U.S. Airborne verzamelen.

Algemeen over het verzamelen van geallieerde militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

U.S. Airborne verzamelen.

Bericht door sobel »

Ik zie de laaste tijd veel mensen die airborne willen verzamelen of zeggen dat ze dat al doen.
daarvoor heb ik het volgende mede te delen, een gedeelte voor mensen die het willen verzamelen en een gedeelte voor mensen die het doen.

Voor de mensen die het willen verzamelen

wat zie je voor je?
een prachtige pop compleet met jumpsuit M1C helmet? het liefst nog gemarkeerd?

als antwoord valt alleen maar te zeggen dat dat in deze tijd haast niet te doen is danwel onmogelijk.

er zijn diverse redenen..:

-Prijzen, deze reizen daadwerkelijk de pan uit, denk je dat je voor 80 euro een mooie Airborne helm hebt? geloof me, een normaale nette M1 swifelbail heb je er nog niet voor.

-mocht je dan toch een geldboom hebben dan zit je met nog een probleem, jawel het aanbod.. het aanbod is zeer schaars...
dan zit je nog met het feit dat de markt is overspoeld met oplichters en replica! daarom is een goed boek onmisbaar.

- zo zijn er nog vele andere redenen te noemen, maar die komen vast wel terug in de reacties van de mensen hier.

Voor de mensen die denken dat ze het verzamelen

ik hoor ook mensen die zeggen dat ze airborne verzamelen maar eigenlijk nog geen enkel item hebben, laat staan een boek!
is dat zo handig? NEE, zoals al is gebleken is een boek echt onmisbaar.

verzamel je airborne als je enkel de interesse er in hebt?
of als je zoekt en nog geen item hebt?

mss eerst beter om de vraag te stellen heb ik de benodigdheden wel om airborne te verzamelen?(boeken.. flink wat geld..)

of doe je het omdat je ben beinvloed door spelletjes of films?uiteraard zijn er serieuse airborne verzamelaar! maar mischien is het voor de ''beginners'' een goed idee om zichzelf een paar vragen te stellen... zo makkelijk is het niet.

Sobel
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

Ik ben nog nooit (zelfs niet een beetje) verleid tot Allied AB, alleen wel een beetje de duitse kant, de laatoorlogse FJ's, maar die hadden meestal hetzelfde mee als de gemiddelde lw soldaat aan het eind van de oorlog. Verder hebben die ook in m'n gebied gezeten.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
Daan S.
Lid
Berichten: 971
Lid geworden op: 10 mar 2004, 21:48

Bericht door Daan S. »

Wat is nou eigenlijk het nut van deze post?! Wat wil je hiermee berijken?!

Ik vind het best vervelend dat iedereen een toch wat 'negatief beeld' schetst bij het horen van 101st, 506th enz.. alleen omdat er films/serie's over gemaakt zijn? Ikzelf ben eerlijk gezegt ook 'overgestapt' naar 101st, mede omdat ik vlakbij de DZ's woon waar ze tijdens Operation Market Garden geland zijn. Ik heb al een leuk project voor ogen en al wat leuke items!

Ik snap ook niet waarom het 'haast niet te doen' of 'onmogelijk' is? Natuurlijk wel, uiteraard is de collectie wel wat minder in omvang maar wel specialer, juist omdat er zoveel vraag naar is. De meeste die deze dingen dan ook zeggen zijn nog jonge mensen die er zelf misschien de centen er niet voor hebben? Iedereen verzameld zoals hij dat wilt, of die nou veel of weinig, dure of goedkope dingen heeft, dat maakt allemaal niet uit, zolang je er zelf maar tevreden/blij/gelukkig mee bent! Ik zie dit topic wel een beetje als een 'airborne afkraak topic' en snap ook eigenlijk niet wat de bedoeling hiervan is?
Gebruikersavatar
Jonhy Frost
Lid
Berichten: 1094
Lid geworden op: 12 feb 2006, 17:49
Locatie: Schimmert (Z-Limburg)

Bericht door Jonhy Frost »

Ik moet eerlijk toegeven dat ik AB echt ruig vind....(niet onlogisch toch)
Maar als ik alleen al de prijzen zie dan is het bijna meteen over....
Wel kun je altijd blijven dromen natuurlijk :)
Wat mij wel opvalt is dat (bijna)elke verzamelaar van het TT forum een BD met pegasus emblemen heeft... hoe ze dat voor elkaar krijgen...
Remember, behind the enemy lines you can only trust in three things...
Your squad, your weapon and your God.
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

het doel van dit topic is verzamelaars eerst even achter hun oren later krabben of het wel haalbaar enzo is, ik weet dat jij (stravers) een fanatieke verzamelaar bent, iemand die moeite doet en het nodige referentie materiaal heeft.. plus het feit dat je een goed doel voor ogen hebt... dat maakt de zaak al anders

ik wil de Airborne zeker niet afkraken.. het topic gaat ook over verzamel doeleinden NIET over de eer en respect die deze mannen verdienen...

ik denk wel dat je het met me eens moet zijn dat er zonder een goed doel, referentie materiaal goede boeken haast geen mogenlijkheis is om airborne te verzamelen, het vergt immers erg veel moeite (die ook erg goed beloont kan worden met mooie items!) ik probeer dus alleen duidelijk te maken welke dingen je goed in de gaten moet houden, en voor welke dingen je dus moet ''uitkijken'' .

verder houd ik niemand tegen airborne te gaan verzamelen
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Daan S.
Lid
Berichten: 971
Lid geworden op: 10 mar 2004, 21:48

Bericht door Daan S. »

sobel schreef:Ik denk wel dat je het met me eens moet zijn dat er zonder een goed doel, referentie materiaal goede boeken haast geen mogenlijkheis is om airborne te verzamelen, het vergt immers erg veel moeite (die ook erg goed beloont kan worden met mooie items!) ik probeer dus alleen duidelijk te maken welke dingen je goed in de gaten moet houden, en voor welke dingen je dus moet ''uitkijken''.
Dit is toch niet alleen beperkt met Airborne?! Dit zijn dingen die iedere verzamelaar moet doen, dus boeken en referentie materiaal hebben, enz.. En dit is toch iets wat vaak 'vergeten' word bij de beginnende verzamelaar! De eerste aankoop van een US verzamelaar is gewoon een boek, en dan vooral de GI Guide! Zo ook bij mij, ik heb de GI guide gekocht in Normandie en aan de Engelse stranden nog wel :lol:
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

daar heb je zeer zeker gelijk in :), al is er betreft airborne veeel meer repo, (altans dat denk ik...) maar ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Daan S.
Lid
Berichten: 971
Lid geworden op: 10 mar 2004, 21:48

Bericht door Daan S. »

sobel schreef:Daar heb je zeer zeker gelijk in :), al is er betreft Airborne veeel meer repo, (altans dat denk ik...) maar ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven
Ja natuurlijk is er bij Airborne meer repro, de 'verkopers' maken 'misbruik' van het feit dat dit zulke gewilde items zijn en dat het toch een soort van 'elite' eenheden zijn. Daarom is het vooral bij Airborne ontzettend belangrijk contacten te leggen met andere verzamelaars! Van andere leren en items in het echt goed bekijken. Via deze contacten zijn ook vaak de leukste items te krijgen en te bekijken! Maar deze contacten maak je nooit als je geen boeken hebt of je niet interresseert in de geschiedenis achter de eenheden/items.
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

heb je zeerzeker gelijk in :) zoals je ooit vertelde, met een ''dday Eisenhower letter''
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Michiel M.
Lid
Berichten: 2466
Lid geworden op: 29 okt 2004, 17:01
Locatie: Beek en Donk
Contacteer:

Bericht door Michiel M. »

Sorry dat ik het zeg, maar dit topic vind ik een beetje nutteloos...

Je hebt eendagsvliegen, maar er zitten wel degelijk fanatieke AB verzamelaars tussen! En dat kan je op zo'n leeftijd niet bepalen! Het is erg makkelijk om te zeggen; o, hij is 14, dat zal wel zo'n eendagsvlieg zijn. Maar als er iemand van 34 zegt, ik ga AB verzamelen, hoor je dan mensen klagen? Nee dus. Die gast van 34 mag dan wel een groter budget hebben, maar de motivatie kan even groot zijn.

Het is inderdaad waar dat AB erg duur is, maar het is niet onmogelijk! Als je iets voor ogen hebt, en je wilt het echt, dan gaat het echt wel lukken. Geduld is een schone zaak..

Daarbij zeg je dat je niemand wilt onthouden om AB te gaan verzamelen.. ik denk niet dat iemand hier echt een motivatie uit kàn halen om AB te gaan verzamelen..

En als laatste, ik ben nu ook bezig met een paratrooper. Ik weet dus hoe het is om op jonge leeftijd met dat spul bezig te zijn. Het is duur, maar het maakt mij echt niet uit of ik nu binnen 0.5 jaar of binnen 2 jaar een mooie para heb staan. Deze interesse komt niet door BoB, sterker nog, ik kreeg BoB pas nadat ik ging verzamelen.

En al die repro..als je er lang genoeg mee omgaat, veel leest en veel met andere verzamelaars praat zie je op een gegeven moment het verschil ook wel.

Just my 2 cents..
Laatst gewijzigd door Michiel M. op 15 jun 2006, 21:31, 1 keer totaal gewijzigd.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them.
Gebruikersavatar
SiNiStEr
Lid
Berichten: 2706
Lid geworden op: 16 sep 2004, 20:14
Locatie: Groenlo

Bericht door SiNiStEr »

Ik begrijp Sobel heel goed en ik zou zo willen zeggen; Amen!!! ;)

Stravers, ik begrijp je posts maar je moet begrijpen dat deze topic van Sobel vooral gericht is aan de jonge en/of onervaren verzamelaars die hier op dit forum net aankomen met hun wilde idee(een enkele keer ook weloverwogen maargoed...) om een Amerikaanse paratrooper neer te zetten.
Soms hebben ze het ook over een Britse, maar dit is minder vaak het geval.
Het punt van Sobel is gewoon dat dit soort, vaak jonge, mensen zich geen illusies moeten scheppen dat ze zomaar even een paratrooper neer kunnen zetten nadat ze BoB o.i.d.(hoe mooi ook) gezien hebben.
'In war, truth is the first casualty.' - Aeschylus
Gebruikersavatar
Jonhy Frost
Lid
Berichten: 1094
Lid geworden op: 12 feb 2006, 17:49
Locatie: Schimmert (Z-Limburg)

Bericht door Jonhy Frost »

Goed gezegt!!
Remember, behind the enemy lines you can only trust in three things...
Your squad, your weapon and your God.
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

@ michiel:

ik snap je standpunten heel goed, maar zoals SiNiStEr al zegt, ik wil enkel de net beginnende verzamelaars uit illusies halen... je hebt gelijk dat gedult een schone zaak is, dat is zeer zeker waar, maaar daarom ook de opzet om als beginnend verzamelaar af te vragen of dat gedult er wel is, en de kans dat die complete para er pas over 3 of 4 jaar staat? mensen denken er zo makkelijk over.. (sommigen uiteraard, NIET iedereen)..
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Loek D.
Lid
Berichten: 2353
Lid geworden op: 11 feb 2006, 07:38
Locatie: Schimmert (Z.Limburg)

Bericht door Loek D. »

De oplossing: Begin met een 325th GIR soldaat als je zondig een echte "Airborne" wil hebben! Ik doe het zelf ook...
Gelukkig heb ik eens een origineel wool shirt kunnen meepikken met de 82nd AB div. Cutedge patch er al 60 jaar op voor een prikkie (en dan moet je denken aan 15-20 euro :) )
Deze krijgt nog een M1937 broek, gewone fixed bale. (nog even geen jas, want ik ga geen patch op een M41 naaien)
Ik denk dat hij ook nog een paar jump boots krijgt i.p.v. gewone service shoes. Ik kon er vrij goedkoop aankomen, en ze zijn in een redelijk tot goede staat. Dit zag je wel eens vaker bij ietwat bijdehante zelfverzekerde gliders :P (dit zijn niet de boots die ik enkele forumleden al eens via msn heb getoond)
Ik zou zeggen "Doe wat je niet laten kunt!"
Gebruikersavatar
Jonhy Frost
Lid
Berichten: 1094
Lid geworden op: 12 feb 2006, 17:49
Locatie: Schimmert (Z-Limburg)

Bericht door Jonhy Frost »

Loek, nu doe je het al weer fout: 327 GIR bedoel je... :wink:
Laatst gewijzigd door Jonhy Frost op 15 jun 2006, 21:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Remember, behind the enemy lines you can only trust in three things...
Your squad, your weapon and your God.
Plaats reactie