SS schirmutze

Algemeen over het verzamelen van asmogendheden militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

SS schirmutze

Bericht door JimK »

Deze is niet van mij, maar van mijn vader.

Maar volgens mij is zoiets ook nog nooit te zien geweest op dit forum.
Afbeelding
Deze schirmutze is op naam. Deze behoorde toe aan "Prof Dr. G.A.S. Snijder" Geerto Aeilko Sebo Snijder. Hij is een heel belangrijk persoon geweest in Nederland. Hier een korte beschrijving over zijn leven, samengesteld met info van wapedia/wikipedia/beelbank amsterdam/en nog enkele sites.

Geerto Aeilko Sebo Snijder (Winterswijk, 25 juni 1896 - Duitsland, 6 oktober 1992).
Afbeelding
Na zijn lagereschooltijd in Winterswijk (Zijn vader was er schoolhoofd. Later verhuisde het gezin naar Soest.) te hebben doorgebracht, doorliep Geerto Snijder het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Hij bleek de knapste jongen van zijn klas. In 1914 ving hij zijn studie Klassieke Talen aan, die hij in 1920 cum laude zou afsluiten met een in het Latijn gestelde dissertatie, De forma matris cum infante sedentis apud antiquos. Vlak voor en na zijn promotie maakte Snijder studiereizen naar Berlijn en Wenen. Hij deed er vele Duitse vrienden op. In 1922 trouwde hij met een Duitse fabrikantendochter van een cementfabriek. Dit huwelijk zal zijn hang naar Duitsland versterkt hebben. In 1926 werd hij benoemd tot privaatdocent aan de universiteit van Amsterdam en kort daarna tot hoogleraar in de klassieke archeologie en kunstgeschiedenis. Vanaf 1928 raakt Snijder betrokken bij de Nederlandsch-Duitse Vereeniging, waar hij zich jaren achtereen inzette voor verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.

Afbeelding

In 1928 werd Snijder benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn wellicht grootste prestatie was de totstandkoming van het Allard Pierson Museum, dat in november 1934 werd geopend. Zijn bemoeienissen met dit museum hadden Snijder in binnen- en buitenland grote waardering gebracht. Zijn wetenschappelijk onderzoekswerk en zijn vele publicaties vielen een goede ontvangst ten deel. Voor 1940 was Snijder een in binnen- en buitenland zeer gerespecteerd geleerde. In de laatste jaren voor de Tweede Wereldoorlog kwam zijn wetenschappelijke werk steeds meer op de tweede plaats in vergelijking met zijn ijveren voor de nieuwe, Duitse nationaalsocialistische orde. Snijders zeer positieve visie op Duitsland was namelijk sterk beïnvloed door de ontwikkelingen aan onze Oostgrens. Dit viel ook op in Duitsland zelf. In 1937 ontving hij daar de Goethe medaille voor Kunsten en Wetenschappen voor zijn archeologische prestaties. In 1938 ontving hij uit de handen van Hitler zelf het Kruis van Verdienste van de Orde van de Duitse Adelaar erster Stufe. In die jaren heeft Snijder besloten om, waar hij maar kon, zijn bijdrage te leveren aan de uiteindelijke overwinning van het nationaalsocialistische Duitsland.

Tijdens de Oorlog

Al direct na de capitulatie op 14 mei 1940 werd Snijder een actieve collaborateur. Naar eigen zeggen deed hij dat vanuit zijn wens om Nederland een eigen plaats te kunnen geven in het in zijn ogen onontkoombare Duitse nationaalsocialistische Europa. Op verzoek van Seyss-Inquart had Snijders zich belast met de oprichting van de Cultuurkring. Op 28 september 1940 vond in Pulchri Studio te Den Haag de oprichtingsbijeenkomst plaats. De twee doelstellingen ervan waren:
1. Samenwerking met Duitsland op cultureel vlak
2. De zorg voor een zelfstandig Nederlands cultuurleven.

Ook werkte Snijder mee aan de oprichting in februari 1941 van de Nederlandsche Duitsche Kultuurgemeenschap. Mussert sprak zich al snel uit tegen beide gremia, beducht als hij was voor een te sterke Duitse invloed op beide velden. In november 1940, vlak na de oprichting ervan, had Snijder zich aangemeld als lid van de Nederlandse SS. Pas vele maanden later, in juli 1941 meldde hij zich aan als lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB).

In november 1940 wees Snijder een Duits aanbod van de hand om secretaris-generaal te worden van het nieuwe Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming. Hij suggereerde in zijn plaats Jan van Dam, die de functie inderdaad accepteerde. In dat eerste jaar van de bezetting is Snijders vooral betrokken geweest bij diverse pogingen om cultureel hooggeplaatste Nederlanders te winnen voor de nationaalsocialistische idee van de nieuwe orde. In het verlengde daarvan moeten zijn activiteiten voor de Nederlandsche Kultuurraad, waarvan Snijders de president was, worden gezien. Deze raad vergaderde op 3 december 1941 voor de eerste keer. Hij functioneerde volgens het zogenaamde Führerprinzip, waarbij de raadspresident alle besluiten nam. Deze Kultuurraad was qua bevoegdheid gelijkgesteld aan een ministerie en hij had tot taak het Nederlandse culturele leven gade te slaan, met adviezen te ondersteunen en door initiatieven op te wekken. De werkgebieden van de raad waren: beeldende kunst, bouwkunst, kunstnijverheid, muziek, letterkunde, theater, dans, film, omroep, wetenschappelijk onderzoek, Volkstumspflege, monumentenzorg, natuurbescherming, museumwezen en heemkunde. De Raad kon alle departementen ongevraagd van advies dienen en de departementen waren gehouden deze adviezen serieus te overwegen. Hoewel de Raad in theorie dus een invloedrijk orgaan was, is er in de praktijk vrijwel niets op initiatief van de Raad tot stand gekomen. In 1943 werd Snijders ook voorzitter van de Volksche Werkgemeenschap. Dit was een soort mantelorganisatie van de Nederlandsche SS en zij had tot doel de gemeenschappelijke afkomst en erfgoed van het Nederlandse en het Duitse volk te bestuderen. Later veranderde haar nam in Germaansche Werkgemeenschap Nederland. Ook in deze functie heeft Snijders niets blijvends tot stand gebracht.

Na de oorlog

Eind april 1945 werd Snijders gearresteerd in Boekelo. Pas vier jaar later werd hij berecht, waarbij hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. In 1953 werd hij vervroegd in vrijheid gesteld. Spoedig daarop is hij met zijn gezin vertrokken naar Duitsland, waar hij op 96-jarige leeftijd is overleden, nadat nog een tiental boekpublicaties van zijn hand het licht hadden gezien.- In 1942 ontving G.A.S. Snijder de Totenkopfring.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatst gewijzigd door JimK op 08 mei 2009, 23:59, 10 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
jeroen wo2
Beste Signature 2008
Beste Signature 2008
Berichten: 2210
Lid geworden op: 25 mar 2006, 12:12
Locatie: Zuid-Holland

Re: SS schirmutze

Bericht door jeroen wo2 »

Van dit soort petten begin ik nou te ''kreunen'' :mrgreen:
Never Back Down
Gebruikersavatar
S1991
Lid
Berichten: 2347
Lid geworden op: 06 mei 2008, 19:07
Contacteer:

Re: SS schirmutze

Bericht door S1991 »

Jim, zou je misschien ook willen uitleggen hoe je kan zien dat dit een originele pet is?
Als je wil mag je natuurlijk extra foto's plaatsen. :yes: Het is een nette pet !
“Brad, my three best divisions are the 4th Armored, the 80th and the 26th. I’ll concentrate the 4th Armored at Longwy beginning tonight, I’ll start the 80th on Luxembourg tomorrow morning, and I’ll alert the 26th to be ready to move." General Patton
Gebruikersavatar
seeadler
Lid
Berichten: 111
Lid geworden op: 13 mar 2009, 22:10
Locatie: Weesp

Re: SS schirmutze

Bericht door seeadler »

Hallo Jim,

Ikben geen expert en zeker niet over SS petten maar de fabricage en de stoffen matchen leeftijd en orginaliteit denk ik. Ik heb wel diverse petten van verschillende eenheden van het Derde Rijk mogen bekijken en vasthouden (van een een verzamelaar uit Heerlen). Deze pet in zijn geheel lijkt enorm veel als al die van hem.

Ik vind het een prachtig exemplaar in zijn soort en deze lijkt mij uiterst zeldzaam.

Mvg, Mark
Laatst gewijzigd door seeadler op 08 mei 2009, 23:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
mtdr
Lid
Berichten: 371
Lid geworden op: 01 jan 2008, 21:43
Locatie: Gld

Re: SS schirmutze

Bericht door mtdr »

Erg mooie schirmutze. Ook erg mooi dat het verhaal van wie/wat/waar bekend is, erg interessant!
Verzamel D-Day Soldbucher.
Gebruikersavatar
Von Brand
Lid
Berichten: 284
Lid geworden op: 04 mar 2007, 18:35
Locatie: Rhenen

Re: SS schirmutze

Bericht door Von Brand »

Kijk hier houden we van.
Ein Wiedersehen war seine und unsere Hoffnung........
Skylighter
Lid
Berichten: 2088
Lid geworden op: 06 jun 2004, 17:54

Re: SS schirmutze

Bericht door Skylighter »

Er komt zwaar een beetje kwaliteit terug in de topics hier op het forum! :mrgreen:
Gebruikersavatar
Westwall
Lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 20 okt 2008, 15:23

Re: SS schirmutze

Bericht door Westwall »

Wat een práchtige schirmutze! :o Volgens mij is dit het meest zeldzame object van heel wo2 forum. Super gewoon!!
Gebruikersavatar
Nick U
Lid
Berichten: 727
Lid geworden op: 24 mar 2009, 15:32

Re: SS schirmutze

Bericht door Nick U »

Prachtig ding... heb zelf een repro crusher....vind ik ook al een mooi ding.

ik heb alleen 1 vraag, SSérs hadden toch het recht op de mooiste uniformen /beste wapens en dergelijke( althans dit heb ik vernomen)

waarom waren deze visors dan van een soort wol achtige stof in plaats van die viltachtige stof die je op Heer visors ziet? ik vind de stof van Heer Visors aanzienlijk mooier dan deze.
Altijd op zoek naar zaken die met de meidagen 1940 te maken hebben m.b.t. de omgeving Dordrecht en Moerdijk.

Gezocht: EK2 certifcitaat Tweede Tol FJR.1
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Re: SS schirmutze

Bericht door Nick »

Dit is niet waar. Een fabeltje van na de oorlog.
Wie heeft je dit wijs gemaakt?
Nick U schreef: ik heb alleen 1 vraag, SSérs hadden toch het recht op de mooiste uniformen /beste wapens en dergelijke( althans dit heb ik vernomen)
Infanterie: Königin aller Waffen!
coco
Lid
Berichten: 3516
Lid geworden op: 20 dec 2007, 21:10
Locatie: Land van Heusden en Altena

Re: SS schirmutze

Bericht door coco »

:shock: Kwaliteit spul, zulke dingen zijn echt een lust voor het oog!
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Gebruikersavatar
ArjenS
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 18 nov 2007, 18:10
Gegeven: 1 keer

Re: SS schirmutze

Bericht door ArjenS »

Erg bijzonder item!
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4802
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 82 keer
Ontvangen: 58 keer

Re: SS schirmutze

Bericht door patrickh »

Prachtige pet met geschiedenis _/-\o_
Gebruikersavatar
Steiner44
Lid
Berichten: 174
Lid geworden op: 07 jul 2006, 23:18
Locatie: breda

Re: SS schirmutze

Bericht door Steiner44 »

mijn bureau staat in eens 10 cm hoger :mrgreen:
idd een zeldzaamheid dat dit soort zaken op het WO2 forum voorbij komen
Al helemaal netjes omdat je de geschiedenis evan kunt achterhalen
SALUS PATRIEA SUPREMA LEX..
Doornewaard
Lid
Berichten: 402
Lid geworden op: 08 mei 2007, 17:17
Locatie: Oosterwolde

Re: SS schirmutze

Bericht door Doornewaard »

Vette pet!, heeft je vader deze na zijn dood gekregen ofzo?
Plaats reactie