Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mocht het een Garand zijn voor de schietsport dan zit je minimaal aan 800 euro.
Een garand moet in Nederland wel op verlof. Onklaar kan maar dan moet hij in de lengte richting door de helft. Replica is helemaal verboden.
racefiets schreef:Mocht het een Garand zijn voor de schietsport dan zit je minimaal aan 800 euro.
Een garand moet in Nederland wel op verlof. Onklaar kan maar dan moet hij in de lengte richting door de helft. Replica is helemaal verboden.
Dat verschilt per provincie. In principe is de Garand een semi automatisch wapen en onklaar dus ook verboden.
Nee, een replica lijkt op een echt wapen en daarom is het verboden. Het is zelfs zo dat een replica eigenlijk niet op een vergunning kan omdat het geen wapen is. Maar het is wel verboden omdat het op een wapen lijkt en voor afdreiging geschikt is. En fake bayonetten zijn niet verboden.
racefiets schreef:Nee, een replica lijkt op een echt wapen en daarom is het verboden. Het is zelfs zo dat een replica eigenlijk niet op een vergunning kan omdat het geen wapen is. Maar het is wel verboden omdat het op een wapen lijkt en voor afdreiging geschikt is. En fake bayonetten zijn niet verboden.
Fake bajonetten zijn wel verboden, omdat je alleen Bajonetten mag hebben van VOOR 45, en anders heb je een vergunning nodig, dus stel je koopt een fake k98 bajonet mag je die niet hebben, althans zo is het mij vertelt.
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Bij bajonetten gaat het om messen. En die kunnen gewoon onderdeel van een verzameling uitmaken en zijn niet verboden. Bajonetten kun je verzamelan van alle leeftijden. Dus ook van na de oorlog tot nu. Die zijn gewoon vrij. Tweezijdig snijdende bajonetten/dolken zijn niet vrij bij de wet en hiervoor is wel een ontheffing nodig. Categorie 1.
Replicawapens mag men alleen hebben met een categorie 1 of soms 3 ontheffing
Replica's
Replica's van vuurwapens vallen onder categorie I of III van de Wet wapens en munitie. Deze mag men in Nederland niet zonder een ontheffing of een verlof voorhanden hebben.
Stel u heeft een replica heeft van een oud model western revolver en functioneert gewoon, dan valt deze replica onder dezelfde categorie als het originele antieke wapen. Dat is meestal categorie III. Op een replica is echter nooit een vrijstelling van toepassing die voor het originele oude (antieke) wapen wel van toepassing kan zijn.
Een replica in de zin van een 'nagemaakt' wapen dat niet echt functioneert valt onder categorie I en is ook verboden.
Peter F schreef:1. Een onklaargemaakte Garand is bijvoorbeeld in de provincie Gelderland geen probleem.
2. Een bajonet is legaal om te hebben, ook van na 1945.
Waarom zou je hem in Gelderland wel mogen hebben en in bijv. Brabant of Zuid-holland niet..hebben jullie aparte wetten ofzo?
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Peter F schreef:1. Een onklaargemaakte Garand is bijvoorbeeld in de provincie Gelderland geen probleem.
Is grote onzin! De wetten die zijn opgesteld voor heel Nederland en niet voor een provincie of een district waar een agent van bijzondere wetten over gaat. Nu kan het in de pratijk voorkomen dat een agent van bijzondere wetten soepeler omgaat met regels dan zijn collega elders in het land (wat niet zou moeten). Maar een garand is een semi-automaat en dus verboden zonder een verlof. En ja ook in Gelderland zijn ze verboden.
mgschutze schreef:
Replicawapens mag men alleen hebben met een categorie 1 of soms 3 ontheffing
Jou stukje gaat op replica's waar je daadwerkelijk kan schieten zoals bv een zwartkruit geweer of revolver. De replica Garand is niet geschikt om mee te schieten en is enkel een nabootsing van een wapen.
Dat verschillende afdelingen hun eigen interpretatie hebben van de wet. Eigenlijk is dat schandalig. De wetgeving is voor iedereen gelijk, in de corculaire staat duidelijk hoe de wet geinterpreteerd dient te worden. Is deze circulaire niet duidelijk dan kan de betreffende BW ambtenaar informatie inwinnen in Den Haag. Er is bovendien een landelijke werkgroep waar hij informatie vandaan kan halen.
Het probleem is dat bv een eigenaar van zo'n gedoogde Garand verhuist naar een andere provincie. Daar word er vervolgens wel opgetreden tegen de persoon want de wet is de wet. De rechter zal vervolgens de wet moeten volgen en dan heb je opeens een overtreding van de WWM achter je naam staan. Dat is wel iets wat je je leven lang kan achtervolgen. Klein voorbeeld, voor verschillende banen heb je een verklaring omtrend het gedrag nodig. Toch jammer dat je net een hele studie achter de rug hebt voor bv leraar en vervolgens kan je geen baan krijgen aangezien je voor leraar een VOG nodig hebt.