Kuch
Moderator: Kugelblitz
- laurens jan
- Lid
- Berichten: 1127
- Lid geworden op: 16 jun 2012, 11:04
- Gegeven: 23 keer
- Ontvangen: 6 keer
Re: Kuch
Een andere naam voor kuch is commiesbrood. Wat zoeken op internet levert dit op:
https://forten.nl/wp-content/uploads/20 ... _28-29.pdf
Je vraag is hier niet helemaal mee beantwoord maar hopelijk kom je zo een stukje verder.
https://forten.nl/wp-content/uploads/20 ... _28-29.pdf
Je vraag is hier niet helemaal mee beantwoord maar hopelijk kom je zo een stukje verder.
- svdwal
- Lid
- Berichten: 344
- Lid geworden op: 09 jun 2006, 14:24
- Locatie: Renkum
- Gegeven: 1 keer
- Ontvangen: 4 keer
- Contacteer:
Re: Kuch
Er zijn diverse recepten Eabe, een en ander hing ook af van degene die de bakkerij aanstuurde en zijn ervaring in het bakkersvak. Het oorspronkelijke basisrecept is nogal spartaans, maar heeft een goede houdbaarheid.
Het betreft een zuurdesem en voor een kuchje kom je op:
360gr Roggemeel
300ml handwarm water
40gr zuurdesem starter.
Deze zuurdesem starter maak je eenvoudig zelf door 100gr roggemeel met 100ml water in een afgesloten pot te doen en deze bij 20 graden lekker weg te zetten. je sluit de pot af met een doekje en gooit er iedere dag al roerend 50gr roggemeel en 50ml water bij voor 6 dagen. Dit deegje fermenteert als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een duidelijke aromatische geur afgeeft.
Deze starter kun je jaren lang gebruiken zolang je na de opstartfase maar iedere week 50gr roggemeel en 50ml water blijft toevoegen en het in de koelkast bewaart. Het deel wat je nodig hebt voor je brood haal je een dag van tevoren uit de koelkast om op kamer temperatuur te laten komen.
Het kuchje bak je op 220 graden zo'n 40 minuten, na 30 minuten steeds even controleren en op kloppen.
Als hij solide klinkt dan is deze klaar.
Succes,
Sjoerd
Het betreft een zuurdesem en voor een kuchje kom je op:
360gr Roggemeel
300ml handwarm water
40gr zuurdesem starter.
Deze zuurdesem starter maak je eenvoudig zelf door 100gr roggemeel met 100ml water in een afgesloten pot te doen en deze bij 20 graden lekker weg te zetten. je sluit de pot af met een doekje en gooit er iedere dag al roerend 50gr roggemeel en 50ml water bij voor 6 dagen. Dit deegje fermenteert als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een duidelijke aromatische geur afgeeft.
Deze starter kun je jaren lang gebruiken zolang je na de opstartfase maar iedere week 50gr roggemeel en 50ml water blijft toevoegen en het in de koelkast bewaart. Het deel wat je nodig hebt voor je brood haal je een dag van tevoren uit de koelkast om op kamer temperatuur te laten komen.
Het kuchje bak je op 220 graden zo'n 40 minuten, na 30 minuten steeds even controleren en op kloppen.
Als hij solide klinkt dan is deze klaar.
Succes,
Sjoerd
Verzamelaar en uitbeelder van de Nederlandsche mobilisatie periode 1939-1940.
- Erik
- Beheerder
- Berichten: 5187
- Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
- Locatie: Veluwe
- Gegeven: 7 keer
- Ontvangen: 51 keer
Re: Kuch
Mooi gezegd Sjoerd 
Overigens is Commiesbrood wel een héél oude uitdrukking, ik denk dat er ook niet veel mensen zijn die dit kennen of bezigen! Het is, net als het woord 'Kuch' (Kuche, 'koek') afkomstig uit het Duits.
Ik had daar een ander woord voor in gedachtenJij schreef:...een duidelijke aromatische geur.

Overigens is Commiesbrood wel een héél oude uitdrukking, ik denk dat er ook niet veel mensen zijn die dit kennen of bezigen! Het is, net als het woord 'Kuch' (Kuche, 'koek') afkomstig uit het Duits.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
"Oh dear. How sad. Never mind."
- Erik
- Beheerder
- Berichten: 5187
- Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
- Locatie: Veluwe
- Gegeven: 7 keer
- Ontvangen: 51 keer
Re: Kuch
Hey Eabe, was het nou gelukt om Kuch te maken?
Zelf ben ik succesvol bezig geweest met Duits WO1 Kommissbrot. Lekker hoor!
Ga ik vaker doen!
Zwieback is wel ook goed gelukt! Heb geen tanden in de bek meer over!
Zelf ben ik succesvol bezig geweest met Duits WO1 Kommissbrot. Lekker hoor!


Zwieback is wel ook goed gelukt! Heb geen tanden in de bek meer over!

BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
"Oh dear. How sad. Never mind."