Datering foto grensovergang

Vaststellen van echtheid en de waarde van asmogendheden militaria
Plaats reactie
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Datering foto grensovergang

Bericht door jurgen »

Ik heb niet meteen iets met foto's maar als ik er toevallig eentje tegenkom die me wel aanspreekt durf ik er al wel is eentje binnenhalen.
Zo ook met deze die ik pas kocht. De foto stond aangegeven als Frankrijk in 1940, maar daar geloof ik persoonlijk vrij weinig van.

Iemand die een zo exact mogelijke datering/plaatsaanduiding zou kunnen geven?
Bijlagen
foto Douane fr.jpg
Gebruikersavatar
laurens jan
Lid
Berichten: 1117
Lid geworden op: 16 jun 2012, 11:04
Gegeven: 17 keer
Ontvangen: 6 keer

Re: Datering foto grensovergang

Bericht door laurens jan »

voor mij is het ook moeilijk....

Denk dat het geen 1940 is aangezien er nergens sporen zijn van bijvoorbeeld: achtergelaten frans materiaal ( dat toch wel erg graag op de foto werd gezet als het er dan al was).
Ook het feit dat er model 1943 petten worden gedragen zegt dat het geen 1940 is...
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Datering foto grensovergang

Bericht door jurgen »

Die veldpetten zijn inderdaad de duidelijkste indicatie dat 1940 nogal onwaarschijnlijk is. De verkoper bood verder nog wel verschillende andere foto's aan die duidelijk wel uit de veldtocht van mei-juni 1940 waren, maar daar lijkt deze niet tussen te passen.

Een andere mogelijkheid zou dan september '44 kunnen zijn, maar ook dat overtuigt me niet helemaal. De terugtocht in '44 was chaotisch en verward. De soldaten op deze foto zien er zeer ontspannen uit en lijken niet te rekening met vijandige troepen of luchtaanvallen. De stijl van de huizen wijst er alleszins sterk op dat het niet in het uiterste Noorden van Frankrijk is, het is duidelijk steen uit een bergachtig gebied.

Al bij al een vreemde combinatie naar mijn mening.
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: Datering foto grensovergang

Bericht door Naamloos »

Gebirgsjäger droegen in 1940 wel de ''Bergmütze'' (''voorloper'' van de M43), maar helaas is de foto niet duidelijk genoeg om dit te bevestigen.
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Datering foto grensovergang

Bericht door jurgen »

Daar heb je gelijk in. Dan zal die waarschijnlijk toch uit 1940 stammen. Gezien het feit dat de mannen zo op hun gemak zijn, geen enkele (lucht)aanval verwachten en ze, voor zover ik kan zien, bijna allemaal Stiefel dragen. De twee in het midden zouden ook zomaar eens Gebirgsjägerschoenen kunnen dragen, maar daarvoor is de foto niet duidelijk genoeg mijns inziens.

Ik heb overigens nog een nieuwe foto die ik even wil laten zien. Hier gaat het volgens mij eveneens om troepen die in 1940 naar het westfront worden gevoerd.

We zien een peloton Infanteristen die op een goederentrein worden vervoerd. De schouderstukken hebben duidelijk een witte rand, maar deze is op de Schiffchen niet terug te vinden. Van de 14 soldaten die we zien zijn er 12 jonge rekruten van allicht een jaar of 19-20. Ze zijn jong maar niet héél jong, wat ook op een vroegoorlogse datum wijst. Bovendien draagt de soldaat rechts kennelijk een M36 mantel.
De troepen zijn duidelijk 'Kampfbereit', gezien het feit dat ze hun volledige uitrusting bijhebben en volledig bewapend zijn (k98's en handgranaten te over), maar de stress is duidelijk niet te groot. De flessen drank die tussen hen in liggen zijn hoogstwaarschijnlijk oorlogsbuit. Andere interessante zaken die we zien zijn twee M35-stahlhelmen, en de laufbehalter en MG-kist die respectievelijk een soldaat links en rechtsboven vasthouden. Onder de soldaten bevindt zich dus allicht een MG-Gruppe. Van de MG kan ik echter geen spoor terugvinden.
Bijlagen
Truppentransport.jpg
Plaats reactie