaarse rijksregent admiraal Horthy, die een privébezoek brengt.
 • 1939:
  - Ondertekening van het Duits-Russische niet-aanvalsverdrag. De wereld kreeg te horen dat er een wederzijds niet-aanvalspact gesloten was en dat beide landen, in geval van oorlog geen steun zouden verlenen aan de tegenstanders van de bondgenoot. Wat de wereld echter niet vernam was dat het akkoord, Finland, Estland, Letland en het oosten van Polen aan de Sovjetunie schonk, terwijl Duitsland het westelijk deel van Polen zou inpalmen. De grens tussen beide invloedsferen zouden gevormd worden door de Rivieren Boeg en San. Hitler wreekt zich hier op Polen, want alhoewel Litouwen in maart 1939 het Memelland aan Duitsland afstond, weigerde Polen mee te werken aan een regeling omtrent Danzig (Gdansk), laat staan die stad af te staan.
  - Hitler ontvangt de Britse ambassadeur Henderson, tegen wie hij ruim drie kwartier te keer gaat over de misstanden in Polen en Engeland daarvan de schuld geeft omdat het al twintig jaar lang zijn vriendschapstoenaderingen afketst en Polen de hand boven het hoofd houdt. Chamberlain had Hitler de dag tevoren in persoonlijk schrijven duidelijk gemaakt dat de Britten in geval van een Duitse aanval op Polen, hun verplichtingen jegens dat land zouden nakomen.
 • 1941:
  - Guaderian kan Hitler overtuigen dat zijn Panzergruppe niet gesplitst kan worden, het resultaat is dat eerst Oekraïne moet verovert worden en dan pas Moskou. Generaal De Gaulle vormt een provisorisch comité, dat een raadgevend nationale raad der zijde staat.
 • 1942:
  - Hitler stelt het begin van de aanval op Leningrad - met de van de Krim naar het noorden verplaatste strijdkrachten van het 11de leger (o.l.v. veldmaarschalk Von Manstein)- vast op 14 september (operatie Noorderlicht).
  - Een lucht- en zeeslag tussen Japanse en Amerikaanse marine ten oosten van de Solomoneilanden tussen eenheden van vliegdekschepen, die zonder beslissing eindigt [einde 25-08-1942]
 • 1943:
  - Charkow door het Rode leger heroverd, einde van de vierde slag om deze stad
 • 1944:
  - Aix-en-Provence en Grenoble bevrijd.
  - Het Frans Palais word in brand gestoken.
  - Eisenhower is niet bereid het plan Montgomery, in een geconcentreerde aanval door België en Nederland naar Noord-Duitsland door te stoten, uit te voeren, er komt een compromisplan.
  - Staatsgreep in Roemenië; maarschalk Antonescu gevangengenomen.
  - Roemenië aanvaardt de Russische wapenstilstandsvoorwaarden. Het Sammellager Drancy bevrijd

edit: jeppiemans
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator

Gebruikersavatar
jeppiemans
Lid
Berichten: 66
Lid geworden op: 22 nov 2011, 15:39
Locatie: belgie

Re: 23-08

Berichtdoor jeppiemans » 09 jan 2012, 13:51

1914
Duitsland bombardeerd antwerpen met een zeppelin
10 doden en meer dan 40 gewonden


Terug naar “Augustus”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast