Pagina 1 van 1

Identificatie en datering Russische helm

Geplaatst: 09 nov 2020, 12:59
door Degens
Zou iemand me meer kunnen zeggen over deze Russische helm? Ik zou deze graag aankopen maar twijfel wat.. De cruciale vraag, oorlogs of naoorlogs model? De twijfel is er over de stiksels.. Iemand een idee? Alvast bedankt!

Re: Identificatie en datering Russische helm

Geplaatst: 11 nov 2020, 00:28
door asjemenou
De helm kopen dat kan je altijd doen. Er is niets mis met de helm. De vraag is alleen, wordt de helm ook aan je verkocht voor wat hij werkelijk is. De helm is geproduceerd in de Stalingrad Traktor Fabriek (СТ). Het is een laat vijftiger jaren productie.

Re: Identificatie en datering Russische helm

Geplaatst: 11 nov 2020, 12:59
door Degens
Bedankt voor je reactie! De verkoper zei zelf dat er twijfel bestond of het een oorlogs of naoorlogs exemplaar is. Dus daar was hij zeker eerlijk in. Ik twijfelde ook omdat ik hier niet zo in thuis ben. Ik had wel gelezen op dit forum dat de kinriem bij oorlogse exemplaren met splitpennen vastzitten en de naoorlogse genaaid waren. Dus in dit geval wat me op de foto's lijkt is dat deze genaaid zijn.. Maar wist het niet goed. Alvast bedankt voor dit voor me uit te klaren! Thx.

Re: Identificatie en datering Russische helm

Geplaatst: 11 nov 2020, 19:17
door Degens
En is het enkel omdat hij daar geproduceerd is dat je hem jaren 50 kan dateren of zijn er nog enkele andere punten? Grts

Re: Identificatie en datering Russische helm

Geplaatst: 12 nov 2020, 01:15
door asjemenou
Tot begin jaren vijftig werd de SSh-40 helm vrijwel ongewijzigd gefabriceerd. Bij vroeg naoorlogse exemplaren werd de webbing kinband ook met splitpennen aan de beugeltjes bevestigd. Pas halverwege de jaren vijftig is men de kinband vast gaan zetten met stiksel (gestikt draad).
WOII geproduceerde SSh-40 helmschalen zijn gebruikt om naoorlogse helmen te vervaardigen. Ook werden WOII helmen naoorlogs doorgebruikt of gereviseerd.
Er is dus wel wat kennis voor nodig om een WOII geproduceerde SSh-40 helm van een naoorlogse productie te kunnen onderscheiden. Dan laat ik voor het gemak de vervalsingen buiten beschouwing. Er bestaat een website over Sovjet SSh-39 en 40 helmen; http://soviet-helmets.com