Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Plaats hier alles met betrekking tot militariareproducties en re-enactment.

Moderator: Kugelblitz

Plaats reactie
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door Erik S. »

Vorig weekend is "Der Windhund" naar de ardennen afgereisd om daar deel te nemen aan "Unternehmen Herbstnebel". We hadden een komplete volksgrenadier Zug. Deze bestond uit 1 zugtrupp, 2 sturmgruppen en feuergruppe(2x mg42). De naam "sturm"gruppe komt van het feit dat deze gruppen bijna volledig bewapend zijn met semi- of automatische wapens waren.

15 December 1944
Afbeelding
Hauptfeldwebel Schwalbe geeft de bevelen aan Zugführer Schmidt en Gruppenführer Zuckerbauch. Net als in '44 was het weer op de eerste dag van het offensief voor ons erg slecht. Regenachtig en +/- 0 graden. De modder zorgde ervoor dat de wegen voor onze kubel haast onbegaanbaar werden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De leden van een van de gruppen delen hun sigaretten en nemen het moment rust voordat de gehele zug verder gaat. De Grenadieren voelen aan dat er iets gaat gebeuren, maar wat weten ze nog niet.


Afbeelding
De jonge Volksgrenadier Rudolf Ochse, goed uitgerust maar met een bezorgde blik. Zijn gedachten zijn bij zijn familie ver weg. Ook al werden ze uitgerust met nieuwe uniformen en wapens hadden de jonge rekruten angst voor het komende offensief. Het was de taak van de Gruppenführer het moraal van de manschappen hoog te houden. Hij stuurt Rudolf Ochse en Theodor Voss uit om 1 km naar voren te stoten om het terrein te inspecteren.
Afbeelding


Afbeelding
Gruppenführer Zuckerbauch, zijn taak was zijn manschappen het gevecht in te leiden en overzicht te houden. Hij gaf de invulling aan de orders die de Zugführer geeft. Deze stelt een doel, een tijd en een plaats. Hoe dit doel behaald word ligt aan de Gruppenführer, hij beslist langs welke route ze dit doen, welke indeling en welke tactiek gebruikt word. In vergelijking met normale Grenadiers hebben is hij tevens uitgerust met de volgende uitrustingsstukken:
Machinepistool ( hier een Beretta MAB38A, meestal een mp40 )
Fluit
Verrekijker
Kompas
Vroeger in de oorlog droeg de Gruppenführer ook een draadschaar, maar deze zie je met de loop van de tijd steeds minder.

Attributen die je (maar niet altijd) ook bij Gruppenführer aan kunt treffen:
Pistool met holster
Kaartentas


Afbeelding
De Stellvertreter, de plaatsvervangende Gruppenführer. Zijn taak is aan de uiterste zijde van de gruppe lopen, en ervoor te zorgen dat niemand achter blijft. Wanneer de Gruppenführer gewond raakte of sneuvelde was het zijn taak de gruppe over te nemen. Semi-automatische wapens werden meestal uitgereikt aan de ervaren frontsoldaten, welke in de gruppe ook snel Gruppenführer of Stellvertreter werden. De Gruppenführer en Stellvertreter zijn uitgerust met semi/ automatische vuurwapens omdat zij in geval van nood snel dekkingsvuur moeten kunnen geven.

Afbeelding
Theodor "Schnelle" Voss keert terug, hij brengt bericht uit aan de Zugführer en verteld van de Amerikaanse stellingen zie ze gezien hebben. Tussen de linies zit ongeveer 1.5 km, echter was er door het dichte bos een zichtsveld van ongeveer 100/250 meter.

Afbeelding
De Zugtrupp, een kleine gruppe welke bestaat uit een Funker met feldfernsprecher, kabeltrekker, Melder en een kränkenträger. Géén Sanitäter, dat waren verplegers/chirurgen, de Kränkenträger brachten de gewonden naar de Sanitäter. Kränkenträger bezaten een basis aan medische kennis om bv een bloeding te stoppen. Sanitäter waren "te duur" om voor aan het front ingezet te worden aangezien ze schaars waren.

Afbeelding
Leutnant Neumann hoorde van de spahtrupp die naarvoren gestuurd is. Hij keurt het af en beveelt niet weer ongevraagd naar voren te stoten. Dit omdat we volgens hem de "spitze" van een groot offensief zouden zijn. Hij legt zijn Zug- en Gruppenfühers uit wat de bedoeling is. De volgende dag zou het offensief van start gaan. Hij geeft het bevel om in "stellung" te blijven.

Afbeelding
"Ohne MG, Keine Armee!"
MG-schutze #2 (Lader) Hans Krug zegt dat hij iets ziet bewegen. Zijn melding is kort maar duidelijk: "500 meter, auf der weg, fahrzeug"
Afbeelding
MG-schutze #1 kijkt zijn Gruppenführer vragend aan, hij heeft zich klaargemaakt om te vuren.
Afbeelding
Gruppenführer Michal Karpinski bekijkt het tafereel door zijn verrekijker. Hij ziet dat het een Amerikaanse jeep is, maar beveelt pas te schieten wanneer ze ons zien. Michal is een van de "vrijwillige" Polen, waarvan meer dan een kwart van de Volksgrenadier-divisionen uit bestonden.
De Jeep beweegt zich meer richting onze linies, ontdekking zou een slecht begin van het offensief kunnen betekenen.
"20 Schuss, Feuer Frei!"
Afbeelding
De MG schützen lossen 20 schoten in de verte en zoeken weer dekking. De Jeep is doorzeefd, en zijn bemanningsleden zijn gedood. Men duikt weer terug in dekking om verder gezien te worden.Foto's door J.T. Bruyn
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
rammsander
Lid
Berichten: 1011
Lid geworden op: 31 mar 2010, 15:25
Gegeven: 12 keer
Ontvangen: 9 keer

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door rammsander »

Mooie foto's allemaal! Petje af!

Sander
Eripiendo victoriae prosum. "Al helpende dien ik de overwinning"

http://oorlogsleven.jimdo.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door Erik S. »

16 December 1944

Afbeelding
Het is vroeg in de morgen wanneer de Zug wakker word en de uitrusting omhangt. De Leutnant geeft de bevelen aan de Zug- en gruppenführers. In de nacht is er onverwacht een heel pak sneeuw gevallen. Diegenen met een droog Wende-uniform draaien deze om naar de witte zijde. Sommigen hebben hier geen tijd voor of hebben een natte zijde aan het uniform welke je eigelijk eerst dient te drogen. Op originele foto's is het eigelijk allebei gezien, gecamoufleerd, én witte zijdes in de sneeuw.

Afbeelding
Nadat men de eerste 500 meter overbrugt heeft komt men de eerder uitgeschakelde jeep tegen. De jeep word doorzocht op rantsoenen, kaarten en andere informatie. Het MG vuur heeft de benzinetank en jerrycans doorzeefd. Deze zijn leeggelopen en het voertuig is onbruikbaar geworden.
Afbeelding
Obergrenadier Schreuder laat de door hem aangetroffen landkaart zien van het gebied. De Amerikaanse artillerie en infanterie staat duidelijk aangeduid. Zugführer Schmidt neemt de posities over en stuurt stuurt Schreuder (Melder) naar de Stab met de kaart.

Afbeelding
Toen de "Abteilung" naarvoren trok kwam men een open stuk veld tegen. "Dit stond niet op de kaart" zei de Leutnant. Hoewel de Duitsers uitgerust waren met goede kaarten waren vele van deze al verkend in 1940 of eerder. Dit stuk bos is ergens tussen die tijd en nu geveld en laat een open veld van +/- 100 meter zien. Aan de andere kant worden al snel rookwolkjes gezien, er zitten Amerikaanse soldaten te roken. Niet wetende dat we ze in het vizier hebben bedenkt de Leutnant een plan.

Afbeelding
Erste Gruppe gaat aan de rechter kant van het veld door de bosrand. Zijn taak is de Amerikaanse linie te flanken en bezig te houden. Dan zou er aan de linkerflank even later met ondersteuning van de "Linke Flanke" een aanval zijn.

Afbeelding
Aan de overkant is de Erste Gruppe onder vuur komen te liggen. Obergrenadier Schreuder is geraakt door een stuk schrapnel. Het brak zijn arm, zijn helm maakte een diepe snee in zijn voorhoofd. Hij heeft geluk gehad, de helm heeft zijn leven gered. De Kränkenträger van de Zugtrupp verbind hem en zijn kameraad Markuss Beermann deelt met Schreuder zijn Sigaret.
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Ondertussen is de Erste gruppe nog steeds bezig met de Amerikanen afleiden. Deze zijn totaal verrast en laten het front open.
Afbeelding
"PANZER, DECKUNGSFEUER!" roept Feldwebel Schmidt, een Amerikaanse halftrack breekt door de linie richting de uiterst linker flank. Hij beveelt de "linke" zweite gruppe met Panzerfausten langs de linkerflank op te rukken.
Afbeelding
Afbeelding
MG Schütze Krug geeft op de rug van MG Schütze Neuner snel dekkingsvuur met een band pantserdoorborende munitie.

Afbeelding
Afbeelding
Aan de linker kant wacht de "Linke Flanke" op de halftrack. Uitgerust met slechts Panzerfausten sloegen zij door de Amerikaanse pantsercollone heen.

Afbeelding "RAAK!" Een van de Grenadieren heeft met zijn Panzerfaust een halftrack geraakt. Het achterste pantser is doorboord, maar de chauffeur weet zichzelf naar achter zijn eigen linies te rijden.

Nu de Amerikanen uit hun linies verdreven zijn hebben deze Volksgrenadieren hun doel van de dag bereikt. De Zugführer beveelt de Amerikaanse schuttersputten te bezetten en te wachten op verdere bevelen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Weer een Amerikaanse Jeep word buitgemaakt, 2 Amerikanen die met er bij stonden worden gevangen genomen.
Afbeelding
Nog meer uitgeschakelde voertuigen, het laat zien in hoeverre de Amerikanen overrompeld zijn, ze hadden geen tijd om deze GMC en Jeep mee te nemen.
Afbeelding
Gruppenführer Zuckerbauch deelt de door hem uit de voertuigen buitgemaakte sigaretten uit. Normaal rookt hij niet, maar in de stress van het gevecht brengt het een moment van rust. Het delen van het weinige wat je hebt creëert een verbroedering tussen de manschappen. Daar onze eigen Rantsoenen reeds vergeven waren waren de gevonden Amerikaanse rantsoenen een welkome aanvulling.

Afbeelding
Na de kleine slag dook de Leutnant ineens op met zijn chauffeur. Het werd sommigen onder ons na een aantal jaar in het veld duidelijk, dat de officieren bij gevechten ineens iets belagrijks moesten gaan doen op het hoofdkwartier. Hierop was onze Leutnant Neumann niet altijd een uitzondering. Hoewel hij niet de hele tijd bij de manschappen was, wisten we wel dat hij het beste met ons voor had.

Afbeelding
Stellvertreter Theodor "Schnelle" Voss na de gevechten. Na 2 jaar aan het front heeft hij veel gezien. Als je goed naar zijn helm kijkt zie je de treffer voorop zijn helm. Hij heeft vandaag 2 van zijn Kameraden zien vallen. De Amerikanen die gevangen werden genomen spraken over "Berlin by Christmas". Was het voor hem maar zo, dacht hij. Dan zou hij thuis zijn. Dit zou voor hem zijn 3e "Kriegsweihnacht" worden.


Foto's :Johan Bruyn en Taeke Hiemstra, Teksten :Erik S.


Lid worden? Meer informatie? http://www.3kompanie.org
Laatst gewijzigd door Erik S. op 26 dec 2011, 14:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door Kugelblitz »

Erg mooie foto's en een nette en interessante beschrijving!
Alhoewel het natuurlijk ook vaak anders afliep, geeft het toch wel een mooi inkijkje in het 'dagelijkse' leven van een soldaat.

Dat het in zo'n goede omgeving wordt gedaan, met echte voertuigen, vurende wapens etc. maakt het natuurlijk wel behoorlijk realistisch!

Dank voor de moeite van het posten, echt super! :)

Groet, Kugel! :mrgreen:

P.S. Van welke fabrikant zijn jullie Wendejacken?
Laten we het vooral gezellig houden! :)
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door jurgen »

Ik vind deze reportages echt te neig. Dat ik er bijna een half uur over heb gedaan om het topic door te komen zegt wel genoeg denk ik.

Bestaat der Windhund overigens enkel uit Nederlanders?
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door Erik S. »

Hey Kugel, dankjewel, en inderdaad vurende wapens: MP40/STG44/MG42/G41/G43/P38/P08 + 5 Panzerfausten.


@ Jurgen, 9/10 keer wel ja, echter hebben we soms ook "gast"leden uit Finland, Zweden, Polen, België, Spanje en Duitsland.
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
matthijsert
Lid
Berichten: 180
Lid geworden op: 15 mar 2010, 21:11
Locatie: omgeving apeldoorn

Re: Volksgrenadieren bei Unternehmen Herbstnebel im St. Vith

Bericht door matthijsert »

Jemig, dat ziet er erg strak uit!
Plaats reactie