Model gala tenue Nederlands voor en na oorlogs

Algemeen over het verzamelen van geallieerde militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk

Moderator: Mr Mojo Risin

Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 1945
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim

Model gala tenue Nederlands voor en na oorlogs

Berichtdoor Bert-Jan » 05 dec 2016, 15:13

Weet iemand wanneer het model gala tenue Nederlands veranderde? Was dat meteen na de oorlog of is dat model nog een tijdje gedragen?

Gebruikersavatar
Erik
Moderator
Moderator
Berichten: 4163
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe

Re: Model gala tenue Nederlands voor en na oorlogs

Berichtdoor Erik » 05 dec 2016, 17:36

Bert-Jan schreef:Weet iemand wanneer het model gala tenue Nederlands veranderde? Was dat meteen na de oorlog of is dat model nog een tijdje gedragen?

Gala? Da's toch voor burgers? 'Gala' komt ook niet voor in de officiële begrippenlijst die het Ministerie hanteert. Kan iemand eens die term 'gala' opzoeken om te zien of die daadwerkelijk voor een bepaald tenue heeft gediend?

De ceremoniële tuniek zoals voor de oorlog gedragen verschijnen in een aantal gevallen vrij ongewijzigd (m.u.v. de rangonderscheidingstekens) na de oorlog terug. Zie bijvoorbeeld de attila bij de huzaren (in feite was onze cavalerie na 1940 afgedankt: paarden weg. Een paar jaar na de oorlog hebben de officieren-tankeenheden op de Bernhardkazerne bij een bezoek van Z.K.H. Prins Bernhard demonstratief hun vooroorlogse attila aangetrokken om de Prins te bewegen het tankwapen onder de cavalerie te laten scharen!)
Grenadiers & Jagers kregen vanaf 1948 een nieuw ceremonieel tenue. Het vooroorlogse is na 1945 niet meer gedragen of het moet op een privé-feestje zijn geweest. Wel is er vooroorlogs donkerblauw laken gebruikt voor de aanmaak van de uniformen uit 1948.
Fusiliers kregen ook een eigen tuniek, gebaseerd op het Engelse 19e eeuwse infanterie-uniform.

Voor de gemene infanterie zijn de geklede tunieken ontworpen in 1953, gebaseerd op de uniform M1905. Het lijkt op de donkerblauwe ceremoniële tuniek van voor 1940 maar is op details verschillend.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."


Terug naar “Algemeen (geallieerd)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast