De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme: 3 gesprekken met Hitler

Vaststellen van echtheid en de waarde van asmogendheden militaria
Plaats reactie
Casimirk
Lid
Berichten: 29
Lid geworden op: 18 jan 2013, 14:20

De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme: 3 gesprekken met Hitler

Bericht door Casimirk »

Ik heb onlangs het boekje "De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme: 3 gesprekken met Hitler' aangeschaft. Enig zoeken gaf aan dat er in 2008 een nieuwe versie was uitgebracht en er werd gezegd dat deze versie van 1933 uit de handel is gehaald omdat het een vervalsing zou zijn.

Nu is mijn vraag aan jullie heren, wat is de waarde van dit boekje? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het origineel van 1933 nog niet ben tegen gekomen en als ik de spannende verhalen moet geloven dan is dit een schaars document.

Ik hoor graag jullie mening!

Ik quote:

"Er zijn, voor zover bekend, in de hele wereld niet meer dan tien originele exemplaren van overgebleven."

Bron:
https://jeangustaveschoup.wordpress.com ... ldbronnen/
Bijlagen
IMG_0347.JPG
DvdW
Lid
Berichten: 78
Lid geworden op: 20 jul 2015, 10:48

Re: De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme: 3 gesprekken met Hitler

Bericht door DvdW »

Ik weet er eerlijk gezegd niet heel veel van, maar wat ik er van weet is dat het zaakje ruikt, aan alle kanten. Zo verteld prof.dr. Wikipedia mij het volgende:
The original version of this book was published in 1933 under the title De geldbronnen van het nationaal-socialisme, 3 gesprekken met Hitler (Financial origins of national socialism) in the Netherlands. According to Jean Gustave Schoup (sometimes spelled as Jan Gustaaf Schoup) the original text had been provided by Sydney Warburg and J.G. Schoup had translated this text English into Dutch. After the book came out the Dutch publisher learned from various sources that no "Sydney Warburg" existed in the New York Warburg family and called back all copies from book dealers and destroyed the whole edition.[1]

One of the three surviving copies found its way to England, was translated into English and deposited in the British Museum. This copy and the translation were later withdrawn from circulation and are presently "unavailable" for research. The second Dutch language copy was acquired by Chancellor Schussnigg of Austria. Nothing is known of its present whereabouts. The third Dutch survivor found its way to Switzerland and was translated into German in 1947.[2]

The original Dutch text was republished in 2008 together with an introduction by Karl Hammer Kaatee.[3]
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Sydney_Warburg
Casimirk
Lid
Berichten: 29
Lid geworden op: 18 jan 2013, 14:20

Re: De Geldbronnen van het Nationaal-Socialisme: 3 gesprekken met Hitler

Bericht door Casimirk »

Even een kleine update, ik heb het boekje inmiddels verkocht tegen een prijs van ongeveer 50 euro.
In 2014 is er nog één onder de hamer gegaan als onderdeel van een lot tegen 60 euro (https://www.zwiggelaarauctions.nl/index ... ,238,10442). Het is dus erg moeilijk om de prijs te bepalen omdat er toch maar weinig exemplaren van in de omloop zijn.

Mocht je meer willen weten dan raad ik jullie aan hier een kijkje te nemen: https://jeangustaveschoup.wordpress.com ... ldbronnen/ De schrijver van dit blog heeft ook een boek geschreven over de vertaler van "De geldbronnen van het Nationaal-Socialisme" en heeft daar ruim tien jaar werk in zitten, erg interessant dus!

Wat mij betreft kan dit topic gesloten worden.
Plaats reactie