Pagina 1 van 1

Duitse dog tag.

Geplaatst: 14 feb 2020, 21:03
door frank g
Goede avond,allemaal.
En vraagje hoe kan je het beste deze dog tag zuiver maken en conserveren, is hij van aluminium.
Weet iemand ook wat de opdruk betekend.
Al wast bedankt,
Gr, Frank.

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 15 feb 2020, 15:07
door Max G
Ik zelf weet niet super veel van Duitste dogtags, wel kan ik je vertellen dat RAD voor Reichsarbeitsdienst staat.

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 15 feb 2020, 15:52
door Kubelwagen 2000
Deze EKM (erkennungsmarke) is gemaakt van zink. Ik zou er persoonlijk niet te veel aan doen. Zoals hij nu is, is hij op zijn mooist. En als je hem in huis bewaar dan oxideert hij niet verder.

Ik heb het volgende gevonden over zinken munten schoonmaken. Het is dan wel geen munt maar het komt op hetzelfde neer, want het is allebei zink. Ik weet niet of bronvermelding nodig is op deze website maar bij deze: http://www.piepstok.nl/schoon/kpk.html

Zink

Ook zinken munten oxyderen buitengewoon snel. Het oorspronkelijke, zilverachtige uiterlijk wordt snel grauw en grijs. In tegenstelling tot de oxydatie bij ijzeren munten beschermt de oxydatie bij zinken stukken het voorwerp voor verdere aantasting. Zink is niet magnetisch. Zoiets als "zinkpest" bestaat niet, er is slechts "tinpest". De witte aanslag op de munten is dus geen ziekte, maar slechts oxydatie. Daardoor ontstaat zinkroest (4ZnO.CO2.4H20), zinksulfide (ZnS) of zinkcarbonaat (ZnCO3). De beste en gemakkelijkste methode om de grijs-witte zinkoxydatie te verwijderen is een behandeling met citroenzuur. Leg de munten 10 รก 20 minuten in het zuur. De munten moeten gedurende deze tijd wel enige malen omgedraaid worden. Hierna weer neutraliseren, het liefste met regenwater, borstelen en drogen. Het is aan te bevelen de munten na deze behandeling in te vetten met vaseline of een andere vettige substantie, omdat anders weer snel verkleuringen optreden.

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 16 feb 2020, 22:08
door frank g
Oke bedankt voor de reactie. Weet er toch nog iemand iets meer over de nummers op de erkennungsmarke
of waar ik het zelf na kan kijken.
Mvg, Frank.

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 17 feb 2020, 17:51
door Max G
Hier is een ander topic over een EKM (deze betreft er wel eentje uit de 1e Wereld oorlog) viewtopic.php?f=58&t=44068&p=533167&hilit=erkennungsmarke#p533167 hier staan een aantal handige links in. Misschien dat deze kunnen helpen!

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 17 feb 2020, 23:34
door asjemenou
Kubelwagen 2000 schreef:Ik heb het volgende gevonden over zinken munten schoonmaken. Het is dan wel geen munt maar het komt op hetzelfde neer, want het is allebei zink. Ik weet niet of bronvermelding nodig is op deze website maar bij deze: http://www.piepstok.nl/schoon/kpk.html


Interessante weblink. :)

Re: Duitse dog tag.

Geplaatst: 20 feb 2020, 14:35
door frank g
Bedankt voor de informatie .
Gr, Frank,