De Nederlandsche Vereniging voor Luchtbescherming werd op 7 maart 1936 opgericht. Deze NVL zocht vooral de burgerij op en propageerde en ondersteunde de zogenaamde ‘zelfbescherming’.
De regering erkende en stimuleerde burgemeesters om de oprichting van plaatselijke afdelingen te bevorderen.

Bron: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/
Verduistering
Een belangrijke taak van de dienst werd na mei 1940 het controleren van de verplichte verduistering. In de bezettingstijd gingen de LBD'ers 's nachts de straat op om te controleren of de burgers zich aan de verduisteringsvoorschriften hielden. Steden en dorpen moesten helemaal donker zijn, om te voorkomen dat ze als herkenningspunten voor geallieerde vliegtuigen zouden dienen.
Eerste hulp
Waar een bombardement had plaatsgevonden konden LBD-leden eerste hulp bieden en assisteren bij het blussen van branden. De L.B.D. beschikte over EHBO-kisten, brandslangen, helmen, gasmaskers. De LBD had afdelingen in alle stadswijken en dorpen. Per 200-300 gezinnen was er een 'blokploeg' geleid door een 'blokhoofd'.
Naar aanleiding van Anjerdag, 29 juni 1940, werden in juli 1940 alle joodse leden uit de LBD gezet. Eerder al hadden joodse LBD-leden te horen gekregen dat ze 'niet meer hoefden te komen'. In een speciaal formulier hadden de LBD-leden in juni moeten opgeven of ze al of niet joods waren. Bijna alle betrokkenen vulden die eerste 'ariërverklaring' in.

Mouwband L.B.D.
Een nadeel van de stoffen banden was dat ze kreukelden en niet goed leesbaar waren. Veel banden werden vuil tijdens het gebruik, daarom werd vanaf november 1941 het nieuw ontworpen emaille mouwschild ingevoerd.

Een emaile armplaatje.
Armplaatje.
Soms werd er misbruik gemaakt van het armschildje van de LBD waarmee personeel van de luchtbeschermingsdienst en de Blokbrandweer zich kenbaar maakte. Tijdens een luchtalarm en tijdens de nacht mochten behalve luchtbeschermers die naar hun post op weg waren, zich alleen mensen op straat begeven. Voor verzetsmensen bleek het handig om lid te zijn van de Luchtbeschermingsdienst. Het lidmaatschap bracht met zich mee dat je 's nachts de straat op kon, wat bijna alle andere burgers verboden was.


Een opkomst in Heerlen
Bron: http://www.rijckheyt.nl/sjablonen/rijck ... ubsite=100
Plaats hier ook jouw L.B.D. item en doe er een mooie beschrijving bij

Rammsander