Opgraven van munitie

Het identificeren van gevonden of opgegraven voorwerpen
Gesloten
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8125
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 13 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Opgraven van munitie

Bericht door Proos »

Beste forumlid/bezoeker,

Misschien een open deur, maar over dit onderwerp kunnen we niet duidelijk genoeg zijn. Het opgraven van voorwerpen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog is gevaarlijk. Het kan zogezegd 1000 keer goed gaan, maar als je net een keer munitie aantreft, en het gaat mis, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Voor jezelf, en je omgeving. We gaan er vanuit dat we allemaal zelfstandig en verstandig zijn en onze eigen keuzes maken, maar op een forum worden we ook door elkaar beïnvloed. Voor de zekerheid daarom het volgende:
 1. Laat je niet meeslepen door het gedrag van anderen.
 2. Je hoeft jezelf op dit forum niet te bewijzen.
 3. Realiseer je dat het opgraven materiaal wapens en oorlogsmateriaal is en werd gemaakt "om te doden".
 4. Realiseer je dat de Wet Wapens en Munitie ook van toepassing is op bodemvondsten.
 5. Neem munitie niet mee naar huis, verplaats het niet.
 6. Als je iets niet vertrouwt of je treft daadwerkelijk munitie aan, laat het dan liggen en markeer de plek. Neem daarna contact op met de politie. Zij schakelen de explosieven-opruimingsdienst (EODD) in.
 7. Ook ervaren leden/munitie-experts en EOD-medewerkers vragen we met het bovenstaande in het achterhoofd anderen op dit forum te adviseren. Niet iedereen is even bekwaam, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Adviseer dus om munitie te laten liggen en de instanties in te schakelen.
 8. Je bent ten alle tijden verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en je omgeving.
 9. Kortom: dit forum adviseert je om munitie niet op te graven.
 10. Ingevolge de Wet Wapens en Munitie ben je verplicht de politie te waarschuwen.
 11. De beheerders van dit forum zijn niet verantwoordelijk voor jouw daden. Wel dragen zij een verantwoordelijkheid aangaande publicatie (het forum maakt publicatie mogelijk) Mocht een beheerder vinden dat een publicatie een overtreding van de WWM inhoudt of op een andere manier schadelijk is voor forum, lezers en omgang met vondsten, dan is het de beheerder toegestaan je inzending te verwijderen.
Dank voor je aandacht!
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Opgraven van munitie

Bericht door Erik »

Als toevoeging aan het artikel van Proos nog even de regel die het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) https://www.defensie.nl/organisatie/lan ... n/oocl/eod hanteert in Nederland. Een handig en makkelijk te onthouden regel:

BMW:

Blijf er af!

Markeer de plaats

Waarschuw de autoriteiten.

Blijf er af:
- stop met graven. Kom er niet aan. draai het ook niet even om met de punt van je schep. Stap gewoon terug, ook bij twijfel.

Markeer de plaats:
- zorg dat de vindplaats op jouw aanwijzing duidelijk terug te vinden is. Je hoeft er geen borden of roodwit lint omheen te spannen; er zijn meer nieuwsgierigen natuurlijk.

Waarschuw de autoriteiten:
- 0900-8844 voor de Nederlandse politie. Ze zullen vragen naar je naam en bereikbaarheid, ze zullen vragen hoe ze de vindplaats kunnen herkennen. Denk daar even kort over na om te voorkomen dat je staat te stamelen aan de telefoon.

Ten overvloede:
Wees er zeker van dat de gemeente waarin je gaat zoeken dit toestaat.
Restricties op het zoeken met detectoren/magneten staan in de regel beschreven in de APV, de Algemeen Plaatselijke Verordening (een soort lijstje met gemeentewetjes op maat)
Zoek eerst op google.nl op trefwoorden "APV <gemeentenaam>"
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gesloten