Ik ben mij de laatste tijd aan het verdiepen in de persoonlijke items van de Werhmacht. Een volgend item dat ik wil aanschaffen is de zogenaamde boterdoos of 'fettbüchse'. Je ziet ze vaak terug in ofwel het oranje, zwart of bruin gespikkeld, allen in bakeliet.
Uiteraard zijn er tegenwoordig van zowat alles reproducties terug te vinden alsook naoorlogse boterdoosjes waar je blijkbaar mee moet opletten. De naoorlogse items zijn ofwel groen, beige of hebben een crèmeachtige kleur, maar welke zijn andere vergelijkingspunten tussen origineel en fake/naoorlogs?
Op Wehrmacht-Awards vond ik deze interessante discussie:
http://www.wehrmacht-awards.com/foru...ad.php?t=20363
Let op de commentaar van Sean Weber: 'The things to look out for are firstly, the colour it seems that orange , black and speckled brown bakelite are more often correct, but the deciding factor on originality is the treads ww2 period dishes have a heavy half turn thread while post war have a fine thread that takes a couple of turns to lock fast!'
Als je dan op de onderstaande link kijkt, zie je dat het oranje doosje inderdaad een halve draai nodig heeft om te sluiten. De zwarte doosjes hebben schijnbaar een andere, fijnere sluiting.
http://www.mp44.nl/equipment/breadba...nts_part_1.htm
In het boek 'Personal effects of the German soldier in World War II' door Chris Mason zie je hetzelfde principe terug bij de boterdoosjes.
Met andere woorden:
- Klopt de stelling van Weber op WAF forum m.b.t. de sluiting en dan vooral voor de oranje doosjes? Want anders zijn verschillende exemplaren met een fijnere sluiting die men terugziet op webshops zoals Hiscoll of Tarnmilitaria helaas niet oorlogs of fake.
- Hoe zit het met de markeringen? Weet iemand een goede bron, naast de info op http://www.mp44.nl, waar ik meer info kan vinden over welke bedrijven deze doosjes maakten?
- Zijn er andere factoren waarop je kan letten m.b.t. het bepalen van originaliteit van de fettbüchse?
Alvast bedankt!
