Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windhund

Plaats hier alles met betrekking tot militariareproducties en re-enactment.

Moderator: Kugelblitz

Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windhund

Bericht door Erik S. »

Vorig weekend hadden we onze jaarlijkse trip naar de Ardennen. Hierbij een verslag/fotoserie gebaseerd op werkelijke feiten, maar dan gefotografeerd tijdens de re-enactment van de slag om de ardennen.

Afbeelding
Graue Kolonen ziehen durch Schlamm und regen.

De 1ste zug is op weg om zich te stationeren in het dorp Cobru. Sommige van de oudere manschappen voelen nattigheid. Waar zullen ze nu worden ingezet? Ze Marcheren vanaf hun eerdere posities bij Bertogne ongeveer 10 kilometer. Voertuigen zijn er niet, en ook de Schwere Gruppe moet deze tocht te voet afleggen.

Afbeelding
De 1e Zug van 3Kom.60PzGr.Reg. 116PzDiv. Onderdelen van de 116.Panzer Divisie 'windhund' ondersteunen de 2.PzDiv met het veroveren van Noville, daarop Kampfgruppe Neumann, bestaande uit een zug (peleton van drie gruppen) panzergrenadieren en een schwere gruppe bestaande uit 3 8cm granat werfers en drie schwere MG's.
[img]hhttp://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/537606_4690377389642_1632902329_n.jpg[/img]
Afbeelding
Ook een flak eenheid krijgt opdracht zich naar het dorp te verplaatsen. Diverse 2cm kanonnen worden in en rond het kleine dorpje geïnstalleerd. Doordat de Flakeenheid stationair is hebben ze meer voorzieningen zoals bijvoorbeeld een Goulashkanone.

Afbeelding
Feldwebel Schmidt en Obergefreiter Klubertz stappen uit de Kubel om te kijken of er wat te eten viel. De kok van de Flak eenheid was maar al te blij dat ze er in Cobru niet alleen voor stonden en bood hen wat koffie aan. Er gingen geruchten dat de Amerikanen voor Kerstmis een grote doorbraak wilde forceren. Een Zug Panzergrenadiere bood natuurlijk wat extra veiligheid.

AfbeeldingAfbeelding
De Flak bemanningen zagen steeds meer en meer manschappen het dorp binnenstromen. Nu begonnen de geruchten zich toch echt om te draaien. Manschappen uitgerust met de nieuwste infanteriewapens en ondersteund door zware tanks en pantserwagens.
Afbeelding

Afbeelding
Ten noorden van het dorpje, over het smalle weggetje waar alle manschappen doorstromen vormt zich een grote opstopping. De Panthers gaan tegelijkertijd met alle manschappen over het ene weggetje.
Afbeelding
Feldwebel Adamkiewicz staat vast. Hij is de leider van de zgn. Schwere Gruppe, deze had binnen een Zug de taak om zware vuursteun te geven in het gevecht. Uitgerust met 3 8CM mortieren en 3 MG's op lafettes (Schw. MG.) konden zijn accuraat vuur geven tot op 2 kilometer. Ze zijn al 9 kilometer onderweg en moeten nog een paar honderd meter, alleen deze laatste meters duren uren.
Afbeelding
Afbeelding
Jaloers kijken de manschappen van de Schw. Gruppe naar de PzGr. in hun Schutzenpanzer. 3 dagen hiervoor is de Blitz die normaal het zware materiaal zou vervoeren op een mijn gelopen. De manschappen moesten nu alle munitie, wapens en toebehoren op de rug dragen naast hun eigen materiaal.

Afbeelding
Tussen de marcherende manschappen staan diverse Kriegsberichter met film en fotocamera's.
Afbeelding
" Alte Hase " Hoof herkent het gelijk. De aanwezigheid van filmcamera's doen hem herinneren aan zijn eerdere veldtocht in het oosten. Daar kwamen ook vele Kriegsberichter verslag leggen van de veldtocht. Hij begreep dat het nog wel even kon duren voor hij zijn vrouw en zoon zou wederzien.

Afbeelding
In het dorp staat de 1ste zug aangetreden voor Leutnant Neumann. Hij deelt mede dat zij de speerpunt van het offensief zullen zijn. Naast hem staat Leutnant Görling, hij komt net van de officiersschool en word als Zugtruppfuhrer ingezet om wat frontervaring op te doen.

Afbeelding
Het word laat, de manschappen die nog geen wachtdienst hebben gaan naar binnen in de schuur om zich wat te ontspannen. Obergefreiter Zuckerbauch en Grenadier Welch lezen kranten welke eerder met de Feldpost aan Zuckerbauch bezorgd waren. Naast de kranten kreeg hij een brief van zijn vriendin en wat chocolade.

Afbeelding
Gefreiter Feldmann en OberPanzergrenadier Schreuder spelen een spelletje Skat met hun kameraden. Een spel kaarten was in oorlogstijd een kostbaar bezit, het was een welkome afleiding van de gevechten en een goede manier van tijdverdrijf wanneer men weer lang moest wachten in de stilte voor de storm.

Afbeelding
Sommigen vallen gelijk in slaap. Men wist nooit wanneer ze konden slapen of wanneer ze wakker werden gemaakt vanwege vijandelijk vuur of andere noodzaken.

Afbeelding
Rudolf Ochse is 19 jaar maar zit al 2 jaar in de eenheid. Hij is de stellvertreter van Obergefreiter Neuner. Dat wil zeggen dat als Neuner in het gevecht druk is, gewond raakt of sneuvelt Ochse het over neemt. Zijn andere taak is achterop lopen en ervoor zorgen dat niemand achterblijft. Hij zekert ook de achterste flank. Hij maakt hier samen met Zuckerbauch en Welch de MG schoon en "Feuerbereit".

Afbeelding
Obergefreiter Neuner kijkt toe op het onderhoud. Hij draagt er zorg voor dat het goed gebeurt. Als het niet goed gedaan word kan het een catastrofe voor de Gruppe betekenen. De MG was het middelpunt van de Gruppe, als deze weg zou vallen, zou de hele gruppe uiteenvallen en andere gruppes die hun MG wel nog hadden bijvullen, dit was uiteraard niet gewenst.
" Ohne MG, keine Armee"

Afbeelding
Het is laat wanneer er een melder verschijnt met eten. Aardappelen met wat bonen. De eenheid heeft heel de dag nog niet gegeten naast datgene wat van de rantsoenen over was. Welch eet zijn beetje snel op, misschien kan hij nog een 2e portie krijgen.

Afbeelding
Gefreiter Steiner sliep toen het eten gebracht werd. Een uur later werd hij wakker en trof hij zijn Essgeschirr koud maar vol aan.

Afbeelding
Ondertussen in de kerk bespreekt Leutnant Neumann samen met Hauptmann Lindbergh het plan van de volgende dag. Zij zullen vijandelijke posities aanvallen rond het dorp Noville. Het doel is de Amerikaanse bevoorradingslijn naar Bastogne af te snijden. Bastogne is een essentieel punt in het offensief en dus rest een belangrijke taak op de schouders van de zug.

Afbeelding
Het is vroeg als de manschappen klaarstaan om het gevecht in te gaan. Grenadier Hoof's vermoedens bleken waarheid. Ze zullen vandaag de aanval op Noville uitvoeren. De Feldwebel deelde vanochtend munitie uit. Iedere manschap droeg naast zijn eigen munitie 100-200 patronen voor de MG's. Iets waar de Feldwebel niet op gelet heeft is dat hij naast de messing patronen ook stalen munitie in de banden geladen heeft.

Afbeelding
MG-schutze Zuckerbauch geeft aan dat hij de messing munitie prefereert boven de stalen munitie aangezien deze veel storingen geeft. Hij vraagt of er nog manschappen met messing patronen zijn en vraagt deze om te ruilen met de stalen patronen. Snel worden 2 banden leeggehaald en gevuld.

Afbeelding
Gefreiter Schreyer vraagt ook rond voor de messing munitie. Zonder vurende MG in zijn gruppe is hij sneller, maar kwetsbaarder zonder dekkingsvuur. Hij draagt een G43, een van de nieuwere wapens ten tijde van het ardennenoffensief. Als Gruppefuhrer is hij verantwoordelijk voor het behalen van de gestelde doelen, maar vooral voor het overleven van zijn manschappen. Hij heeft al veel ervaring in het gevecht sinds Normandië als leider van een Gruppe.

Afbeelding
Leutnant Neumann en Leutnant Görling roken een sigaar. Ze hebben net de Panthercommandanten geinstrueerd de linkerflank van Noville aan te vallen.
De Panthers en andere SchutzenPanzer komen uit hun gecamoufleerde stellingen en rollen naar voren. Alle manschappen staan klaar om te gaan. De Panthers waren voor de nacht verstopt tussen de bomen aan de rand van het dorp. Onopgemerkt zullen ze een verassing zijn voor de Amerikanen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De manschappen zijn gespannen over datgene wat komen gaat. Voor sommigen is dit het eerste grote offensief. Alleen op deze positie rukken straks 2-300 man op richting Noville ondersteund door 12 Panthers.

Afbeelding
Aan de rand van het dorp vertrekken een Spahtrupps om het terrein te verkennen. De Obergefreiter Neuner leid de eerste Spahtrupp. Hij is nog maar kort Gruppenfuhrer maar de manschappen hebben vertrouwen in hem. Hij heeft zich al meermaals bewezen. Voor zijn huidige functie was hij lang MG-schutze. Hij kent zijn plichten als soldaat, en weet wat zijn manschappen nodig hebben. Zij vertrouwen in hem, want ze weten dat hij goed voor ze zal zorgen. Ook door zijn vorige functie weet hij de essentie van de MG op waarde te schatten.
Afbeelding
De 2e Spahtrupp word geleid door Feldwebel Ollson. 700 meter buiten Cobru ligt hij in stelling in een bosrand en observeert de vijandelijke bewegingen.Afbeelding
In de verte ziet hij een Amerikaans ongepantserd voertuig rijden. Het rijd over de weg die op de heuvelrug ligt. Volledig in het zicht, het betekent dat de Amerikanen geen idee hebben dat de Duitsers een offensief voorbereiden.

Afbeelding
De Schwere Gruppe heeft zijn wapens dichterbij gebracht om op uur X mortiervuur af te geven op de Amerikaanse stellingen. Het is nog niet zover en de manschappen wachten. De kappen zitten op de lopen van de mortieren zodat er geen water of sneeuw in de loop komt nu hij toch niet gebruikt word.
Afbeelding
Sommigen nemen van de gelegenheid gebruik om uit te rusten. Zij zijn immers weer een kilometer naar voren gemarst met alle zware wapens.
Afbeelding
Grenadier Hartung observeert de perimeter. Ook al kan hij de Amerikaanse stellingen niet zien,
hij vangt glimpen op van voertuigen die over de heuvelrug rijden. Vanuit deze gegevens schetst hij een beeld van de linie en kan zo redelijk accuraat vuur geven om de eigen troepen te ondersteunen.

Afbeelding
Grenadier Gebhart wacht in een schuurtje tussen de 2 dorpjes tot het gevecht begint. Tot dan heeft hij weinig te doen. Hij rookt zijn pijp om de stress te verdrukken. Hij heeft sinds Juli veel gewonden verzorgd, maar ook veel mannen voor zijn ogen zien lijden en sterven. Dit maakte veel indruk, dit zijn beelden die een 19 jarige jongeman niet snel vergeet. Hij maakt samen met nog 2 Krankentrager deel uit van de Zugtrupp.

Afbeelding
Grenadier Ochse is vastberaden en wacht in de bosrand tot het gevecht uitbreekt en ze mogen uitrukken.

Afbeelding

Afbeelding
Feldwebel Schmidt en Ollson zijn niet gespannen. Het is voor hun niet het eerste offensief en bovendien moeten zij alles behalve angst uitstralen. Ollson is een Alte Hase, hij dient al bij de 116e Pz.Div. sinds haar oprichting. Sinds de veldtocht in '40 dient hij bij de Wehrmacht. Hij weet precies hoe hij zijn manschappen moet aansturen en weet ook wat hij aan iedereen heeft. Schmidt dient sinds 3 jaar.

Afbeelding
Obergefreiter Zuckerbauch en Grenadier Welch staan ook te wachten tot ze vooruit kunnen. Welch draagt 450 patronen voor de MG. Naast de banden rond zijn nek heeft hij nog 2 gevulde kisten. Samen zijn ze een team, zonder elkaar hebben ze weinig kans op het slagveld. De taak van Welch is het aanreiken van munitie alsmede dekking geven aan het MG als deze een vastloper heeft of als men vuur van de flanken krijgt. Zuckerbauch en Welch zijn sinds Juli een team nadat Zuckerbauch's eerdere helper gevangen genomen werd in Falaise. Welch heeft geen overjas of Wendeset. Hij moet het doen met de trui die zijn moeder hem toestuurde. In tegenstelling tot populair geloof heeft de munitiedrager geen karabijn maar een pistool. In dit geval een P35(b) (FN Hi-Power).

Afbeelding
In de bosrand ziet Kruger iets. Een kleine patrouille Amerikanen loopt in hun richting onder in de vallei. Ook al zijn ze een kilometer weg. Hij signaalt naar zijn Gruppenfuhrer welke melder naar achteren stuurt.
Afbeelding
Terwijl hij nog door zijn verrekijker kijkt krijgen ze het signaal naar voren te stoten. Het mortiervuur begint.

Afbeelding
Afbeelding
Een Schutzenpanzer schiet uit de bosrand richting de Amerikaanse posities. Ze levert een gruppe af en gaat terug om nog meer manschappen onder dekking snel het veld over te steken. De 2e keer dat deze het veld oversteekt word ze geraakt door een anti-tank granaat en de bestuurder vlucht uit de brandende wagen.
Afbeelding
de Schwere Gruppe geeft met een Schw.Mg. dekkingsvuur aan de oprukkende troepen.
Afbeelding
Obergefreiter Neuner geeft de leiding aan zijn gruppe door als eerste naarvoren te rennen nadat het mortiervuur gestaakt is. De Amerikanen vluchtten bij het zien van een Panther hun putten uit, terug Noville in.

Afbeelding
Het dorp ingekomen breekt het gevecht los. De vele heggen maken het onoverzichtelijk om te vechten.

Afbeelding
Terwijl 1 MG de dekking houdt over de ingangsweg van het dorp trekt de rest van de gruppen verder het dorp in om deze te zuiveren.
Afbeelding
Verder het dorp in blijken de Amerikanen zich in achtertuinen en steegjes te hebben verschanst.

Afbeelding
Het vuur komt van alle kanten, Gefreiter Schreyer is 2 magazijnen kwijtgeraakt in het gevecht. Hij heeft alleen nog de losse patronen in zijn zakken waarmee hij zijn magazijn herlaad.

Afbeelding
SIE KOMMEN VON HINTERN - Gefreiter Schreyer schreeuwt dat de Amerikanen langs steeg met bosjes naar binnen stormen. Zuckerbauch geeft korte vuurstoten vanuit de heup richting de Amerikanen. Het pistool van Welch komt nu goed van pas om op korte afstanden vuur af te geven.

Afbeelding
Grenadier Beermann meldt dat hij de zuidkant van het dorp gezuiverd heeft en dat hij ongeveer 40 Amerikanen heeft zien vluchten in de richting van Bastogne.

Afbeelding
Welch is gesneuveld. Een Amerikaan met een machinepistool kwam ineens om het hoekje terwijl Welch aan het herladen was.
Afbeelding
Obergefreiter Neuner is geraakt door de longen. Hij wordt verzorgd door Grenadier Gebhart. Grenadier Braun in de achtergrond had minder geluk, hij werd meerdere keren geraakt en is gesneuveld.
Afbeelding
Afbeelding
Obergrenadier Schreuder meldt bij Leutnant Neumann dat het dorp gezuiverd is. Noville is veroverd.


Foto's door J.T. Bruyn
Tekst door Rick van Osch & Erik Suijkerbuijk


Meer informatie, foto's, lid worden: http://www.facebook.com/derwindhund
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Westwall
Lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 20 okt 2008, 15:23

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Westwall »

Erg mooie, realistische foto's!
Een groot geluk dat de dorpen daar in de omgeving nog "periodiek correct" uit zien.
Gebruikersavatar
Spitfire
Lid
Berichten: 145
Lid geworden op: 03 jan 2006, 19:55
Locatie: Zelzate
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 2 keer

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Spitfire »

Prachtige reportage :shock:

Je wordt zomaar 68 jaar terug geslingerd in de tijd.

Grtz.

Luc 8)
SPITFIRE....KING OF THE SKY
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door yente »

Ondanks dat ik niet zo voor het duitse re-enactment ben moet ik toegeven dat dit zeer mooi gedaan is.
Zijn de namen ook fictief?
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Gebruikersavatar
RobbyMB
Lid
Berichten: 81
Lid geworden op: 12 mar 2012, 18:25

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door RobbyMB »

Erg mooi verbeeld en nog mooier gefotografeerd. Subliem
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Erik »

Geweldige foto's, met zorg genomen. Alles ziet er perfect uit, hoewel ik te weinig kijk heb op uniform/uitrusting van die tijd.
Echt goed gedaan, mannen! Waarbij Windhund met gemak haar positie in der Spitze der Darstellung handhaaft!
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door JimK »

Super reportage, met veel interesse gelezen en gekeken!
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2343
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 33 keer
Ontvangen: 35 keer

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door CollectorWo2 »

Prachtig gemaakt dit :)
Gebruikersavatar
Memory
Lid
Berichten: 808
Lid geworden op: 03 mar 2012, 21:27
Locatie: Nijverdal

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Memory »

PRacht verslag!
Men moet niet aan de Almachtige trotseren. Op deze manier heeft een hogere macht die orde die ik helaas niet kon handhaven hersteld.
Gebruikersavatar
Comrade
Lid
Berichten: 853
Lid geworden op: 25 dec 2011, 21:37
Locatie: Leiden

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Comrade »

Geweldig!
Als ik dit soort dingen zie gaat het bij mij helemaal kriebelen (maar ja, geld, tijd en afstand :roll: ).
''Drann, drauf, drüber!''
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Erik S. »

Nieuwe leden zijn altijd welkom. We hebben veel materiaal te leen, je hoeft niet direct alles te kopen. Lid worden kan vanaf 16 jaar. Ga er vanuit dat een kompleet uniform om en nabij 1000 euro zit. Heb je interesse gekregen kun je altijd via mij contact opnemen.
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door yente »

Erik S. schreef:Afbeelding
" Alte Hase " Hoof herkent het gelijk. De aanwezigheid van filmcamera's doen hem herinneren aan zijn eerdere veldtocht in het oosten. Daar kwamen ook vele Kriegsberichter verslag leggen van de veldtocht. Hij begreep dat het nog wel even kon duren voor hij zijn vrouw en zoon zou wederzien.
Nu de losse flodders nog weg werken. :)
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 97 keer

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door asjemenou »

Nette fotoserie Erik. :)

Toch een vraag, zijn de Panther tank en de Sonderkraftfahrzeug op de foto's origineel?
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
spike
Lid
Berichten: 37
Lid geworden op: 25 aug 2009, 19:57

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door spike »

prachtiggggggggggggggggggggg
Gebruikersavatar
Comrade
Lid
Berichten: 853
Lid geworden op: 25 dec 2011, 21:37
Locatie: Leiden

Re: Wacht am Rhein - Ardennenoffensief - Fotoserie der Windh

Bericht door Comrade »

Bedankt Erik S. voor de info, maar ik ga eerst nog kijken in Medenblik, helaas kon ik daar de vorige keer niet bij zijn, ik hoop dit keer wel.
Als ik nog vragen heb mail ik wel.
''Drann, drauf, drüber!''
Plaats reactie