Pagina 1 van 1

Identificatie onbekend voorwerp gevraagd

Geplaatst: 08 jan 2018, 14:01
door Dirk Heerlen
Hallo Mensen ,

Mijn naam is Dirk Smit en ik ben afkomstig uit Heerlen. Vanwege een bodemvondst vorige week in een akker (Orsbach Aken) dichtbij mijn woonplaats heb ik me geregistreerd in de hoop meer over het voorwerp te weten te komen. Dit omdat ik zelf na speurwerk op het internet er niet wijzer van ben geworden.

Het voorwerp is van massief ijzer en lijkt op de voorzijde van een spade of pikhouweel. De afmeting is 17 cm lang , de breedte van de steel is 6 cm breed en het platte gedeelte aan de voorzijde is 11 cm breed.
In de steel staan letters (of in combinatie met een cijfer 5 ) gegraveerd , met wat ik er van kan maken Supi of 5upi.

Als een van jullie kenners een vermoeden heeft wat het voorwerp kan zijn dan zou ik het graag vernemen.

Bvd.

Mvg Dirk Smit

Re: Identificatie onbekend voorwerp gevraagd

Geplaatst: 08 jan 2018, 18:56
door WO2NLLzoeker
Lijkt een beetje op zo’n ding waar trekkabels aan zitten op sherman tanks maar ik denk niet echt dat het dat is

Re: Identificatie onbekend voorwerp gevraagd

Geplaatst: 09 jan 2018, 14:16
door soldaat
dit is gewoon een tand van een cultivtor deze geeft het in vele soorten en modellen

Re: Identificatie onbekend voorwerp gevraagd

Geplaatst: 09 jan 2018, 19:50
door Erik
Goed gevonden!

Re: Identificatie onbekend voorwerp gevraagd

Geplaatst: 14 jan 2018, 12:52
door Dirk Heerlen
Hallo Mensen ,

Hartelijk dank voor jullie reacties en het meedenken. Leuk om te lezen dat het inderdaad alle kanten op kan. Ik zal een boer in de regio eens opzoeken , en vragen of het voorwerp hem bekend voor komt.

Ik ben wel nog teruggekeerd naar de vindplaats , en op de plek waar ik het voorwerp heb gevonden vond ik tevens nog een granaatscherf die inmiddels via de gewaarschuwde politie en eod is opgehaald. Deze granaatscherf had een druppelvorm , was circa 20 cm lang met aan de binnenzijde schroefdraad. Tevens een brede band / strip over de breedterichting. Frappant is het dus wel om de voorwerpen zo dichtbij bij elkaar gevonden te hebben.

Ik zou nog een terugkoppeling van de Politie krijgen wat het voorwerp of welk type granaat het precies was. Via plaatjes vergelijken op internet lijkt het in ieder geval op een anti-tank granaat. Leuk weetje voor erbij , de vindplaats is rondom het grensgebied Nederland/ Duitsland waar de betonnen versperringen uit de oorlog zijn blijven liggen.

Tenslotte zoals het aanziet is er gisteren nog een gietijzeren voorwerp gevonden. Het lijkt op een oude dolk als ik foto's op cultureel erfgoed vergelijk , maar zeker weet ik het niet. Zo blijven we maar rapen en gissen. Dat is ook het leuke van de hobby !

Groeten Dirk